Mycket stor framgång för M-KD-SD

2022 04 11

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna levererar nu till M-KD-SD-sidan på den punkt där det betyder allra mest för Ulf Kristersson och Ebba Busch . Samtidigt ökar nu SD:s chans att ingå i framtida regeringar.

Med exakt fem månader kvar till valdagen är det så pass jämnt i mätningarna att båda regeringsunderlagen har chans att vinna och bilda regering efter valet.

Det ser med andra ord ut att bli en rysare.

De två alternativen

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – som utgör kärnan i det högra regeringsunderlagsalternativet – är betydligt mer samspelta än den andra sidan vars kärna är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Centern och Liberalerna utgör inte på samma tydliga sätt kärna i något regeringsunderlag men Centern är åtminstone i nuläget en absolut nödvändighet för fortsatt socialdemokratiskt inflytande.

Och Liberalerna har tydligt meddelat att de vill ha en moderatledd regering.

M och KD:s tvekan till SD

Den största klyftan inom M-KD-SD-sidan har varit och är fortsatt den internationella politiken.

Moderaterna och Kristdemokraterna anser på den punkten att Sverigedemokraterna står för en udda, omodern, isolationistisk och vansklig inställning där man gått en ensam väg mot isolering i diverse frågor.

Perfekt lösning för M-KD-SD

Men det är på just den punkten som SD nu levererar och på exakt den enskilda fråga där en förändring betyder allra mest för Ulf Kristersson och Ebba Busch – nämligen Nato.

Sverigedemokraternas besked i dag om att man säger ja till Nato om Finland säger ja är en perfekt lösning för M-KD-SD-sidans möjlighet till samverkan i framtiden.

Viktigaste utrikesfrågan

Beskedet innebär i praktiken sannolikt att Sverigedemokraterna säger ja till Nato eftersom Finland med stor säkerhet går mot ett ja inom kort.

Det skulle innebära att M, KD och SD i det läget har samma uppfattning i den absolut viktigaste utrikespolitiska och säkerhetspolitiska frågan med internationell prägel i svensk politik.

SD:s regeringschans ökar tydligt

Det är en mycket, mycket stor framgång för M-KD-SD som gemensamt alternativ. Det största hindret för en framtida plats som regeringsparti vore därmed undanröjd för SD.

Beskedet ökar tydligt SD:s chans att ingå i en framtida regering.

Dessutom har SD på ett skickligt sätt hanterat den åtminstone tidigare känsliga Natofrågan i partiet.

SD säger ju inte ja till Nato rakt av – utan bara om Finland säger ja.

Alla tre blir vinnare

Därmed behåller partiet sin nordiska tonvikt samtidigt som man går M och KD till mötes.

Det blir med andra ord en perfekt mix ur ett M-KD-SD-samverkansperspektiv som tillåter alla tre partier att behålla sin särprägel.

Alla blir vinnare och ingen blir förlorare.

Det gamla läggs åt sidan

För SD är det även ett effektivt och resolut sätt att reducera och minimera den skada som uppstod av bland annat Roger Richthoffs rysskandal och av partiledarens ovilja att välja mellan Putin och Biden.

SD anser att partiet med flit misstolkats då Jimmie Åkesson hela tiden framhöll att när det gäller samhällssystem så valde han USA framför Ryssland.

Men Moderaterna och andra partier underkände ändå hans svar.

Ett Nato-ja gör emellertid att de gamla turerna läggs åt sidan och det nya beskedet hamnar i fokus.

Tydligaste Putin-nejet

Ett ja till Nato är det tydligaste avståndstagandet till Putinregimen man kan tänka sig.

Ytterligare ett plus för M-KD-SD-samverkan är att SD:s besked kommer före ett eventuellt S-besked om detsamma.

Det har varit en av de starkaste dagarna hittills när det gäller Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väg mot nära samarbete och framtida regeringssamverkan.

Foto: Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna

Text: Redaktionen