Myt avfärdas – så här ska ägg förvaras

2023 07 17

Åsikterna går isär om hur man egentligen bäst förvarar ägg.

Många påstår att ägg bör förvaras i rumstemperatur, inte minst eftersom det ofta är så de säljs i butikerna.

Ett argument för detta tycks vara att äggen blir svalare om de förvaras i kylskåp, vilket skulle vara en betydande nackdel.

Det resonemanget stöter Sandra Mellberg, hushållsrådgivare på Finlands svenska Marthaförbund, ofta på.

Men hon köper inte alls idén av att det skulle vara fel att förvara äggen kylda.

– Personligen är jag av åsikten att det är mera logiskt att förvara ägg i kylskåpet.

Det säger hon till Svenska Yle.

"En gåta"

Enligt Sandra Mellberg är det “en gåta” varför ägg inte skulle förvaras i kylskåpet.

– Det påverkar inte kvaliteten, säger hon.

Att förvara äggen i kylskåpet är också den rekommendation som Livsmedelsverket kommunicerar.

Det bekräftar den svenska myndigheten.

– Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka fyra grader. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.

Det framhåller Livsmedelsverket på sin hemsida.

Undvik det här

Enligt Sandra Mellberg spelar det dock egentligen ingen roll för äggens kvalitet hur de förvaras.

Allt handlar om hur länge man har för avsikt att äggen ska hålla sig.

Och då kan man tänka längre än det bäst före-datum som står på paketet.

Bäst före-datumet är satt för att det ska förvaras i rumstemperatur, säger Mellberg till Yle.

En sak är dock viktig att undvika: nämligen att växla mellan kylskåp och skafferi.

– Man ska välja antingen kylskåp eller rumstemperatur.

– Ifall man byter mellan dessa försämras kvaliteten.

Tveksam till husmorsknep

Ett vanligt husmorsknep för att testa äggens kvalitet är att lägga dem i en skål med vatten och se om äggen flyter.

Om ägget är färskt ligger det kvar på botten och om det är för gammalt flyter det upp till ytan, lyder rådet.

Men det är inte en felfri metod, enligt Mellberg.

– Även om ägget flyter kan det fortfarande vara ätbart.

Gå på doften

Hon rekommenderar istället att knäcka äggen och avgöra på lukten.

– Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta.

– Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in, stämmer Livsmedelsverket in på sin hemsida.

LÄS MER: Heinz ryter ifrån: så här ska du förvara ketchupen

Foto: J. Kapusnak

Text: Redaktionen


JUST NU: Nytt salt rekommenderas – efter stora larmet

2025 11 13

Saltets påverkan på kroppen kan vara större än vi tidigare trott.

Det varnar Hjärt- och Lungfonden för i en stor studie.

Forskningen visar att ett för högt saltintag inte bara påverkar blodtrycket, utan också leder till förändringar i ämnesomsättningen – något som i längden kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Nu går saltproducenten Falksalt ut med en uppmaning till allmänheten.

Företaget rekommenderar svenska folket att välja mineralsalt – som naturligt innehåller 35 procent mindre natrium.

– Vi tycker att det är otroligt bra att riskerna med salt uppmärksammas och att det forskas på området. Vi har under flera år drivit initiativet ”Länge leve folksältan”, där vi vill inspirera fler att salta smartare. Ett enkelt men viktigt steg är att byta ut vanligt bordssalt mot vårt mineralsalt, som naturligt innehåller 35 procent mindre natrium, säger Linda Eriksson, Product Manager på Falksalt.

Hävdar: Flera fördelar

Linda Eriksson slår ett slag för Falksalts eget mineralsalt, som enligt henne har flera fördelar:

- 35 procent mindre natrium än vanligt bordssalt

- 100 procent naturlig förening av natriumklorid och kaliumklorid

- Berikat med jod och mineraler

- Samma goda smak och sälta som vanligt salt

LÄS MER: Oväntad upptäckt om salt – inte bara blodtrycket som påverkas 

FAKTA: Salt och hälsan

- I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. Men mycket natrium kan höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

- I dag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år.

-  Livsmedelsverket rekommenderar att man inte bör få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag. I genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas. 

Källa: Livsmedelsverket

LÄS OCKSÅ: Putin desperat – vänder sig till Rysslands fattigaste

Foto: mkupiec7

Text: Redaktionen


13nov25

Överläkare sätter ned foten: Ta fyra viktiga vaccin

2025 11 13

Höstens och vinterns vaccinationsprogram har inletts.

I år uppmanar Folkhälsomyndigheten influensavaccin till alla över 65 år samt yngre personer i medicinsk riskgrupp. Dessutom rekommenderas vaccination mot covid-19 till personer 75 år och äldre.

Nu höjs röster för att vaccininsatsen borde utökas.

Eeva Ruotsalainen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, vill att fler vacciner ska ingå i nationella vaccinationsprogram.

Hon anser att det vore klokt om alla över 65 erbjöds fyra olika vacciner – mot influensa, covid-19, RS-virus och pneumokocker. Detta för att förebygga vanliga luftvägsinfektioner, dödsfall samt följdsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Ruotsalainen menar att vaccinen borde ingå i alla nationella vaccinprogram för vuxna.

– Det vore lämpligt att utöka det nationella vaccinprogrammet för vuxna, säger den svenska överläkaren.

– Att vara över 65 år är en tydlig och oberoende riskfaktor för sjukdomar orsakade av influensa, coronavirus, RSV och pneumokocker.  Jag rekommenderar dessa vacciner till alla över 65 år, fortsätter hon.

LÄS MER: ”Årets pryl 2026” har utsetts

Har höjt åldersgränsen

Folkhälsomyndigheten gör en annan bedömning gällande vaccinering mot covid-19. I årets vaccinationskampanj rekommenderade vaccination mot covid-19 till personer från 75 år eller äldre. En höjning jämfört med tidigare år – inför höst- och vintersäsongen 2024/25 rekommenderades vaccination mot sjukdomen till alla personer 65 år och äldre.

Folkhälsomyndigheten motiverar ändringen med att risken för allvarlig sjukdom har minskat.

–  Vi ser att immuniteten i befolkningen har ökat, och att de nya varianterna av viruset i de flesta fall inte orsakar lika allvarlig sjukdom längre. Därmed har risken för att bli allvarligt sjuk till följd av covid-19 minskat avsevärt för många grupper, säger Tina Crafoord, överläkare och chef för Enheten för vaccinationer.

LÄS OCKSÅ: Macron säker: Här kommer nästa krig starta

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen