Mycket allvarlig anklagelse riktas mot Friends

2023 04 26

Anti-mobbningsorganisationen Friends har delat sina webbesökares information med Tiktok. Nu anmäler Friends sig själva.

Friends har delat sina besökares information, så som mejladresser och telefonnummer med Tiktok, vilket Sveriges Radio Ekot avslöjat efter omfattande granskningar.

På organisationens hemsida kan barn och unga söka stöd eller fråga generella frågor om mobbning genom ett formulär.

I formuläret står det att informationen kommer att delas med Tiktok.

Anledningen är att Friends aktiverat Tiktoks spårningsverktyg, en så kallad "pixel". 

– Vad som har hänt är ju helt enkelt att vi gjort fel och det får vi ju stå för och verkligen be om ursäkt för och se till att vi har rutiner för det här i all framtid, säger Lovisa Lönnebo som är kommunikationschef på Friends till Ekot.

Anmält sig själva

3 700 personers information har getts ut till Tiktok. Framför allt gäller det vuxna personer,  men även information från elva ungdomar och sju barn under 13.

Efter avslöjandet av Ekot anmälde Friends sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten och i anmälan uppger de att informationsdelning pågått sedan förra sommaren.

Till för marknadsföring

Pixels är en spårningskod som samlar information om webplatsanvändare. Den används ofta av företag för att optimera hemsidor och marknadsföring.

Många företag använder Pixels för att öka sina hemsidors aktivitet och för att skräddarsy exempelvis pop up-reklamer.

Anledningen till att Friends just använt sig av Pixels på Tiktok ska enligt organisationen vara för att nå ut till barn på sociala medier.

Tiktok svarar inte Ekot på vad de använder informationen till men säger att verksamheter inte får skicka uppgifter som rör barn.

Friends har däremot i ett pressmeddelande gått ut och beklagat att information om Pixels inte varit tydligare i formuläret.

– Det är nu enkelt att välja vilka cookies man ger samtycke till. Vi ser också över rutinerna för vårt GDPR-arbete så att inget liknande ska kunna hända igen, skriver organisationen.

Foto: Kaitlyn Baker

Text: Redaktionen