Myndighet slår larm: vanliga elprylar måste stoppas

2023 09 21

Kemikalieinspektionen har noterat en mängd elprodukter som inte borde få säljas.

Myndigheten har gjort en tillsyn av vanlig hemelektronik som exempelvis laddare, hörlurar och belysning.

Resultatet i granskningen är slående.

Hela 47 procent av elprylarna innehöll farliga ämnen i sådan omfattning att de borde vara förbjudna från att säljas i Sverige och resten av EU.

– De bidrar till den sammanlagda exponeringen av de farliga kemiska ämnen vi utsätts för i vår vardag och därför är det viktigt att få bort dem från marknaden, säger Kemikalieinspektionens inspektör Mariana Pilenvik i ett pressmeddelande från myndigheten.

Felaktigt CE-märkta

Anmärkningsvärt nog var också en majoritet av varorna CE-märkta – trots att de alltså innehöll en förbjuden mängd kemikalier. 

CE-märkningen ska enbart sättas på elektriska produkter om tillverkaren efter en kontroll kunnat säkerställa att produkten uppfyller de lagkrav som finns för EU-marknaden.

– Det indikerar tyvärr att för den här typen av produkter är CE-märkning inte någon garanti för varornas kvalité, säger Mariana Pilenvik.

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att om en elektrisk produkt saknar CE-märkning så uppfyller den inte lagkraven och risken är stor att den även innehåller ämnen som gör att produkten inte får säljas inom EU.

Bly och kadmium

Enligt Kemikalieinspektionen föreligger det inte någon akut hälsofara för den enskilde konsumenten.

Likväl är det viktigt att otillåtna varor inte kommer ut på marknaden då ämnena trots allt är skadliga för hälsan.

Vanligast förekommande är bly och kadmium i lödningar och ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i mjukgjord plast.

I granskningen tittade myndigheten på 98 produkter från 25 olika företag.

– Resultatet visar att det framför allt är små och till och viss del medelstora företag som själva importerar varor som har produkter som inte uppfyller lagstiftningens krav, framhåller Kemikalieinspektionen.

E-handelsföretag med direktimport från exempelvis Kina var bland de vanligare företagen.

15 företag anmälda

Kemikalieinspektionen har nu anmält 15 företag för misstänkt miljöbrott.

Samtliga utpekade företag har frivilligt plockat de aktuella produkterna med för höga halter av farliga ämnen från försäljning.

– Som konsument kan du försöka välja bort lågprisvarorna eftersom det är bland dem som vi hittar de förbjudna ämnena. Var uppmärksam när du handlar på nätet från länder utanför EU, uppmanar Mariana Pilenvik.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoland inleder jätteprojekt i Ukraina – slår till mot Ryssland

2024 12 07

Natolandet Estland inleder ett nytt stort projekt i Ukraina.

Från och med nästa år kommer det estniska säkerhetsföretaget Frankenburg Technologies börja testa sina luftvärnsrobotar i Ukraina.

– Tekniken är lovande och vi kommer att börja testa den i Ukraina under det nya året, säger Kusti Salm, vd för Frankenburg Technologies och Estlands tidigare försvarsminister, till public service-kanalen ERR.

Salm bekräftar att Estland och Ukraina har tecknat ett avtal.

– Vårt mål är att hjälpa Ukraina att vinna detta krig. För att göra detta erbjuder vi testskjutningar av en ny lågkostnadsrobot. Roboten kan användas för att skjuta ner inkommande projektiler, främst obemannade flygfarkoster (drönare).

Massproduktion

Vd:n lovordar det nya vapnet och berättar att Frankenburg Technologies har stora planer för luftvärnsroboten.

– Vi vill utveckla ett robotsystem som är tio gånger billigare jämfört med systemen i dag och som har en produktionskapacitet som är hundra gånger större. Vi siktar på att producera kvantiteter som vida överstiger nuvarande industrikapacitet.

Det estniska företaget planerar initialt att producera dussintals robotar per vecka. Under 2025 kommer siffran att öka till flera hundra robotar per vecka.

Frankenburg Mark 1

Luftvärnsroboten som ska testas i Ukraina går under namnet ”Frankenburg Mark 1”. Den har kapacitet att träffa mål som befinner sig två kilometer upp i luften.

Ukraina är i stort behov av att stärka sitt luftförsvar.

Under hösten har flyglarmen tjutit var och varannan dag i landet. 

I november uppgav president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland avfyrat 800 flygbomber, 460 drönare och 20 robotar inom loppet av en vecka.

– Ukraina behöver mer luftförsvar. Vi arbetar med denna fråga tillsammans med våra partners, sade presidenten.

LÄS MER HÄR:

Fartyg med vapen har gått på grund – på väg till Natojätte

Arkivfoto: Nato

Text: Redaktionen


Brevlådorna försvinner – det här införs i stället

2024 12 07

Svenska folket beställer hem paket som aldrig för.

Paketvolymerna under årets Black Week ökade med över 17 procent jämfört med samma period förra året.

Det visar färsk statistik från Postnord.

– Vi har sett en försiktigt positiv trend för e-handeln under året men de här nivåerna har överträffat alla förväntningar. Det är glädjande att så många väljer PostNord som leverantör. Det har varit ett högt tryck på terminalerna men det har vi klarat väl, säger Johan Uddin, Head of Parcel Operations på Postnord Sverige.

Hårt tryck på affärer

Den kraftiga uppgången innebär ett ökat tryck på de lokala postombuden och paketboxarna.

Nu riktar Postnord en uppmaning till allmänheten.

– De stora volymerna innebär ett hårt tryck, både på våra ombud och paketboxarna som blivit ett väldigt populärt leveransalternativ. Därför vill vi uppmana alla att hämta ut sina paket så snabbt som möjligt för att göra plats åt andra som också vill ha sina julklappar säger Johan Uddin.

Brevlådorna försvinner – det här ersätter

Med anledning av de ökade paketvolymerna öppnar Postnord för en betydande förändring.

Företaget vill ersätta brevlådor med paketboxar, vilket skulle minska trycket på postombuden.

I framtiden hoppas Postnord att paketboxarna ska ta över och ersätta brevlådorna helt och hållet, rapporterar E-handel.

– Vårt mål är att du ska titta ut genom fönstret och se en paketbox från Postnord, säger Robin Olsen, avgående vd Postnord Norge, till sajten.

Fakta: Postnords paketboxar

- Postnords paketboxar står utomhus i bostadsområden och på andra platser där människor rör sig i vardagen. Kunder kan hämta sina paket när det passar, dygnet runt.

- För att kunna öppna luckan används Postnords app och registrering med mobilt Bank-ID. Via Appen kan kunder också följa leveransen hela vägen. 

- Postnord beskriver sina paketboxar som ett miljövänligt alternativ:

”Alla våra leveranser till paketbox i Sveriges tolv största kommuner är fossilfria, och senast 2027 är hela last-mile fossilfri. Dessutom finns paketboxar ofta på promenadavstånd från hemmet, kontoret eller andra platser där du är på språng.”

Foto: Postnord

Text: Redaktionen