Mycket positivt besked för Ukraina – Armén stärks inför nya angrepp

2022 04 10

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har mottagit ett uppskattat besked som spelar mycket stor roll inför de nya väntade attackerna från Ryssland.

De ryska styrkorna har knappt lämnat norra Ukraina förrän landet måste förbereda sig på nya och sannolikt ännu hårdare strider i östra delen av landet där Ryssland nu förbereder för en stor offensiv.

Stora framgångar

Trots kraftig underlägsenhet i antalet soldater, stridsplan och stridsvagnar jämfört med den enormt stora ryska armén lyckades Ukrainas Väpnade Styrkor stå emot Putinregimens soldater och pressa tillbaka trupperna som nu helt har lämnat norra Ukraina.

Mycket positivt besked

Men Ryssland har redan ökat sina brutala attacker i östra delen av landet där Putin väntas sättas in så mycket som 60 000 nya soldater.

Men nu har ett mycket positivt besked kommit vilket stärker Ukrainas armé betydligt.

– Storbritannien kommer att sända missiler till Ukraina som kan användas mot ryska stridsskepp och orsaka betydande skada på den ryska flottan i Svarta Havet, rapporterar brittiska regeringen till The Guardian.

Försäkra Ukrainas överlevnad

Det är i samband med premiärminister Boris Johnsons besök hos Zelensky i Ukraina som beskedet kommit.

Dessutom ska Storbritannien leverera 120 bepansrade fordon till Ukraina.

– Vi ökar vårt militära och ekonomiska stöd och samlar en världsomspännande allians för att kunna avsluta denna tragedi och försäkra att Ukraina överlever och blomstrar som ett fritt och suveränt land, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Aldrig invaderas igen

Han har axlat rollen som världens starkaste försvarare av Ukraina tillsammans med Estland, Lettland, Litauen och Polen.

– Ukraina ska stödjas så att det aldrig invaderas igen. Ukraina har övervunnit oddsen och tryckt tillbaka ryska styrkor från portarna till Kyiv och skördat den största stridsframgången under 2000-talet, säger Boris Johnson.

Mer offensiva vapen

De nya brittiska vapenleveranserna ökar Ukrainas chanser betydligt mot den ryska diktaturens soldater och innebär en ny fas i kriget där Ukrainas Väpnade Styrkor ser ut att få allt mer tillgång till offensivare vapen.

Det stärker landets möjligheter att bekämpa den brutala ryska armén och ökar dessutom soldaternas stridsmoral.

Stoppa Putins monstruösa mål

Boris Johnson hyllar Ukrainas president.

– Det är tack vare president Zelenskys resoluta ledarskap och dolda hjältedåd och Ukrainas folks mod som Putins monstruösa mål stoppas.

– Jag har gjort klart att Storbritannien står rakryggat med dem i detta pågående krig och vi backar inte tillbaka, säger Boris Johnson.

Många nya vapen

Storbritannien sänder förutom missilerna och stridsfordonen även 800 pansarskott, anti-stridsplansvapen, vapenbestyckade drönare, hjälmar, stridskläder och kikare med nattsikte till Ukraina.

Leveransen uppgår till ett sammanlagt värde av 100 miljoner pund.

Hyllar Boris Johnson

President Zelensky hyllar Boris Johnson för hans stora stöd till Ukraina och understryker att det har stor betydelse.

Ukrainas har även fått flera andra positiva besked för landet i samband med att en rad politiska höjdare varit på besök de senaste dagarna.

EU-kommissionen ordförande Ursula von der Leyen och Österrikes nya förbundskansler Karl Nehammer är två av besökarna.

Nehammer tillhör Österrikes liberalkonservativa Folkpartiet som utgör regeringskoalition tillsammans med Miljöpartiet.

Foto: Y. Milohrodskyi

Text: Redaktionen