Mycket allvarliga fel hos SR – Inte en gång, utan fyra gånger

2022 05 06

Sveriges Radio har gått ut med flera felaktiga påståenden om KD:s partiledare Ebba Busch.

Felaktigheterna gäller Ebba Buschs uttalande om kravallerna som ägde rum när bland annat islamister demonstrerade mot att den kontroversiella danska politikern Rasmus Paludan brände samt planerade att bränna koranen.

Försökte döda poliser

Ebba Busch riktade då kritik mot bland annat att polisen inte har fler verktyg att använda när de blir överfallna av våldsverkare.

En del av demonstranterna försökte döda poliser vid kravallerna men trots att det inte var mer än cirka 200 demonstranter så lyckades inte poliserna stoppa våldet utan blev istället själva offer och många poliser skadades och polisbilar brändes upp.

Ebbas uttalande

Ebba Busch undrade efter kravallerna varför det inte var islamisterna som kommit till skada istället för polisen:

– Det är alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas nu är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, sa KD-ledaren.

Fyra felaktigheter pekas ut

◾Men Sveriges Radios arabiska redaktion bytte felaktigt ut ordet islamister till muslimer, avslöjade DN.

◾Nu avslöjar sajten Doku att även Sveriges Radios somaliska redaktion bytte ut ordet islamister till muslimer.

◾SR har nu också själva gått ut med att även radiokanalens kurdiska variant bytt ut islamister till muslimer.

◾Dessutom rapporterar Doku att Sveriges Radios somaliska redaktion publicerat följande mening: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

Accepterar inte desinformation

– Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Det är fyra månader till valet och vi accepterar inte desinformation från någon, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren till Doku.

Medger det inträffade

Sveriges Radio gick klockan 20.59 ikväll torsdag ut med bland annat följande på sin webbsida.

– Det är beklagligt, men det har blivit fel. Vi har gjort ett misstag och så fort vi fick kännedom om det så gick vi in och rättade till det, säger Gaby Katz som är SR:s redaktionschef på Radio Sweden.

– Vi säkrar också att det inte finns något liknande i andra publiceringar kring detta. Vi vill ingenting annat än att rapporteringen ska vara korrekt och riktig, säger hon till Doku.

ANALYS

Det är flera saker som gör att det inträffade är extra allvarligt:

– – Det handlar inte om ett enstaka fel som har inträffat, utan om hela fyra fel.

– – Att byta ut ordet islamister mot ordet muslimer ger uttalandet en helt annan innebörd – en totalt felaktig innebörd.

– – Islamister är fundamentalister som anser att religionen skall utgöra samhällsordning och som med andra ord kräver att samhället, landet, lagar och politiken ska genomsyras av religionen Islam.

En del islamister är även våldsbejakande och det faktum att en del demonstranter var just våldsamma och försökte döda poliser indikerar just våldsbejakande islamism kopplat till kravallerna som KD-ledaren talade om.

– – Muslimer är något helt annat. Det är anhängare av religionen Islam. Muslimer och islamism är alltså två helt olika saker.

– – Ebba Busch uttalade sig inte om muslimer utan om islamister.

– – Att mitt i en pågående valrörelse gå ut med så allvarliga felaktigheter om något en partiledare har sagt riskerar att skada det aktuella partiet.

– – Dokus rapportering om att Sveriges Radio dessutom gått ut med en text om att KD-ledaren anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer är mycket allvarligt. Det är en grov felaktighet. Att KD-ledaren definitivt inte sagt detta indikerar att det handlar om en illvillig text hos SR snarare än en misslyckad översättning.

Sverige drabbas redan av allvarliga problem med islamister som sprider grova lögner om svenska samhället och då är det ytterst olämpligt att spä på denna bild ytterligare med felaktig information som dessutom kommer från etablerad svensk media.

Ett annat mycket allvarligt problem är det inträffade spär på misstroendet mot media och det är allvarligt. Svensk media gör mycket goda insatser men fel som dessa skadar förtroende för media och inte minst för public service vilket är negativt.

Det är bra att SR har medgivit felen och även meddelat att saken ska utredas.

Ännu så länge har SR inte meddelat vad man svarar på Kristdemokraternas begäran om ett möte med SR.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen