Myndighet uppmanar: bunkra medicin

2023 03 06

Socialstyrelsen inför nya rekommendationer om hushållens egenberedskap av läkemedel.

Myndigheten uppmanar patienter med löpande läkemedelsbehandling att förbereda en längre tids beredskap i hemmet.

Medicin för en månad är nu Socialstyrelsens nya rekommendation, framhålls i ett pressmeddelande.

Två anledningar

Det finns två anledningar till uppmaningen: stärka beredskapen och minska sårbarheten hos patienter, hälso- och sjukvård samt apotek.

– Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen, till myndighetens hemsida.

Gäller receptbelagd medicin

Rekommendationen gäller för människor som går på receptbelagd medicin, till exempel för blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes.

Även patienter som använder förskrivna förbrukningsartiklar för stadigvarande bruk som exempelvis utrustning för kontroll av blodsocker omfattas av rekommendationen.

Receptfria läkemedel som du kan köpa i din livsmedelsbutik, eller läkemedel som skrivs ut för kortare behandling, ingår inte i den uppmaning som Socialstyrelsen kommer med nu i början av mars månad.

Fler undantag

En del receptbelagda mediciner skrivs ut med så kallad expeditionsintervall, det vill säga att det inte går att hämta ut fler förpackningar förrän en viss tid har passerat.

Dessa läkemedel ingår därför inte i de nya direktiven från Socialstyrelsen.

– Rekommendationen är en del i samhällets arbete med att trygga allas tillgång till läkemedel och förbrukningsartiklar, säger Urban Nylén.

Larmat om tomma hyllor

Redan i höstas slogs det larm om att det började bli brist på läkemedel i Sverige.

– Det går åt fel håll, sade Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, till Expressen.

Varningarna har följt med in i 2023. I januari var 700 läkemedel restnoterade, det vill säga inte beställningsbara, hos Läkemedelsverket.

– Så här många restnoterade läkemedel har vi bara haft en gång tidigare, och det var i början av pandemin när många hamstrade läkemedel, uppgav Johan Andersson till DN.

Just blodtryckssänkande läkemedel, som omfattas av Socialstyrelsens nya rekommendation, är ett exempel på medicin som blivit restnoterat i år.

Böter på 100 miljonmer

Regeringen har tagit fram ett förslag om att sanktionera läkemedelsföretag med sanktionsavgifter på upp till 100 miljoner kronor om man inte i god tid informerar om brist på medicin.

– Varje patient ska veta att det läkemedlet jag behöver ska finnas apoteket när jag kommer dit. Finns det inte skapar det en oro men också medicinska risker, har sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) sagt till Ekot.

Foto: A. Grey

Text: Redaktionen


Nya regler i år för folk med trädgård – många vet inte om det

2025 03 21

Trädgårdsreglerna i Sverige har ändrats – igen.

Det var efter att Naturvårdsverket förra året gick ut med att det numera skulle vara förbjudet att elda i trädgården som stor förvirring uppstod.

Myndigheten baserade beskedet på en tolkning av ett EU-direktiv om bioavfall, men fick sedan backa och tillåta eldning av ris och grenar.

På grund av virrvarret gick dessutom närings- och energiminister Ebba Busch (KD) ut och förtydligade att regeringen inte infört något förbud.

Många kommuner fortsatte dock att kämpa med hur de nya direktiven egentligen skulle tolkas.

Nya regler från februari

Från och med 18 februari i år började nya regler att gälla i frågan.

Men det tycks många ha missat.

– Nej, det hade jag inte hört om. Det hade jag inte koll på, säger exempelvis en gävlebo som SR talat med.

Och enligt radion är mannen långt ifrån ensam.

Förändringen innebär dock en lättnad av reglerna och att folk i vissa fall nu får elda trädgårds- och parkavfall i trädgården.

– Med trädgårds- och parkavfall menas sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar, förklarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kan införas lokala förbud

Kommunerna i landet har dock sista ordet. Det innebär att det kan finnas lokala begränsningar och förbud och det får inte eldas så att det stör grannar.

Det kan också vara så att tillfälliga förbud införs på grund av att SMHI varnar för gräsbränder.

– Ofta kan det vara snabbare och enklare att köra trädgårdsavfallet till en återvinningscentral som anvisas av kommunen än att elda det i sin trädgård. Avfall eller miljöfarliga ämnen får normalt aldrig eldas utomhus, förtydligar MSB.

När det gäller valborgsfirandet och första majbrasor måste det ansökas om tillstånd.

– Trädgårds- och parkavfall får eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen.

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen


LARMET: ”Importen av el ökar dramatiskt” – flaggar för akutläge

2025 03 21

Sveriges import av el kommer att ”öka dramatiskt” de kommande tio åren.

Det skriver Ellevio i sin nya rapport ”Effektrapporten 2025”.

Elbolaget flaggar för att Sveriges förmåga att producera el i varje given stund kommer att minska markant till 2035. Det leder i sin tur till ett ökat importbehov av el, vilket gör Sverige mer beroende av el från Europa och europeiska elpriser.

– Systemförnyelsen som krävs för att säkra svensk elförsörjning och konkurrenskraft är större än vad debatten speglar, säger Ellevios vd Johan Lindehag i en kommentar till rapporten.

Flaggar för kris

Nu varnar Ellevio för att ett akut läge kan uppstå på grund av det ökade importbehovet.

Enligt elbolaget riskerar Sverige att drabbas av elbrist.

– Importen av el ökar dramatiskt i framtiden.  Om grannländerna saknar överskott när behoven i Sverige uppstår kan det uppstå elbrist, framhåller Ellevio. 

Effektbehovet fördubblas

Sveriges elbehov väntas öka ordentligt de kommande åren med anledning av den pågående elektrifieringen av industri och transport. I rapporten fastslår Ellevio att effektbehovet nästan kommer dubbleras inom 20 år – från 25 000 MW (2025) till 41 000 MW (2045). 

– Den kraftiga ökningen innebär stora utmaningar. Elinfrastrukturen måste anpassas för att möta en nära nog fördubbling av elsystemet, säger Lindehag.

Samtidigt ökar osäkerheten i elsystemet.

En mer väderberoende elproduktion gör tillförseln mer varierande, uppger Ellevio som konstaterar att vind och sol kommer står för hälften av elproduktionen år 2045.

– Rustade och utbyggda elnät på alla nivåer är avgörande för att möta utvecklingen. För att hålla takten är det viktigt att projekt som antingen befinner sig i tillståndsprocesser, har börjat projekteras eller börjat byggas faktiskt också genomförs, framhåller Johan Lindehag.

Tre åtgärder

Enligt Ellevio finns det tre nycklar för att möta de framtida elbehoven:

  1. Skapa långsiktiga marknadsförutsättningar för elproduktion och en rimlig nätreglering för att möjliggöra investeringar. 
  2. Stärk samordningen och tydliggör rollerna inom energisystemet. 
  3. Röj hinder för mer elnät, elproduktion och flexibilitet.  

Foto: Thomas Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen