MSB uppmanar svenska folket: var beredda
2024 01 10
De svenska krigsvarningarna har dominerat nyhetsflödet de senaste dagarna.
I samband med konferens Folk och Försvar har både regeringen och överbefälhavare Micael Bydén varnat för att det kan bli krig i Sverige.
Uttalanden har varit betydligt skarpare än tidigare och fått kritik, men enligt öb har folk inte förstått allvaret
– Människors ovilja att fullt ut se allvaret och vad det kan innebära för svensk del har varit både problematisk och farlig, sade Micael Bydén till Expressen igår.
Sju dagar
Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, betonar nu att svenska folket bör förbereda sig på ett scenario där Sverige försätts i kris eller krig.
Allmänheten behöver vara beredd på att klara sig i sju dagar utan hjälp från samhället – till exempel om elsystemet slås ut av främmande makt.
– Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott, understryker MSB på sin hemsida.
Säkra värmen
Uppmaningen förmedlas på nytt av Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.
– Det handlar om vatten, värme, mat och kommunikation, säger hon till Svenska Dagbladet.
Mest kritiskt vid strömavbrott är värmen. Därför råds befolkningen att ha en reservlösning för hur man ska kunna värma upp sin bostad.
Till exempel med kamin, värmeljus eller gasolvärmare.
– Man får utgå från vad man själv har för möjligheter eftersom vi bor olika. Om du kan det så är det jättebra, säger Anna Wennerström.
Ett missförstånd
Förberedelserna går under samlingsbegreppet hemberedskap – målet att alla som kan är förberedda för att klara sig en vecka med mat, vatten, radio och värme.
En del av uppmaningarna handlar också om att det finns ett missförstånd om att man ska ha hemberedskap i 72 timmar – vilket är fallet i bland annat USA men också flera kommuner i Sverige.
Men det är alltså sju dagar som du förväntas klara dig själv.
– Regeringen i Sverige fattade 2020 ett försvarspolitiskt beslut om att rekommendera att privatpersoner har en veckas beredskap. Sedan dess är det en vecka som gäller, men 72 timmar är förstås bättre än inget, framhåller MSB.
Foto: Joel Thungren Försvarsmakten
Text: Redaktionen