Myndighet uppmanar: bunkra medicin
2023 03 06
Socialstyrelsen inför nya rekommendationer om hushållens egenberedskap av läkemedel.
Myndigheten uppmanar patienter med löpande läkemedelsbehandling att förbereda en längre tids beredskap i hemmet.
Medicin för en månad är nu Socialstyrelsens nya rekommendation, framhålls i ett pressmeddelande.
Två anledningar
Det finns två anledningar till uppmaningen: stärka beredskapen och minska sårbarheten hos patienter, hälso- och sjukvård samt apotek.
– Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen, till myndighetens hemsida.
Gäller receptbelagd medicin
Rekommendationen gäller för människor som går på receptbelagd medicin, till exempel för blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes.
Även patienter som använder förskrivna förbrukningsartiklar för stadigvarande bruk som exempelvis utrustning för kontroll av blodsocker omfattas av rekommendationen.
Receptfria läkemedel som du kan köpa i din livsmedelsbutik, eller läkemedel som skrivs ut för kortare behandling, ingår inte i den uppmaning som Socialstyrelsen kommer med nu i början av mars månad.
Fler undantag
En del receptbelagda mediciner skrivs ut med så kallad expeditionsintervall, det vill säga att det inte går att hämta ut fler förpackningar förrän en viss tid har passerat.
Dessa läkemedel ingår därför inte i de nya direktiven från Socialstyrelsen.
– Rekommendationen är en del i samhällets arbete med att trygga allas tillgång till läkemedel och förbrukningsartiklar, säger Urban Nylén.
Larmat om tomma hyllor
Redan i höstas slogs det larm om att det började bli brist på läkemedel i Sverige.
– Det går åt fel håll, sade Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, till Expressen.
Varningarna har följt med in i 2023. I januari var 700 läkemedel restnoterade, det vill säga inte beställningsbara, hos Läkemedelsverket.
– Så här många restnoterade läkemedel har vi bara haft en gång tidigare, och det var i början av pandemin när många hamstrade läkemedel, uppgav Johan Andersson till DN.
Just blodtryckssänkande läkemedel, som omfattas av Socialstyrelsens nya rekommendation, är ett exempel på medicin som blivit restnoterat i år.
Böter på 100 miljonmer
Regeringen har tagit fram ett förslag om att sanktionera läkemedelsföretag med sanktionsavgifter på upp till 100 miljoner kronor om man inte i god tid informerar om brist på medicin.
– Varje patient ska veta att det läkemedlet jag behöver ska finnas apoteket när jag kommer dit. Finns det inte skapar det en oro men också medicinska risker, har sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) sagt till Ekot.
Foto: A. Grey
Text: Redaktionen