Myndighet slår näven i bordet – gäller dig med smutsig bil

2023 05 05

Många svenska bilägare vill ha en ren och fräsch bil när vårvärmen gör sig påmind. 

För en hel del kanske det till och med är det tydligaste vårtecknet att äntligen få möjlighet att tvätta bilen igen.

Men Naturvårdsverket avråder skarpt från att tvätta din bil hemma på din egen uppfart.

Det är till och med någonting som i allra möjligaste mån bör undvikas, menar Nina Lans, handläggare på myndigheten.

– Om du tvättar bilen på en hårdgjord yta, kanske en parkering eller garageuppfart, då rinner tvättvattnet ofta iväg. Ibland kan det rinna ner i rännstensbrunnar, men de är avsedda för regn då det är dagvattenbrunnar, säger hon till Sveriges Radios trafikredaktion.

Bad- eller dricksvatten

Från dagvattenbrunnarna finns det stor risk att vattnet avleds till en närliggande sjö, som mycket väl  kan vara en badplats på sommaren. 

Det kan också leda ut i vatten som är avsett att användas för dricksvattenproduktion.

Naturvårdsverket mycket tydliga rekommendation är därför att man under sommaren tar sig till en biltvättsplats där det till exempel finns en reningsanläggning och oljeavskiljare.

Måste följa direktiv

Idag finns det inga lagar som förbjuder bilägare från att tvätta bilen hemma.

Men det finns andra direktiv att följa.

– Det finns allmänna hänsynsregler i miljöbalken som ställer långtgående krav för den som tänker tvätta sin bil. De behöver alla känna till för att skydda vår gemensamma miljö, säger Nina Lans.

För den som ändå tänker tvätta bilen hemma är i första hand gräs och i andra hand grus bättre underlag än asfalt.

Kallas att "fultvätta"

Det är inte första gången som myndigheterna påminner Sveriges bilägare om allvaret i att låta tvättvatten rinna ut i exempelvis gatubrunnar.

Fenomenet brukar kallas att “fultvätta”.

– På sommaren kan man alltså först tvätta bilen och en stund senare gå ner och tvätta sig själv i samma schampo i havet, sade Per Ola Svensson som jobbar på Falkenbergs miljö- och hälsoskyddskontor till Hallands Nyheter sommaren 2021.

Här är det helt förbjudet

I en kommun har “fultvättandet” helt förbjudits.

Det handlar om Jönköping, som införde förbudet redan 2012. Tvättar man ändå sin bil på gatan kan man behöva böta 10 000 kronor.

– Om man tvättar på garageinfarten så rinner det förorenade vattnet ner i marken och till slut rinner det ut i Vättern där fiskarna tar skada, sade kommunens miljöinspektör Karin Hellström till P4 Jönköping när de nya reglerna började gälla.

Foto: C. Sturgeon

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen