Mycket allvarliga fel hos SR – Inte en gång, utan fyra gånger

2022 05 06

Sveriges Radio har gått ut med flera felaktiga påståenden om KD:s partiledare Ebba Busch.

Felaktigheterna gäller Ebba Buschs uttalande om kravallerna som ägde rum när bland annat islamister demonstrerade mot att den kontroversiella danska politikern Rasmus Paludan brände samt planerade att bränna koranen.

Försökte döda poliser

Ebba Busch riktade då kritik mot bland annat att polisen inte har fler verktyg att använda när de blir överfallna av våldsverkare.

En del av demonstranterna försökte döda poliser vid kravallerna men trots att det inte var mer än cirka 200 demonstranter så lyckades inte poliserna stoppa våldet utan blev istället själva offer och många poliser skadades och polisbilar brändes upp.

Ebbas uttalande

Ebba Busch undrade efter kravallerna varför det inte var islamisterna som kommit till skada istället för polisen:

– Det är alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas nu är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, sa KD-ledaren.

Fyra felaktigheter pekas ut

◾Men Sveriges Radios arabiska redaktion bytte felaktigt ut ordet islamister till muslimer, avslöjade DN.

◾Nu avslöjar sajten Doku att även Sveriges Radios somaliska redaktion bytte ut ordet islamister till muslimer.

◾SR har nu också själva gått ut med att även radiokanalens kurdiska variant bytt ut islamister till muslimer.

◾Dessutom rapporterar Doku att Sveriges Radios somaliska redaktion publicerat följande mening: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

Accepterar inte desinformation

– Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Det är fyra månader till valet och vi accepterar inte desinformation från någon, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren till Doku.

Medger det inträffade

Sveriges Radio gick klockan 20.59 ikväll torsdag ut med bland annat följande på sin webbsida.

– Det är beklagligt, men det har blivit fel. Vi har gjort ett misstag och så fort vi fick kännedom om det så gick vi in och rättade till det, säger Gaby Katz som är SR:s redaktionschef på Radio Sweden.

– Vi säkrar också att det inte finns något liknande i andra publiceringar kring detta. Vi vill ingenting annat än att rapporteringen ska vara korrekt och riktig, säger hon till Doku.

ANALYS

Det är flera saker som gör att det inträffade är extra allvarligt:

– – Det handlar inte om ett enstaka fel som har inträffat, utan om hela fyra fel.

– – Att byta ut ordet islamister mot ordet muslimer ger uttalandet en helt annan innebörd – en totalt felaktig innebörd.

– – Islamister är fundamentalister som anser att religionen skall utgöra samhällsordning och som med andra ord kräver att samhället, landet, lagar och politiken ska genomsyras av religionen Islam.

En del islamister är även våldsbejakande och det faktum att en del demonstranter var just våldsamma och försökte döda poliser indikerar just våldsbejakande islamism kopplat till kravallerna som KD-ledaren talade om.

– – Muslimer är något helt annat. Det är anhängare av religionen Islam. Muslimer och islamism är alltså två helt olika saker.

– – Ebba Busch uttalade sig inte om muslimer utan om islamister.

– – Att mitt i en pågående valrörelse gå ut med så allvarliga felaktigheter om något en partiledare har sagt riskerar att skada det aktuella partiet.

– – Dokus rapportering om att Sveriges Radio dessutom gått ut med en text om att KD-ledaren anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer är mycket allvarligt. Det är en grov felaktighet. Att KD-ledaren definitivt inte sagt detta indikerar att det handlar om en illvillig text hos SR snarare än en misslyckad översättning.

Sverige drabbas redan av allvarliga problem med islamister som sprider grova lögner om svenska samhället och då är det ytterst olämpligt att spä på denna bild ytterligare med felaktig information som dessutom kommer från etablerad svensk media.

Ett annat mycket allvarligt problem är det inträffade spär på misstroendet mot media och det är allvarligt. Svensk media gör mycket goda insatser men fel som dessa skadar förtroende för media och inte minst för public service vilket är negativt.

Det är bra att SR har medgivit felen och även meddelat att saken ska utredas.

Ännu så länge har SR inte meddelat vad man svarar på Kristdemokraternas begäran om ett möte med SR.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen