NATO samlar bevis för att hålla Putin ansvarig för krigsbrott i Ukraina

2022 04 05

NATO meddelar idag att de kommer påbörja en utredning för att hålla Putin ansvarig för de krigsförbrytelser som begåtts i Ukraina.

Det meddelade USA:s NATO representant Julianne Smith, rapporterar CNN.

Allvarliga krigsförbrytelser

Bakgrunden till utredningen ligger i det stora antal civila ukrainska dödsoffer som nyligen har uppdagats. Det har spridits fasansfulla bilder på massgravar i staden Bucha - bilder som FN:s generalsekreterare António Guterres menar att han aldrig kommer att glömma, enligt BBC.

Viktigt att samla information

Smith menar att det första steget för att vad som inträffat är att samla information.

– Vi måste samla in den information som krävs för att hålla Putin och hans regering ansvariga. Det kan göras på flera sätt, till exempel via ICC eller FN, säger USA:s representant för NATO Julianne Smith vid en presskonferens i Bryssel, rapporterar CNN.

Förlitar sig på ögonvittnen

Smith berättar att ukrainska medborgare är de bästa källorna för att förstå vad som har hänt. Det finns redan flera frivilligorganisationer som har påbörjat arbetet med att sätta ihop pusselbitarna för att förstå vad som inträffat i Bucha och andra städer.

För tidigt att säga vad som inträffat

Smith varnar för att det är för tidigt för att säga exakt vad som hände i Bucha och i de andra städer där påstådda krigsförbrytelser ska ha begåtts av Ryssland. Men brotten kommer troligtvis att bli uppklarade

– Vi är ganska övertygade om att vi kommer att kunna samla ihop de bevis som krävs för att hålla Putin ansvarig, framhåller Smith.

Utredningen efterfrågas av Zelenskyj

I sitt tisdagstal uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj FN:s säkerhetsråd att utreda Rysslands krigsbrott och ge säkerhetsgarantier till Ukraina.

– Var finns säkerheten som säkerhetsrådet ska garantera? Den finns inte där, trots att det finns ett säkerhetsråd. Så var är freden? Var är dessa garantier som FN ska garantera? Frågade han i sitt tal.

Kräver att Putin hålls ansvarig

Zelenskyj menar att det är självklart att Putin ska hållas ansvarig för Rysslands agerande i Ukraina och kräver bland annat, maximal tillgång för journalister, maximalt samarbete med internationella institutioner och att den internationella brottmålsdomstolen involveras.

– Vi måste visa andra krigsförbrytare i världen hur de kommer att straffas genom att straffa den största, uppmanade han FN:s säkerhetsråd.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen