MYNDIGHET: Potatis är giftigt – så undviker du giftet

2023 01 07

Potatis är ett av Sveriges populäraste livsmedel. Men gör man fel kan man bli rejält sjuk av potatis.

Det understryker Livsmedelsverket.

Riktiga magplågor

Potatisen är älskad och ingår i en mängd populära maträtter.

Janssons frestelse, potatismos, hasselbackspotatis, pommes frites och potatisgratäng är bara några exempel.

Men det kan gå fel och man kan bli riktigt sjuk av potatis, förklarar botanist Marie Widén.

– Potatisen är en giftig växt, säger hon till Sveriges Radio.

Det är inte själva tillagandet som utgör risken. Istället handlar det om risken att välja fel potatis i butiken eller om man själv odlar potatis.

– Alla gröna delar är giftiga. Man får riktiga magplågor, säger Marie Widén.

Huvudvärk och diarré

Det som är särskilt viktigt är att inte potatisarna drabbas av ljus.

– Om potatisknölarna blir utsatta för ljus då blir de gröna. Och bildar gifterna.

– Så gröna potatis är inte bra att äta, säger Marie Widén.

Svensk Potatis AB som ägs av Stiftelsen Potatisbranschen förklarar närmare hur det ligger till.

– Potatis innehåller en giftig förening som kallas solanin. Utsätts potatisen för angrepp i form av fysisk skada eller ljus så kan solaninvärdena höjas.  

– I vissa fall kan det orsaka huvudvärk, diarré och kramper. Får en människa i sig allt för höga doser av solanin kan det leda till koma eller till och med döden.

Potatisens skal

Men det finns ett tydligt sätt att säkerställa att potatisen inte är hälsofarlig betonar Svensk Potatis AB.

– Du kan se på potatisen om den har ökat solaninvärde på färgen. Har värdet höjts så blir nämligen potatisen grön.

Livsmedelsverket förklarar mer om bakgrunden och riskerna med potatis.

Potatisarnas giftiga ämne heter glykoalkaloider och består av de två undersorterna solanin och chakonin.

– De fungerar som potatisens naturliga metod att skydda sig mot skadedjur och svampangrepp.

– Glykoalkaloiderna bildas framförallt precis under potatisens skal, framhåller Livsmedelsverket.

Viktiga råd

Livsmedelsverket ger följande råd:

- Ät inte potatis som är skadad eller grön.

- Skala alltid potatis till barn under ett år.

- Högst halter glykoalkaloider finns i skalet.

- Förvara potatisen mörkt.

- Skär alltid bort gröna eller skadade delar av potatisen med god marginal.

- Om du odlar potatis så lägg upp ordentligt med jord runt plantan så att knölarna skyddas från solljus.

Foto: T. Paolini

Text: Redaktionen