Myndighet sätter ned foten: Avfärdar rykte om muslimska barn
2024 09 18
En omfattande desinformationskampanj mot svenska myndigheter tog fart i början av 2022.
På sociala medier och andra plattformar anklagades socialtjänsten och kommuner för att kidnappa muslimska barn.
I materialet som spreds på nätet fanns bland annat falska filmer där gråtande barn berättar att de har blivit kidnappade från sina föräldrar av svenska myndigheter.
Filmerna fick snabbt stor spridning i sociala medier och figurerade i arabisktalande kanaler med miljontals följare.
Nu har Socialstyrelsen gått till botten med ryktesspridningen.
I en stor analys har myndigheten undersökt om det finns skillnader mellan barn och unga av svensk och utländsk bakgrund när det gäller omhändertaganden av socialtjänsten.
Resultatet är tydligt: det är socioekonomiska faktorer, och inte födelseland i sig, som har samband med att barn placeras i samhällsvård.
Barn med två utlandsfödda föräldrar har till och med lägre sannolikhet att placeras i samhällsvård än de med svenskfödda föräldrar.
– Det gäller särskilt för barn vars föräldrar är födda i ett land där majoriteten av befolkningen är muslimer. Vi ser också att barn till utlandsfödda föräldrar i genomsnitt är placerade under en kortare tid av uppväxten än barn och unga med Sverigefödda föräldrar, fastlår Socialstyrelsen i analysen.
Ny lag på gång
Konsekvenserna av att bo i socioekonomiskt utsatta områden pekas ut som den största anledningen till omhändertagande av barn.
– Resultaten i vår undersökning pekar verkligen på vikten av att rikta resurser till där de behövs som mest. Socialtjänsten behöver sträva efter att nå föräldrar tidigt och att öka tillgängligheten till sin verksamhet, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.
– Genom att sänka trösklarna till att be om hjälp kan fler barn få stöd tidigare. Det är något som går i linje med den nya socialtjänstlagen som planeras träda i kraft under nästa år, där socialtjänstens uppdrag att arbeta förebyggande förstärks.
Fakta: Socialstyrelsens analys
Myndigheten har granskat alla barn och ungdomar som fötts mellan 1991 och 2020 och är folkbokförda i Sverige (3,8 miljoner personer).
Undersökningen visar att:
- Den allra största delen av socialtjänstens stöd till barn och familjer är frivilligt och ges i samarbete med familjen.
- För de som är i större behov av stöd och skydd kan det bli aktuellt att placeras utanför hemmet en tid.
- Varje år är ungefär 1 procent av alla barn och unga 0–20 år placerade.
Foto: D. Ellaby
Text: Redaktionen