Nästan hela EU säger ja – Men Sverige avvaktar

2021 03 30

Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och ytterligare en lång rad EU-länder återupptar nu vaccineringen med Astra Zenecas vaccin – men Sverige avvaktar.

Även Lettland, Bulgarien, Portugal och Slovenien börja nu använda Astra Zeneca igen efter att Europeiska Läkemedelsverket granskat saken och meddelat att vaccinet är säkert och effektivt, rapporterar Bloomberg News. Flera länder betonar vikten av att vaccinera så snart som möjligt.

Även Belgien, Polen och Tjeckien använder Astra Zenecas vaccin och införde aldrig något tillfälligt stopp enligt BBC News.

Men Sverige väljer att avvakta och Folkhälsomyndigheten väntas inte komma med ett beslut förrän om några dagar. Anledningen är att man vill studera data närmare och besluta hur man kan kommunicera beslutet till allmänheten på ett bra sätt. Även Norge avvaktar.

ANALYS

Det är en balansgång mellan att öka vaccinationstakten och att granska data. Det vore dock mycket förvånande om Sverige kommer till något annat beslut än övriga EU. Att Folkhälsomyndigheten nämner hur man ska kommunicera beslutet indikerar att man upplever en utmaning med kommunikationen då en del nu inte vill ha Astra Zenecas vaccin.

[forminator_poll id="2026"]