Myndighet slår larm: Postnord gör allvarligt fel
2023 10 26
En myndighet riktar nu hård kritik mot Postnord.
Tidigare under året har en lagändring klubbats igenom som innebär att människor som arbetar med post får larma polisen om misstänkta narkotikaförsändelser.
Varje år skickas mängder av narkotika via post, och postombud har i och med den nya lagstiftningen rätt att kontakta polisen om man misstänker att det kan finnas narkotika i posten.
Nu riktar myndigheten Post- och telestyrelsen hård kritik mot Postnord, som de menar inte gör tillräckligt för att lagändringen ska få genomslag.
Det rapporterar Sveriges Radio.
“Väldigt viktigt”
Emma Marachin, som är chef för myndigheten, menar att Postnord måste göra bättre ifrån sig.
– Det är ju väldigt viktigt att de här verksamhetsutövarna informerar sin personal så att personalen vet vad man ska göra om det blir till exempel tillslag från brottsbekämpande myndigheter, vad man får säga och inte säga, förklarar hon för SR.
Bör göra hemläxan
Många postombud är helt omedvetna om den nya lagstiftningen, vilket innebär att det inte fungerar så bra som önskat.
– Operatörerna bör gå hem och göra den här hemläxan och se över vad det är för rutiner man behöver införa vid verksamheterna, fortsätter Marachin.
Tidigare har det rådit tystnadsplikt kring posten, men nu hoppas man att aktörer som exempelvis Postnord ska informera sin personal om den nya lagstiftningen så att fler larmar om misstänkta brev.
Större möjligheter
Lagändringen, som trädde i kraft i januari månad, innebär även att såväl tull som polis nu har möjlighet att få information från postaktörer.
– Personalen på posten och utlämningsställena får äntligen möjlighet att kontakta polis. Det har varit en frustration för dem att se misstänkta försändelser och inte få larma om det, säger områdespolisen Robert Janeheim.
Stora summor
Det är stora mängder narkotika som skickas via posten varje år.
– Den illegala handeln med narkotika, vapen och explosiva varor är utbredd både genom det öppna nätet och darknet. Narkotikahandeln över internet beräknas omsätta 700 miljoner kronor per år. Upp till en miljon försändelser med narkotika beräknas skickas med inrikespost varje år, framhåller polisen via sin webbsida.
Foto: Postnord
Text: Redaktionen