Mystiskt ljusfenomen förbryllar forskare

2023 09 14

Rapporter om märkliga “jordbävningsljus” har orsakat huvudbry i forskarvärlden.

Länk till bilder finns längst ned i artikeln.

Katastrofen var ett faktum natten till lördag förra veckan när en jordbävning med magnitud 6,8 drabbade Marocko.

Byggnader i staden Marrakech rasade samman och dödssiffran har stigit till över 2 600 personer.

Men en knapp vecka efter naturkatastrofen har en annan del av händelseförloppet börjat få uppmärksamhet.

Det rör sig om ett märkligt ljusfenomen på himlen strax före jordbävningen, rapporterar CNN.

Fångats på bild

Flera videor från övervakningskameror i staden har fångat ljuset.

De kallas för “earthquake lights”, EQL, eller “jordbävningsljus” på svenska och liknande fenomen omtalades redan under antikens Grekland.

Utbrotten av de dansande ljusen i olika färger har länge förbryllat forskare, och vetenskapen är fortfarande inte överens om vad som orsakar dem.

– Men de är definitivt verkliga, säger den pensionerade geofysikern John Derr till CNN.

Han spenderade en stor del av sitt yrkesliv vid US Geological Survey och har skrivit flera vetenskapliga artiklar om fenomenet.

"Ingen skulle tro på dig"

Enligt John Derr påminner filmerna från Marocko om bilder som fångades på EQL vid en annan jordbävning: den i Pisco, Peru, 2007.

– Att kunna se EQL är beroende av mörker och andra gynnsamma faktorer, säger geofysikern.

En annan forskare, fysikprofessorn Juan Antonio Lira Cacho, menar att det är modern teknik som gör att människan i större utsträckning noterat ljusen.

– För 40 år sedan var det omöjligt. Om du såg dem skulle ingen tro på dig, säger han till tv-kanalen.

Liknar norrsken

Ljusen kan se ut som vanliga blixtar eller som lysande “band” som påminner om norrsken.

Ibland liknas de snarare vid flimrande lågor – och vid andra tillfällen har bilder visat lysande moln som svävar på himlen.

Fenomenet är också oväntat vanligt – forskare har funnit att det förekommer i 80 procent av observerade fall för jordbävningar med magnituder högre än 5,0 och har kunnat ses på 60 mils avstånd från skalvets epicentrum.

Ingen konstaterad förklaring

Någon exakt förklaring till ljusen är emellertid inte konstaterad.

Men det finns teorier. 

En är att när defekter eller föroreningar i kristaller i bergarter utsätts för mekanisk påfrestning, som sker strax före en större jordbävning, bryts de isär och genererar elektricitet. Bergen fungerar sedan som halvledare.

Andra forskare tror att det är statisk elektricitet som produceras av sprickbildning av berg och radon.

Se bilder av jordbävningsljuset genom att klicka här (länk till CNN).

Arkivfoto från Marrakech: M. Fragkidis

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen