Myt sprids om svensk julskinka – många har gått på den
2024 12 20
Fyra av fem svenskar kommer att äta julskinka i år.
Klassikern är enligt Livsmedelsföretagen den mest populära maten på hela julbordet.
– Är det jul så ska det finnas julskinka, den är fast rotad på förstaplatsen. Så har det varit sedan vårt gamla bondesamhälle, har organisationens presschef Daniel Emilson tidigare sagt till Aftonbladets receptsajt “Godare”.
Men det får inte lov att vara vilken skinka som helst.
Två av tre vill samtidigt ha en julskinka från grisar som har fått lov att gå ute, visar en undersökning från KRAV.
Lika många tror dessutom att över tio procent av Sveriges grisar är just utegrisar.
Stämmer inte
Men det visar sig vara en myt.
I verkligheten är det mindre än en procent av grisarna som får springa fritt utomhus på sommaren och bete sig som grisar i form av att beta gräs och bada gyttjebad, uppger KRAV i en kommentar till undersökningen.
Med andra ord är det, till skillnad mot vad många tror, bara en bråkdel av julskinkan i butikerna som kommer från utegrisar.
– Djurvälfärd är mycket viktigt för KRAV, och jag önskar att fler grisar skulle få tillbringa somrarna utomhus och leva ett naturligt grisliv. Det är härligt att se hur glada de blir när de får komma ut, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Ute året om
Enligt organisationen är det de KRAV-certifierade djuren som utgör utegrisarna.
Det innebär att de får vara ute året om. På vintern finns det tillgång till en rastgård från stallet.
– EU-ekologiska grisar får nöja sig med en rastgård intill stallet året om, medan konventionellt uppfödda grisar får hållas inne hela livet, hävdar KRAV.
2,6 miljoner slaktas varje år
För första gången har samtliga av Sveriges tre största livsmedelskedjor, Ica, Coop och Axfood, i år tagit in julskinka från KRAV-certifierade grisar i sitt sortiment.
– Vi ser att efterfrågan på KRAV-märkt hållbart producerat kött ökar totalt sett, vilket är mycket positivt. Under tredje kvartalet i år ökade försäljningen med 46 procent i volym, säger Emma Rung.
Omkring 2,6 miljoner grisar slaktas i Sverige varje år.
Drygt 20 000 av dem är KRAV-certifierade, vilket motsvarar 0,77 procent av det totala antalet. Varje gris ger ungefär 4-8 julskinkor.
Foto: P. Kratochvil
Text: Redaktionen