NATO: Alliansen är absolut i fara

2022 03 23

Den ryska diktatorn Vladimir Putins krig i Ukraina utgör en fara mot Nato och dess medlemsländer.  

Det framhäver en tjänsteman från Nato till reportrar på onsdagen, rapporterar CNN.

Informerade media

Två tjänstemän från Nato informerade reportrar vid militäralliansens högkvarter SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) i Bryssel om alliansens militära ställning och hur de reagerar på Putins invasion av Ukraina.   

Hänsynslösa människor

– Utifrån Rysslands agerande inser vi att Putin och hans nära krets är absolut hänsynslösa människor. De bryr sig inte om människoliv. De ljuger offentligt för att dölja sina militära operationer. Putin har totalt förändrat sin retorik gentemot väst, och han besitter ett djupt hat riktat mot våra samhällen och värderingar, säger en av tjänstemännen enligt CNN och tillägger:

– Vi bedömer verkligen att han är farlig och alliansen är absolut i fara.

Skapat en ny verklighet

Vidare upprepade tjänstemännen generalsekreterare Jens Stoltenbergs ord från en pressträff på onsdagen och konstaterade att Rysslands anfallskrig har skapat ”en ny verklighet” för Nato.

Alliansen har nu reagerat ytterligare på denna ”nya verklighet”

Fyra nya stridsgrupper

Nato sätter in fyra nya stridsgrupper i länder runt Ukraina. Det bekräftar generalsekreteraren Jens Stoltenberg på en pressträff.

Stridsgrupperna skickas till fyra länder, Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Stoltenberg framhävde även att Nato har ett ansvar för att kriget inte sprider sig utanför Ukraina och varnade Ryssland för att använda kärnvapen. Ett sådant beslut skulle få ”långtgående konsekvenser”, enligt Stoltenberg.

40 000 soldater

Enligt Nato-tjänstemännen arbetar i nuläget 40 000 soldater i Nato-allierade länder längst alliansens östra flank för att säkerhetsställa ”den kollektiva säkerheten och det kollektiva försvaret”.

– Det handlar inte bara om säkerheten för sina egna nationer, utan för samtliga Nato-länder, säger en av tjänstemännen, enligt CNN.

Presidenten på väg

Kommentarerna från tjänstemännen och Stoltenberg kommer kort innan USA:s president Joe Bidens planerade besök. Han är på väg till högkvarteret i Bryssel för att träffa samtliga Nato-länders ledare.

Foto: Nato

Text: Redaktionen