NATO samlar bevis för att hålla Putin ansvarig för krigsbrott i Ukraina

2022 04 05

NATO meddelar idag att de kommer påbörja en utredning för att hålla Putin ansvarig för de krigsförbrytelser som begåtts i Ukraina.

Det meddelade USA:s NATO representant Julianne Smith, rapporterar CNN.

Allvarliga krigsförbrytelser

Bakgrunden till utredningen ligger i det stora antal civila ukrainska dödsoffer som nyligen har uppdagats. Det har spridits fasansfulla bilder på massgravar i staden Bucha - bilder som FN:s generalsekreterare António Guterres menar att han aldrig kommer att glömma, enligt BBC.

Viktigt att samla information

Smith menar att det första steget för att vad som inträffat är att samla information.

– Vi måste samla in den information som krävs för att hålla Putin och hans regering ansvariga. Det kan göras på flera sätt, till exempel via ICC eller FN, säger USA:s representant för NATO Julianne Smith vid en presskonferens i Bryssel, rapporterar CNN.

Förlitar sig på ögonvittnen

Smith berättar att ukrainska medborgare är de bästa källorna för att förstå vad som har hänt. Det finns redan flera frivilligorganisationer som har påbörjat arbetet med att sätta ihop pusselbitarna för att förstå vad som inträffat i Bucha och andra städer.

För tidigt att säga vad som inträffat

Smith varnar för att det är för tidigt för att säga exakt vad som hände i Bucha och i de andra städer där påstådda krigsförbrytelser ska ha begåtts av Ryssland. Men brotten kommer troligtvis att bli uppklarade

– Vi är ganska övertygade om att vi kommer att kunna samla ihop de bevis som krävs för att hålla Putin ansvarig, framhåller Smith.

Utredningen efterfrågas av Zelenskyj

I sitt tisdagstal uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj FN:s säkerhetsråd att utreda Rysslands krigsbrott och ge säkerhetsgarantier till Ukraina.

– Var finns säkerheten som säkerhetsrådet ska garantera? Den finns inte där, trots att det finns ett säkerhetsråd. Så var är freden? Var är dessa garantier som FN ska garantera? Frågade han i sitt tal.

Kräver att Putin hålls ansvarig

Zelenskyj menar att det är självklart att Putin ska hållas ansvarig för Rysslands agerande i Ukraina och kräver bland annat, maximal tillgång för journalister, maximalt samarbete med internationella institutioner och att den internationella brottmålsdomstolen involveras.

– Vi måste visa andra krigsförbrytare i världen hur de kommer att straffas genom att straffa den största, uppmanade han FN:s säkerhetsråd.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen