Mycket positivt besked för Ukraina – Armén stärks inför nya angrepp

2022 04 10

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har mottagit ett uppskattat besked som spelar mycket stor roll inför de nya väntade attackerna från Ryssland.

De ryska styrkorna har knappt lämnat norra Ukraina förrän landet måste förbereda sig på nya och sannolikt ännu hårdare strider i östra delen av landet där Ryssland nu förbereder för en stor offensiv.

Stora framgångar

Trots kraftig underlägsenhet i antalet soldater, stridsplan och stridsvagnar jämfört med den enormt stora ryska armén lyckades Ukrainas Väpnade Styrkor stå emot Putinregimens soldater och pressa tillbaka trupperna som nu helt har lämnat norra Ukraina.

Mycket positivt besked

Men Ryssland har redan ökat sina brutala attacker i östra delen av landet där Putin väntas sättas in så mycket som 60 000 nya soldater.

Men nu har ett mycket positivt besked kommit vilket stärker Ukrainas armé betydligt.

– Storbritannien kommer att sända missiler till Ukraina som kan användas mot ryska stridsskepp och orsaka betydande skada på den ryska flottan i Svarta Havet, rapporterar brittiska regeringen till The Guardian.

Försäkra Ukrainas överlevnad

Det är i samband med premiärminister Boris Johnsons besök hos Zelensky i Ukraina som beskedet kommit.

Dessutom ska Storbritannien leverera 120 bepansrade fordon till Ukraina.

– Vi ökar vårt militära och ekonomiska stöd och samlar en världsomspännande allians för att kunna avsluta denna tragedi och försäkra att Ukraina överlever och blomstrar som ett fritt och suveränt land, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Aldrig invaderas igen

Han har axlat rollen som världens starkaste försvarare av Ukraina tillsammans med Estland, Lettland, Litauen och Polen.

– Ukraina ska stödjas så att det aldrig invaderas igen. Ukraina har övervunnit oddsen och tryckt tillbaka ryska styrkor från portarna till Kyiv och skördat den största stridsframgången under 2000-talet, säger Boris Johnson.

Mer offensiva vapen

De nya brittiska vapenleveranserna ökar Ukrainas chanser betydligt mot den ryska diktaturens soldater och innebär en ny fas i kriget där Ukrainas Väpnade Styrkor ser ut att få allt mer tillgång till offensivare vapen.

Det stärker landets möjligheter att bekämpa den brutala ryska armén och ökar dessutom soldaternas stridsmoral.

Stoppa Putins monstruösa mål

Boris Johnson hyllar Ukrainas president.

– Det är tack vare president Zelenskys resoluta ledarskap och dolda hjältedåd och Ukrainas folks mod som Putins monstruösa mål stoppas.

– Jag har gjort klart att Storbritannien står rakryggat med dem i detta pågående krig och vi backar inte tillbaka, säger Boris Johnson.

Många nya vapen

Storbritannien sänder förutom missilerna och stridsfordonen även 800 pansarskott, anti-stridsplansvapen, vapenbestyckade drönare, hjälmar, stridskläder och kikare med nattsikte till Ukraina.

Leveransen uppgår till ett sammanlagt värde av 100 miljoner pund.

Hyllar Boris Johnson

President Zelensky hyllar Boris Johnson för hans stora stöd till Ukraina och understryker att det har stor betydelse.

Ukrainas har även fått flera andra positiva besked för landet i samband med att en rad politiska höjdare varit på besök de senaste dagarna.

EU-kommissionen ordförande Ursula von der Leyen och Österrikes nya förbundskansler Karl Nehammer är två av besökarna.

Nehammer tillhör Österrikes liberalkonservativa Folkpartiet som utgör regeringskoalition tillsammans med Miljöpartiet.

Foto: Y. Milohrodskyi

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen