Myndighet upplyser: undvik detta på julbordet

2022 12 23

Servera för all del julskinka, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse på julafton.

Men håll dig borta från fet fisk i allmänhet och strömming i synnerhet.

Den rekommendationen kommer nu från Livsmedelsverket när svenska folket imorgon sätter sig till bords för att avnjuta den årliga och lika klassiska julmaten.

Innehåller miljögifter

Anledningen till att man bör vara försiktig med fet fisk, som exempelvis alltså strömming, är på grund av att den kan innehålla miljögifter beroende på var den är fiskad.

Det är särskilt viktigt för barn, ungdomar och den som vill bli gravid att få i sig så lite som möjligt av dessa miljögifter, framhåller Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

"Finns annan fisk"

Men för den sakens skull innebär det inte att svenskarna måste strunta i all fisk på julbordet helt och hållet.

– Lyckligtvis finns det annan fisk med lägre halter av dessa miljögifter, så alla kan njuta av bra fisk till jul, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog vid Livsmedelsverket, till myndighetens hemsida.

Lättnaden: grönt ljus för sill

Så vilken fisk är det grönt ljus för? Tacksamt nog för den som anser att sillen är helig på julbordet kan man fortsätta öppna sillburken med gott samvete.

– Den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten och innehåller inga höga halter miljögifter, framhåller Livsmedelsverket.

– Däremot bör man se upp med strömming från Östersjön och Bottniska viken, beroende på hur mycket strömming man ätit tidigare under året.

Lax och lutfisk

Livsmedelsverket nämner även odlad eller vildfången lax från Atlanten eller Stilla havet som bra och hälsosamma alternativ för julbordet. De innehåller lägre halter av miljögifterna dioxiner och PCB än den vildfångade laxen man hittar Östersjöområdet.

Ett annat rekommenderat alternativ är lutfisk – en mager fisk med låga halter av samma ämne. Även om det är få svenskar som faktiskt har det på julbordet, trots att det ofta beskrivs som en klassiker.

– Förra året hade vi lutfisk som man kunde beställa, det sålde vi tio gånger av, så det har vi inte i år, konstaterar Jennie Selin på restaurangen Sjömagasinet till Göteborgs-Posten.

Även Hotell Eggers nämner lutfisk som den maträtt på julbordet som det går åt minst av i deras serveringar.

Stannar i kroppen i flera år

Livsmedelsverket poängterar att fisk i grunden är ett bra och nyttigt livsmedel som innehåller flera viktiga näringsämnen. Man ska gärna äta fisk två till tre gånger i veckan och dessutom variera sorterna.

Men när det gäller fisk med dioxiner och PCB ska man alltså se upp.

Miljögifterna lagras i kroppen  många år, och vill man bli gravid i framtiden ska man enbart bara äta fiskar med höga halter av dessa ämnen max ett par gånger om året – även om man inte planerar att skaffa barn på många år.

Foto: L. Penner

Text: Redaktionen


20 november 2025

Hushåll med eldstäder uppmanas – ”var femte saknar det”

2025 11 20

20 procent av hushållen går in i eldningssäsongen utan viktigt skydd.

När vinterns eldningssäsong drar i gång uppmanas alla hushåll med eldstäder att se över sitt brandskydd – särskilt då var femte svenskt hushåll fortfarande saknar grundläggande utrustning.

Bristande brandskydd

I en ny sammanställning av över 70 000 skadeförebyggande besiktningar konstaterar Anticimex att 21 procent av de svenska småhusen har brister i sitt brandskydd.

I hela 4 procent saknas dessutom brandvarnare helt.

– Vi vill uppmana alla husägare att kontrollera att man har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma, säger Johanna Lindström, husexpert på Anticimex.

– Har man inte – köp direkt som en tidig julklapp till sig själv. Den investeringen kan rädda liv.

Den vanligaste bristen är avsaknad av brandfilt, något som saknas i 17 procent av husen.

Därefter följer brandsläckare som saknas i 8 procent av bostäderna.

LÄS MER: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Eldstäder i fokus

När temperaturen sjunker används eldstäder mer frekvent, och det ökar risken för soteld. Soteld uppstår när sot och tjära i skorstenen börjar brinna, ofta till följd av dålig sotning eller felaktig eldning.

Resultatet kan bli skador i skorstenen och i värsta fall en fullt utvecklad husbrand.

Anticimex och brandexperter betonar därför vikten av regelbunden sotning och rätt eldningsrutiner.

Att elda med torr ved, följa eldningsinstruktioner och ge elden rätt lufttillförsel är avgörande för att minska riskerna.

– Brandrisken ökar när vintern kommer och när mörkret faller tänder vi fler ljus och eldar mer, säger Lindström.

– Faktum är att det sker flest bostadsbränder i december och januari.

Fler brandvarnare behövs

Besiktningarna visar också att många hus har brandvarnare – men för få.

Rekommendationen är minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter, samt i alla sovrum, vid köket och på varje våningsplan.

– Bor man i ett större hus behöver man flera brandvarnare, säger Lindström och framhåller att alla bör testa sina brandvarnare en gång i månaden.

Utöver brandvarnare uppmanas hushåll att kontrollera brandsläckarens ålder och tryck, samt att utrustningen är lätt att nå.

I 1 procent av husen står brandsläckaren placerad på en svåråtkomlig plats – en detalj som kan få stor betydelse om olyckan är framme.

LÄS MER: Ryanair är för dåliga – flygningar förbjuds

Foto: C Banks

Text: Redaktionen


20nov25

”Fick åka till tre olika Systembolag”– plötslig rusning efter samma sak

2025 11 20

Idag bildades köer utanför många av Systembolagets butiker i samband med att de skulle öppna.

Bakom anstormningen ligger att det är den tredje torsdagen i november.

Det innebär att tiden är inne för den årliga skördefesten Beaujolais nouveau, vilket är en högtidsdag för många vinälskare.

I Göteborg ringlade sig köerna långa utanför Systembolaget inför öppningen.

– Förra året tänkte jag att jag kunde vänta till lunch, men då fick jag åka till tre olika Systembolag, säger Edvard Hübinette, till GP.

Årets skörd

Den första delen av namnet på skördefesten, Beaujolais, kommer från ett vindistrikt i Frankrike.

Den andra, Nouveau, är det franska ordet för ”ny”.

Vinerna släpps bara några veckor efter att druvorna har skördats och blir de första för årgången 2025.

I Frankrike firar man dagen, vilket också många i Sverige tagit fasta på.

– Vi ska ha lite middag med lite kompisar. Vi ska öppna förra årets årgångar också samma producent som jag hoppas få tag på i dag, säger Thea Näsström Alm, till tidningen.

Läs mer: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Också i Malmö

Det var inte bara i Göteborg som folk strömmade till Systembolaget idag.

Även i Malmö ringlade köerna.

– Jag hoppade ut från ett möte för att komma hit, säger William Madsen Martinsson, till SVT.

I Frankrike sträcker sig traditionen ända tillbaka till 1800-talet som en fest för att fira årets skörd.

I Sverige har det ökat i popularitet de senaste åren, efter att också ha varit populärt i slutet på 1900-talet.

– Det är verkligen en hype, säger sommelier och vininportör Thea Jönsson, till kanalen.

Fakta Beaujolais

- Franska Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon och Lyon.

- Regionen har kontinentalt klimat.

- Beaujolais är i princip synonymt med gamay som kan ge allt från lätta och bäriga viner till mer koncentrerade och lagringsdugliga.

Källa: Systembolaget

Läs mer: Bransch skriker efter personal – här finns jobben

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen