Nationella Bombskyddet larmat till Växjö – Stora avspärrningar

2021 10 02

En explosion har inträffat i Växjö och ett stort område har spärrats av då det finns oro för att ytterligare en explosion kan äga rum.

SOS Alarm uppger att flera enheter från räddningstjänsten liksom ambulans finns på plats i Växjö vid Hjalmar Petris Väg.

Oro för ytterligare explosion

– Det är fem enheter från räddningstjänsten och tre ambulanser som är utlarmade. Men de står en bit ifrån platsen. Vi kan i nuläget inte ge mer information om varför, säger Sara Tunklev som är teamledare på SOS Alarm till SVT

Under natten till idag skall en explosion ha inträffat i området och det finns oro för att ytterligare en explosion kan komma att äga rum.

Misstänkt farligt

– Någonting har exploderat i en byggnad i natt på Hjalmar Petris väg i Växjö. På platsen finns ett föremål som vi bedömer som misstänkt farligt. Vi är på plats med en större resurs och en omfattande avspärrning har gjorts i området, säger Evelina Olsson vid Polisregion Syd till SVT.

Nyfikna människor samlas

Nationella Bombskyddet har larmats till Växjö och utanför avspärrningarna har en hel del nyfikna människor samlats för att ta reda på vad som är på gång.

Smålandsposten rapporterar att verksamheter i närområdet utryms med tanke på det föremål som bedöms som suspekt.

Utrymning pågår

– Vi har en väl tilltagen avspärrning och utrymning av närliggande verksamheter pågår. Vi inväntar bombskyddet, säger Polisen till P4 Kronoberg.

▪FAKTA: Sveriges Nationella Bombskydd

Nationella bombskyddet finns placerat i Stockholm, Göteborg och Malmö och aktiveras när polisregionernas patruller får ärenden med farliga föremål som inte kan hantera regionalt.

Det tar längre tid för bombskyddet att komma på plats om ärendet är ute i landet men bombskyddet kan även få stöd av helikopter om läget är akut.

[yop_poll id="712"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen