NATO: Alliansen är absolut i fara

2022 03 23

Den ryska diktatorn Vladimir Putins krig i Ukraina utgör en fara mot Nato och dess medlemsländer.  

Det framhäver en tjänsteman från Nato till reportrar på onsdagen, rapporterar CNN.

Informerade media

Två tjänstemän från Nato informerade reportrar vid militäralliansens högkvarter SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) i Bryssel om alliansens militära ställning och hur de reagerar på Putins invasion av Ukraina.   

Hänsynslösa människor

– Utifrån Rysslands agerande inser vi att Putin och hans nära krets är absolut hänsynslösa människor. De bryr sig inte om människoliv. De ljuger offentligt för att dölja sina militära operationer. Putin har totalt förändrat sin retorik gentemot väst, och han besitter ett djupt hat riktat mot våra samhällen och värderingar, säger en av tjänstemännen enligt CNN och tillägger:

– Vi bedömer verkligen att han är farlig och alliansen är absolut i fara.

Skapat en ny verklighet

Vidare upprepade tjänstemännen generalsekreterare Jens Stoltenbergs ord från en pressträff på onsdagen och konstaterade att Rysslands anfallskrig har skapat ”en ny verklighet” för Nato.

Alliansen har nu reagerat ytterligare på denna ”nya verklighet”

Fyra nya stridsgrupper

Nato sätter in fyra nya stridsgrupper i länder runt Ukraina. Det bekräftar generalsekreteraren Jens Stoltenberg på en pressträff.

Stridsgrupperna skickas till fyra länder, Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Stoltenberg framhävde även att Nato har ett ansvar för att kriget inte sprider sig utanför Ukraina och varnade Ryssland för att använda kärnvapen. Ett sådant beslut skulle få ”långtgående konsekvenser”, enligt Stoltenberg.

40 000 soldater

Enligt Nato-tjänstemännen arbetar i nuläget 40 000 soldater i Nato-allierade länder längst alliansens östra flank för att säkerhetsställa ”den kollektiva säkerheten och det kollektiva försvaret”.

– Det handlar inte bara om säkerheten för sina egna nationer, utan för samtliga Nato-länder, säger en av tjänstemännen, enligt CNN.

Presidenten på väg

Kommentarerna från tjänstemännen och Stoltenberg kommer kort innan USA:s president Joe Bidens planerade besök. Han är på väg till högkvarteret i Bryssel för att träffa samtliga Nato-länders ledare.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Två storsäljande matvaror ska minska med 50 procent hos svenska folket

2024 02 23

Konsumtionen av två typer av livsmedel ska kapas med hälften.

Det slår Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten fast i en ny analys.

Anledningen är att alldeles för många dödsfall hör ihop med vad vi stoppar i oss – vilket nu ska bromsas med hjälp av nya mål.

Specifikt handlar det om två typer av matvaror – energitäta och näringsfattiga livsmedel.

Det stora målet är att konsumtionen av dessa ska ha minskat med 50 procent fram till 2035.

– Vi skulle behöva komma ännu längre egentligen, men det är ett mål som vi bedömer är realistiskt eftersom vi vet att det är svårt att få till förändringar, säger Karin Fritz, Livsmedelsverkets rådgivare och expert på Matsvinn, till Svenska Dagbladet.

Bland annat godis och pizza

I de två kategorierna ingår exempelvis sådant som godis, bullar kakor, pizza, piroger, glass, salt snacks och sockerläsk – och det är den yngre delen av befolkningen som köper mest av varorna.

Enligt en färsk rapport kommer nämligen 36 procent av unga personers energi från just de här typerna av livsmedel.

Detta samtidigt som den totala försäljningen av dessa varor ökat med hela 45 procent mellan 2001-2002 – trots att folk i intervjuer med Livsmedelsverket har hävdat att skär ned på godis, läsk och snacks.

– Vi vet att man ofta underrapporterar när det gäller ohälsosamma livsmedel, så det är inte så förvånande, säger Karin Fritz.

Salt ska minska med 20 procent

Det nya beskedet är ett av förslagen till nationella mål för svenska folkets matvanor som i närtid lagts fram till regeringen.

Förra veckan kom ett annat – nämligen att minska saltintaget med 20 procent, även det till år 2035.

– Det målet bör vara vägledande för de mål som sätts för såväl producentledets som dagligvaruhandelns saltsänkningsarbete, sade Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket, i ett pressutskick från myndigheten vid tillfället.

Bred överenskommelse

För att nå det målet har såväl livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln gått samman i samlad trupp.

Det handlar alltså om breda överenskommelser i branschen för att minska på salt – men även socker.

– Vår slutsats är att det finns en vilja bland producenter och handel att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Många företag jobbar redan med detta men arbetet behöver intensifieras, för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde, projektledare för Livsmedelsverkets uppdrag.

Foto: ICA Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen