MYNDIGHET LARMAR: 85 procent av landets föräldrar gör farligt misstag
2023 10 15
Åtta av tio föräldrar till barn i åldrarna 13 – 18 år förvarar inte mediciner inlåsta.
Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Giftinformationscentralen.
Nu slår myndigheten larm.
Giftinformationscentralen framhåller att man får in ett stort antal samtal om att unga människor skadar sig själva genom förgiftningstillbud.
Vid dessa tillfällen är det vanligt att ungdomarna använder mediciner som finns lätt åtkomliga hemma.
– För unga människor är paracetamol det överlägset mest förekommande läkemedlet när det gäller självdestruktiva handlingar och förgiftningstillbud.
– Även andra receptfria och receptbelagda läkemedel finns med bland de vanligaste medlen som unga tar i dessa självskadandehandlingar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
”Kan eskalera väldigt snabbt”
Shahabeh Shokrolahi, apotekare vid Giftinformationscentralen, understryker att receptfria läkemedel kan vara potentiellt livsfarliga och kan användas vid självmordsförsök.
– Vi vill uppmärksamma att även receptfria mediciner man har hemma kan orsaka förgiftning. Självmordsförsök är ofta impulsiva, och ett krisögonblick kan eskalera väldigt snabbt.
– Det är förstås många pusselbitar som spelar in, men en viktig åtgärd som vårdnadshavare och nära anhöriga till unga kan göra är att hålla alla mediciner inlåsta och se till att det inte finns mer läkemedel i hemmet än nödvändigt, säger hon.
Uppmanar: Lås in medicinerna
I åldersgruppen 10–19 år är det också vanligt att Giftinformationscentralen kontaktas efter överdoser med receptbelagda mediciner.
Det handlar till exempel om antidepressiva och ADHD-läkemedel samt lugnande mediciner.
Nu går myndigheten ut med en tydlig uppmaning till Sverige föräldrar: Håll alla mediciner inlåsta.
– Om du har ett barn med depression eller självskadebeteende är vår uppmaning att be den förskrivande läkaren att skriva på receptet att endast vårdnadshavare får hämta ut medicinerna. På ett apotek kan du också få hjälp med att ta bort ej aktuella recept från ditt barns läkemedelslista, betonar Shahabeh Shokrolahi.
Fem råd till föräldrar
Enligt Giftinformationscentralen bör föräldrar följa fem råd:
- Ansvara för barnens mediciner
En vuxen bör dela ut och ha uppsikt över alla mediciner till familjens barn och ungdomar. Håll också ordning på antalet tabletter i de olika förpackningarna, även för receptfria läkemedel som till exempel smärtstillande, allergitabletter, vitaminer och kosttillskott. - Förvara rätt
Låt inte läkemedel ligga framme där barn eller ungdomar lätt kan komma åt dem. Förvara alla mediciner inlåsta i en låda eller i ett medicinskåp. - Rensa skåpet
Lämna in alla utgångna läkemedel och mediciner som inte längre behövs till ett apotek. - Prata med omgivningen
Om du har ett barn med självskadebeteende, informera gärna föräldrar till ditt barns kompisar, mor- och farföräldrar eller andra närstående om hur mediciner bör förvaras. Hjälp dem vid behov att låsa in sina mediciner. - Begränsa åtkomsten
Be den förskrivande läkaren att skriva på receptet att endast vårdnadshavare får hämta ut medicinerna alternativt begränsa hur ofta man kan hämta ut läkemedel genom att ange ett så kallat expeditionsintervall. Ta bort ej aktuella recept från läkemedelslistan – detta kan du få hjälp med på ett apotek.
Foto: Sanibell BV
Text: Redaktionen