Myndighet upplyser: undvik detta på julbordet

2022 12 23

Servera för all del julskinka, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse på julafton.

Men håll dig borta från fet fisk i allmänhet och strömming i synnerhet.

Den rekommendationen kommer nu från Livsmedelsverket när svenska folket imorgon sätter sig till bords för att avnjuta den årliga och lika klassiska julmaten.

Innehåller miljögifter

Anledningen till att man bör vara försiktig med fet fisk, som exempelvis alltså strömming, är på grund av att den kan innehålla miljögifter beroende på var den är fiskad.

Det är särskilt viktigt för barn, ungdomar och den som vill bli gravid att få i sig så lite som möjligt av dessa miljögifter, framhåller Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

"Finns annan fisk"

Men för den sakens skull innebär det inte att svenskarna måste strunta i all fisk på julbordet helt och hållet.

– Lyckligtvis finns det annan fisk med lägre halter av dessa miljögifter, så alla kan njuta av bra fisk till jul, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog vid Livsmedelsverket, till myndighetens hemsida.

Lättnaden: grönt ljus för sill

Så vilken fisk är det grönt ljus för? Tacksamt nog för den som anser att sillen är helig på julbordet kan man fortsätta öppna sillburken med gott samvete.

– Den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten och innehåller inga höga halter miljögifter, framhåller Livsmedelsverket.

– Däremot bör man se upp med strömming från Östersjön och Bottniska viken, beroende på hur mycket strömming man ätit tidigare under året.

Lax och lutfisk

Livsmedelsverket nämner även odlad eller vildfången lax från Atlanten eller Stilla havet som bra och hälsosamma alternativ för julbordet. De innehåller lägre halter av miljögifterna dioxiner och PCB än den vildfångade laxen man hittar Östersjöområdet.

Ett annat rekommenderat alternativ är lutfisk – en mager fisk med låga halter av samma ämne. Även om det är få svenskar som faktiskt har det på julbordet, trots att det ofta beskrivs som en klassiker.

– Förra året hade vi lutfisk som man kunde beställa, det sålde vi tio gånger av, så det har vi inte i år, konstaterar Jennie Selin på restaurangen Sjömagasinet till Göteborgs-Posten.

Även Hotell Eggers nämner lutfisk som den maträtt på julbordet som det går åt minst av i deras serveringar.

Stannar i kroppen i flera år

Livsmedelsverket poängterar att fisk i grunden är ett bra och nyttigt livsmedel som innehåller flera viktiga näringsämnen. Man ska gärna äta fisk två till tre gånger i veckan och dessutom variera sorterna.

Men när det gäller fisk med dioxiner och PCB ska man alltså se upp.

Miljögifterna lagras i kroppen  många år, och vill man bli gravid i framtiden ska man enbart bara äta fiskar med höga halter av dessa ämnen max ett par gånger om året – även om man inte planerar att skaffa barn på många år.

Foto: L. Penner

Text: Redaktionen