Myndighet uppmanar: bunkra medicin

2023 03 06

Socialstyrelsen inför nya rekommendationer om hushållens egenberedskap av läkemedel.

Myndigheten uppmanar patienter med löpande läkemedelsbehandling att förbereda en längre tids beredskap i hemmet.

Medicin för en månad är nu Socialstyrelsens nya rekommendation, framhålls i ett pressmeddelande.

Två anledningar

Det finns två anledningar till uppmaningen: stärka beredskapen och minska sårbarheten hos patienter, hälso- och sjukvård samt apotek.

– Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen, till myndighetens hemsida.

Gäller receptbelagd medicin

Rekommendationen gäller för människor som går på receptbelagd medicin, till exempel för blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes.

Även patienter som använder förskrivna förbrukningsartiklar för stadigvarande bruk som exempelvis utrustning för kontroll av blodsocker omfattas av rekommendationen.

Receptfria läkemedel som du kan köpa i din livsmedelsbutik, eller läkemedel som skrivs ut för kortare behandling, ingår inte i den uppmaning som Socialstyrelsen kommer med nu i början av mars månad.

Fler undantag

En del receptbelagda mediciner skrivs ut med så kallad expeditionsintervall, det vill säga att det inte går att hämta ut fler förpackningar förrän en viss tid har passerat.

Dessa läkemedel ingår därför inte i de nya direktiven från Socialstyrelsen.

– Rekommendationen är en del i samhällets arbete med att trygga allas tillgång till läkemedel och förbrukningsartiklar, säger Urban Nylén.

Larmat om tomma hyllor

Redan i höstas slogs det larm om att det började bli brist på läkemedel i Sverige.

– Det går åt fel håll, sade Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, till Expressen.

Varningarna har följt med in i 2023. I januari var 700 läkemedel restnoterade, det vill säga inte beställningsbara, hos Läkemedelsverket.

– Så här många restnoterade läkemedel har vi bara haft en gång tidigare, och det var i början av pandemin när många hamstrade läkemedel, uppgav Johan Andersson till DN.

Just blodtryckssänkande läkemedel, som omfattas av Socialstyrelsens nya rekommendation, är ett exempel på medicin som blivit restnoterat i år.

Böter på 100 miljonmer

Regeringen har tagit fram ett förslag om att sanktionera läkemedelsföretag med sanktionsavgifter på upp till 100 miljoner kronor om man inte i god tid informerar om brist på medicin.

– Varje patient ska veta att det läkemedlet jag behöver ska finnas apoteket när jag kommer dit. Finns det inte skapar det en oro men också medicinska risker, har sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) sagt till Ekot.

Foto: A. Grey

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen