Myndighet varnar: rykten sprids om insekter i svensk mat
2023 01 27
Det cirkulerar falska rykten i Sverige om att vanlig mat innehåller insekter.
Ryktesspridningen har blivit så omfattande att Livsmedelsverket nu måste gå ut och kraftigt dementera innehållet.
– Det sprids rykten, både i Sverige och i andra europeiska länder, att det skulle vara tillåtet att blanda insekter i maten utan att informera konsumenterna, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande på fredagen.
Hon tillägger:
– Självklart är det inte så – ingen ska luras att äta insekter utan att man vet om det.
Tillåtet men ovanligt
Det är helt tillåtet att sälja mat med vissa insekter i Sverige och resten av EU sedan ett par år tillbaka. Fenomenet är dock relativt ovanligt och det är dessutom enbart sex arter som är tillåtna.
Myndigheten går inte in i detalj på var ryktesspridningen sker, men betonar att det är allvarligt att lura konsumenter att tro att de äter någonting som de i själva verket inte gör.
– Den som inte vill äta insekter ska naturligtvis inte göra det. Precis som för all mat som säljs måste det vara tydligt i märkningen vilka ingredienser som ingår så att vi kan välja själva om vi vill äta maten eller inte, säger Astrid Walles Granberg.
Måste framgå tydligt
Enligt Livsmedelsverket kan du alltså andas ut om du inte är särskilt sugen på att äta flugor eller maskar.
Det finns inga insekter i din mat så länge du inte kan hitta dem i ingrediensförteckningen.
Myndigheten framhåller att det måste stå tydligt och framgå vilken art det är och att informationen måste vara på svenska.
Högt järninnehåll
För de som dock tycker om insekter finns det fler anledningar än enbart smaken att fortsätta med en sådan diet.
Studier vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har kunnat visa att insekter har ett väldigt högt näringsvärde.
– En del insekter har till exempel ett mycket högt järninnehåll och skulle kunna bidra till att motverka järnbrist, vilket är ett problem i Sverige och stora delar av världen, framhåller professorerna Anna Jansson och Åsa Berggren på SLU i en rapport.
Dyngbaggar på nyårsmiddagen 2050
Att det kommer bli allt vanligare att äta insekter i framtiden anses dock vara en vetenskapligt grundad gissning, menar Johan Bergendorff, vetenskapsreporter på SVT.
– Köttet på tallrikarna år 2050 kommer att behöva ersättas med mer vegetariska proteiner – och med insekter, framhöll han till tv-kanalens hemsida vid årsskiftet då han förutspådde innehållet på framtidens nyårssupéer.
– Antingen dyngbaggar, som grävs upp från kornas mockor, eller produceras inomhus i effektiva insektsfabriker och mals till pulver. Det krävs väldigt mycket mindre plats, foder och vatten att producera insektsprotein än kött från kor, får grisar eller kyckling.
Hela listan: dessa insekter är tillåtna
Följande sex insektsarter är enligt Livsmedelsverket tillåtna att finnas i livsmedel i Sverige:
- Mjölmask
- Hussyrsa
- Europeisk vandringsgräshoppa
- Buffalolarv
- Honungsbi, drönarpuppa
- Svart soldatfluga
Foto: O. Mulyadi (Föreställer svart soldatfluga, en av de tillåtna insekterna att sälja som mat i Sverige)
Text: Redaktionen