Nära band till Kinas militär – ska nu ansvara för säkerhet på Arlanda

2022 02 15

- Detta är inget normalt företag. Det är snarare en del av en statlig offensiv.

Det säger seniorexperten Didi Karsten Tatlow vid TysklandS råd för utrikes relationer om det företag som nu ska ta över säkerhetskontrollen på Arlanda, till AP.

Ska hantera säkerhetskontroller

Företaget Nuctech har nära band med den kinesiska diktaturens styrande kommunistparti och även nära band till Kinas militär och nu har företaget vunnit en upphandling hos Swedavia och ska hantera säkerhetskontroller på Sveriges största flygplats.

Svartlistats i USA

Företaget har på grund av sina band till den kinesiska diktaturen och Kinas militär varit svartlistat i USA i flera år. Men i Europa har Nuctech haft det lättare. Flera europeiska parlamentariker påstår att det beror på att företaget sänkt priserna med 30–50 procent.

– Nuctech lämnar bud som ingen kan matcha. Det är inte normala priser, säger Didi Kirsten Tatlow.

En offentlig upphandling

Swedavia förklarar att det var en offentlig upphandling, och att vem som helst hade kunnat komma med anbud. Annika Balazs, chef för strategiskt inköp på Swedavia, menar att Nuctech vann för att de helt enkelt hade det bästa anbudet. Men detta stoppar inte osäkerheten kring företaget.

Borde vara en varningsklocka

– Det låter konstigt att välja det här bolaget när samma produkter har blivit svartlistade på andra ställen. Det borde vara en varningsklocka. Vi vet ju att kinesiska staten använder övervakningssystem för att dammsuga västvärlden på information och personuppgifter och ofta handlar det om bakdörrar i systemen som läcker känslig information tillbaka till Kina, säger Lars Nicander, seniorrådgivare på Förvarshögskolan, till Aftonbladet.

Nuctech svarar på osäkerheten

–  Det är vår utrustning, men det är din data. Vår kund bestämmer vad som händer med datan, säger Robert Bos, biträdande chef för Nuctech i Nederländerna, där företaget har ett forsknings- och utvecklingscenter.

Foto: Swedavia, Daniel Asplund

Text: Redaktionen