Myt avfärdas – så här ska ägg förvaras

2023 07 17

Åsikterna går isär om hur man egentligen bäst förvarar ägg.

Många påstår att ägg bör förvaras i rumstemperatur, inte minst eftersom det ofta är så de säljs i butikerna.

Ett argument för detta tycks vara att äggen blir svalare om de förvaras i kylskåp, vilket skulle vara en betydande nackdel.

Det resonemanget stöter Sandra Mellberg, hushållsrådgivare på Finlands svenska Marthaförbund, ofta på.

Men hon köper inte alls idén av att det skulle vara fel att förvara äggen kylda.

– Personligen är jag av åsikten att det är mera logiskt att förvara ägg i kylskåpet.

Det säger hon till Svenska Yle.

"En gåta"

Enligt Sandra Mellberg är det “en gåta” varför ägg inte skulle förvaras i kylskåpet.

– Det påverkar inte kvaliteten, säger hon.

Att förvara äggen i kylskåpet är också den rekommendation som Livsmedelsverket kommunicerar.

Det bekräftar den svenska myndigheten.

– Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka fyra grader. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.

Det framhåller Livsmedelsverket på sin hemsida.

Undvik det här

Enligt Sandra Mellberg spelar det dock egentligen ingen roll för äggens kvalitet hur de förvaras.

Allt handlar om hur länge man har för avsikt att äggen ska hålla sig.

Och då kan man tänka längre än det bäst före-datum som står på paketet.

Bäst före-datumet är satt för att det ska förvaras i rumstemperatur, säger Mellberg till Yle.

En sak är dock viktig att undvika: nämligen att växla mellan kylskåp och skafferi.

– Man ska välja antingen kylskåp eller rumstemperatur.

– Ifall man byter mellan dessa försämras kvaliteten.

Tveksam till husmorsknep

Ett vanligt husmorsknep för att testa äggens kvalitet är att lägga dem i en skål med vatten och se om äggen flyter.

Om ägget är färskt ligger det kvar på botten och om det är för gammalt flyter det upp till ytan, lyder rådet.

Men det är inte en felfri metod, enligt Mellberg.

– Även om ägget flyter kan det fortfarande vara ätbart.

Gå på doften

Hon rekommenderar istället att knäcka äggen och avgöra på lukten.

– Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta.

– Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in, stämmer Livsmedelsverket in på sin hemsida.

LÄS MER: Heinz ryter ifrån: så här ska du förvara ketchupen

Foto: J. Kapusnak

Text: Redaktionen


15 september 2025

JUST NU: SMHI varnar för storm

2025 09 15

Ett kraftigt oväder drar in över Sverige.

SMHI har utfärdat gula varningar för Halland och Skåne under tisdagen.

– Från tisdag morgon passerar ett lågtryck över södra Sverige, vilket medför rejält blåsigt väder i västvinden över södra Götaland, framhåller myndighetens meteorolog Emma Rosengren i ett uttalande.

–  Samtidigt drar fortsatt skurar in västerifrån som kan vara kraftiga med åska. Under dagen breder skurarna ut sig över så gott som hela landet, fortsätter Rosengren.

Stormstyrka

Enligt SMHI kan vinden nå stormstyrka. Vid kusten kan det blås upp mot 25 meter per sekund, vilket motsvarar SMHI:s definition av en storm. Enligt myndigheten definieras en storm av vindhastigheter på minst 24,5 meter per sekund.

Nu går SMHI ut med flera uppmaningar till allmänheten i de berörda områdena:

- Vägar kan blockeras av nedfallna träd eller grenar.

- Det finns risk för förseningar eller inställda avgångar inom kollektivtrafiken.

- Förankra och säkra lösa föremål, till exempel din studsmatta och dina trädgårdsmöbler. Tänk på att tillfälliga konstruktioner som byggnadsställningar också kan blåsa i väg.

- Skador kan uppstå på skog, till exempel i hyggeskanter och i nygallrad skog.

- Det finns risk för störningar i el- och telenät i områden med luftburna ledningar.

Vinden avtar samma dygn

På tisdagskvällen väntas vinden avta i styrka. Ruskvädret håller dock i sig, enligt SMHI:s prognos.

– Under resten av veckan fortsätter det ostadiga vädret med tidvis regn eller skurar och blåsigt väder främst i landets södra halva, berättar Emma Rosengren.

LÄS MER: Cykelkedja går i konkurs efter 80 år

Bra att ha hemma

När stormen kommer är det bra att ha följande saker hemma, enligt Krisinformation.se:

- Gasolkök med bränsle eller en annan alternativ värmekälla.

- Batteridriven radio eller vevradio, alternativt bilradion, för att få tillgång till viktig information via Sveriges Radio P4.

- Stearin- och värmeljus, tändare, ficklampa och batterier. Kontrollera regelbundet att batterierna i exempelvis ficklampor, klockradio och alarmsystem fungerar.

- Powerbank (bärbar laddare) till datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Se till att den är laddad om till exempel en stormvarning utfärdas.

- Färskt vatten och livsmedel som inte kräver tillagning.

LÄS OCKSÅ: Trump uppmanar alla företag: Sluta genast rapportera 

Foto: M. Woodbridge

Text: Redaktionen


JUST NU: Hamburgerjätte ska öppna nya 100 restauranger

2025 09 15

Hamburgerjätten Max når en historisk milstolpe – och planerar för fler.

Max når nu en ny milstolpe.

Hamburgerkedjan har öppnat den 200:e restaurangen – någonting som de beskriver som “historiskt”.

Samtidigt ger snabbmatskedjan besked om att ytterligare 100 restauranger ska öppnas fram till 2030.

Når milstolpe

Max når en ny milstolpe när den 200:e restaurangen öppnar i Gislaved – mitt i det expansiva handelsområdet Smålandia.

Kedjan har nu 160 restauranger i Sverige, 26 i Polen, 8 i Norge och 6 i Danmark.

– Att öppna vår 200:e restaurang känns otroligt stort – både för oss som företag och som familj, säger Christoffer Bergfors, vice vd för Max, i ett pressmeddelande.

100 till

200 restauranger är dock inte nog för kedjan.

Max tydliggör att de har satt upp ett mål om att öppna ytterligare 100 restauranger under de kommande fem åren.

– Ambitionen är att nå 300 restauranger till år 2030, menas det.

Läs mer: UPPGIFTER: Amerikansk snabbmatsjätte kommer till Sverige

Öppnar i Gislaved

Restaurang nummer 200 öppnar vid handelsområdet Smålandia i Gislaved.

Restaurangen har plats för 206 gäster, varav 70 sittplatser inomhus och 136 utomhus.

Inför öppningen har 30 nya medarbetare anställts, och fler rekryteringar är planerade under hösten.

“Varm kultur”

Max Gislaved leds av restaurangchef Taha Javaid, som själv har gjort karriär under sina sex år inom företaget.

Han började som deltidsanställd under sin masterutbildning i ekonomi, och har nu flyttat till Gislaved för att ta sig an sitt första restaurangchefsuppdrag.

– På Max är det kompetens, engagemang och driv som räknas – inte var du kommer ifrån, säger Javaid.

– Jag har alltid känt mig inkluderad och sedd här. Nu som restaurangchef vill jag skapa en arbetsplats där människor växer, inspireras och får ta plats. Min vision är att bygga en restaurang där framtidens ledare formas, i en varm och familjär kultur.

Restaurangen ligger på Smålandiagatan 8 i Gislaved.

Läs mer: Expanderar i rasande fart – hamburgerkedja tar över Sverige

Foto: MAX Burgers

Text: Redaktionen