Naken hyresvärd ställde till rabalder

2023 04 26

En hyresvärd som solade naken uppskattades inte av sina hyresgäster.

Mannen lade sig som han kom till världen på uteplatsen som hörde till den byggnad han förvaltade i ett exklusivt bostadsområde i Frankfurt.

Men solandet, eller rättare sagt nakenheten, var inte direkt populärt bland övriga personer som befann sig i samma hus.

Hyresgästerna drogs till och med till domstol för att en ekonomisk tvist sprungen ur obehaget skulle kunna lösas, rapporterar The Guardian.

Slutade betala hyra

I byggnaden i fråga hade ett företag hyrt in sig, som helt enkelt slutade betala hyra när deras hyresvärd fortsatte att ta av sig kläderna.

– Bolaget höll inne hyran eftersom de bland annat motsatte sig hyresvärdens nakna solbad, skriver den brittiska tidningen.

– Som svar lämnade hyresvärden in en stämningsansökan.

Fick rätt

Den tyska domstolen gick dock på hyresvärdens linje.

Att sola naken på utegården är inte anledning nog för att legitimera en hyressänkning.

– Användbarheten av den hyrda egendomen försämrades inte av att målsägande solade naken på utegården, slog domstolen i Frankfurt fast.

Fick anstränga sig

Anledningen till att hyresvärden fick rätt i sak var på grund av att den plats där han hade lagt sig enbart kunde ses från det berörda kontoret – men då krävdes det att man lutade sig långt ut genom fönstret.

Domstolens bedömning var med andra ord att det skulle till en ganska stor ansträngning för att få in den nakna hyresvärden i synfältet.

"Bar morgonrock"

Det gick inte heller att bevisa att mannen tog sig genom byggnaden, via trapporna, spritt språngandes naken.

– Tvärtom uppgav målsäganden trovärdigt att han alltid bar en morgonrock som han bara tog av sig precis innan han lade sig i solstolen, framhöll domstolen.

Även det bidrog till att hyresgästerna nu tvingas fortsätta betala full hyra och att hyresvärden kan fortsätta att sola naken på gården.

Nakenincident i Sverige

I Sverige och Ystad ägde en incident rum 2020 som påminde om den i Tyskland.

Skillnaden var att rollerna var ombytta – det var hyresvärden som hade anmärkningar på att hyresgäst gick runt utan kläder.

Dessutom rörde sig den manliga hyresgästen i trapphuset och tilltalade grannbarnen, vilket sågs som det största problemet.

Mannen sades upp från sin lägenhet och en rättslig prövning inleddes hos hyresnämnden, skriver Hem & Hyra.

Foto: N. Swargiary

Text: Redaktionen