Mycket positivt besked för Ukraina – Armén stärks inför nya angrepp

2022 04 10

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har mottagit ett uppskattat besked som spelar mycket stor roll inför de nya väntade attackerna från Ryssland.

De ryska styrkorna har knappt lämnat norra Ukraina förrän landet måste förbereda sig på nya och sannolikt ännu hårdare strider i östra delen av landet där Ryssland nu förbereder för en stor offensiv.

Stora framgångar

Trots kraftig underlägsenhet i antalet soldater, stridsplan och stridsvagnar jämfört med den enormt stora ryska armén lyckades Ukrainas Väpnade Styrkor stå emot Putinregimens soldater och pressa tillbaka trupperna som nu helt har lämnat norra Ukraina.

Mycket positivt besked

Men Ryssland har redan ökat sina brutala attacker i östra delen av landet där Putin väntas sättas in så mycket som 60 000 nya soldater.

Men nu har ett mycket positivt besked kommit vilket stärker Ukrainas armé betydligt.

– Storbritannien kommer att sända missiler till Ukraina som kan användas mot ryska stridsskepp och orsaka betydande skada på den ryska flottan i Svarta Havet, rapporterar brittiska regeringen till The Guardian.

Försäkra Ukrainas överlevnad

Det är i samband med premiärminister Boris Johnsons besök hos Zelensky i Ukraina som beskedet kommit.

Dessutom ska Storbritannien leverera 120 bepansrade fordon till Ukraina.

– Vi ökar vårt militära och ekonomiska stöd och samlar en världsomspännande allians för att kunna avsluta denna tragedi och försäkra att Ukraina överlever och blomstrar som ett fritt och suveränt land, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Aldrig invaderas igen

Han har axlat rollen som världens starkaste försvarare av Ukraina tillsammans med Estland, Lettland, Litauen och Polen.

– Ukraina ska stödjas så att det aldrig invaderas igen. Ukraina har övervunnit oddsen och tryckt tillbaka ryska styrkor från portarna till Kyiv och skördat den största stridsframgången under 2000-talet, säger Boris Johnson.

Mer offensiva vapen

De nya brittiska vapenleveranserna ökar Ukrainas chanser betydligt mot den ryska diktaturens soldater och innebär en ny fas i kriget där Ukrainas Väpnade Styrkor ser ut att få allt mer tillgång till offensivare vapen.

Det stärker landets möjligheter att bekämpa den brutala ryska armén och ökar dessutom soldaternas stridsmoral.

Stoppa Putins monstruösa mål

Boris Johnson hyllar Ukrainas president.

– Det är tack vare president Zelenskys resoluta ledarskap och dolda hjältedåd och Ukrainas folks mod som Putins monstruösa mål stoppas.

– Jag har gjort klart att Storbritannien står rakryggat med dem i detta pågående krig och vi backar inte tillbaka, säger Boris Johnson.

Många nya vapen

Storbritannien sänder förutom missilerna och stridsfordonen även 800 pansarskott, anti-stridsplansvapen, vapenbestyckade drönare, hjälmar, stridskläder och kikare med nattsikte till Ukraina.

Leveransen uppgår till ett sammanlagt värde av 100 miljoner pund.

Hyllar Boris Johnson

President Zelensky hyllar Boris Johnson för hans stora stöd till Ukraina och understryker att det har stor betydelse.

Ukrainas har även fått flera andra positiva besked för landet i samband med att en rad politiska höjdare varit på besök de senaste dagarna.

EU-kommissionen ordförande Ursula von der Leyen och Österrikes nya förbundskansler Karl Nehammer är två av besökarna.

Nehammer tillhör Österrikes liberalkonservativa Folkpartiet som utgör regeringskoalition tillsammans med Miljöpartiet.

Foto: Y. Milohrodskyi

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen