Myndighet upplyser: undvik detta på julbordet

2022 12 23

Servera för all del julskinka, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse på julafton.

Men håll dig borta från fet fisk i allmänhet och strömming i synnerhet.

Den rekommendationen kommer nu från Livsmedelsverket när svenska folket imorgon sätter sig till bords för att avnjuta den årliga och lika klassiska julmaten.

Innehåller miljögifter

Anledningen till att man bör vara försiktig med fet fisk, som exempelvis alltså strömming, är på grund av att den kan innehålla miljögifter beroende på var den är fiskad.

Det är särskilt viktigt för barn, ungdomar och den som vill bli gravid att få i sig så lite som möjligt av dessa miljögifter, framhåller Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

"Finns annan fisk"

Men för den sakens skull innebär det inte att svenskarna måste strunta i all fisk på julbordet helt och hållet.

– Lyckligtvis finns det annan fisk med lägre halter av dessa miljögifter, så alla kan njuta av bra fisk till jul, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog vid Livsmedelsverket, till myndighetens hemsida.

Lättnaden: grönt ljus för sill

Så vilken fisk är det grönt ljus för? Tacksamt nog för den som anser att sillen är helig på julbordet kan man fortsätta öppna sillburken med gott samvete.

– Den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten och innehåller inga höga halter miljögifter, framhåller Livsmedelsverket.

– Däremot bör man se upp med strömming från Östersjön och Bottniska viken, beroende på hur mycket strömming man ätit tidigare under året.

Lax och lutfisk

Livsmedelsverket nämner även odlad eller vildfången lax från Atlanten eller Stilla havet som bra och hälsosamma alternativ för julbordet. De innehåller lägre halter av miljögifterna dioxiner och PCB än den vildfångade laxen man hittar Östersjöområdet.

Ett annat rekommenderat alternativ är lutfisk – en mager fisk med låga halter av samma ämne. Även om det är få svenskar som faktiskt har det på julbordet, trots att det ofta beskrivs som en klassiker.

– Förra året hade vi lutfisk som man kunde beställa, det sålde vi tio gånger av, så det har vi inte i år, konstaterar Jennie Selin på restaurangen Sjömagasinet till Göteborgs-Posten.

Även Hotell Eggers nämner lutfisk som den maträtt på julbordet som det går åt minst av i deras serveringar.

Stannar i kroppen i flera år

Livsmedelsverket poängterar att fisk i grunden är ett bra och nyttigt livsmedel som innehåller flera viktiga näringsämnen. Man ska gärna äta fisk två till tre gånger i veckan och dessutom variera sorterna.

Men när det gäller fisk med dioxiner och PCB ska man alltså se upp.

Miljögifterna lagras i kroppen  många år, och vill man bli gravid i framtiden ska man enbart bara äta fiskar med höga halter av dessa ämnen max ett par gånger om året – även om man inte planerar att skaffa barn på många år.

Foto: L. Penner

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen