MP:s storsatsning på tågen

2021 03 14

Miljöpartiet vill genomföra stora satsningar på Sveriges järnvägar vilket kommer att ge nya jobb, framtidstro och ett bättre klimat.

De menar de båda MP-ledarna Per Bolund och Märta Stenevi som presenterar en rad förslag inför kommande diskussioner om en ny plan för infrastrukturen.
– Det är nu vi behöver investera oss ut ur krisen och in i framtiden. Få saker är så smarta att investera i som tågtrafiken. Det ger jobb, framtidstro och möjlighet att resa klimatsmart, säger Per (MP).
 
De Gröna vill satsa både på höghastighetståg och en upprustning av befintliga järnvägsspår .
– Alla ska kunna resa bekvämt utan klimatångest, till jobbet och på semester. Då kan vi inte välja mellan satsningar på underhåll av befintliga spår och stora investeringar på ny räls. Vi måste göra båda, säger Märta Stenevi.
 
Miljöpartiet föreslår bl a följande:
✅ Bygg stambanor för höghastighetståg mellan Stockholm–Göteborg–Malmö i enlighet med Sverigeförhandlingens resultat med centrala stationslägen i städerna längs med sträckan.
✅ Bygg nya tågsträckningar såsom Norrbotniabanan, fler spår mellan Gävle–Sundsvall–Härnösand, samt fyrspår mellan Uppsala och Stockholm.
✅ Tåg till Oslo från Stockholm via Västerås, Örebro, Arvika och Karlstad. Detta skulle göra att man kan resa på under tre timmar till Oslo från Stockholm och även skapa nya jobb i Värmland och Mälardalen.
✅ Återuppta nattågen till Oslo tills sträckan är färdigbyggd.
✅ Underhåll och rusta de tågbanor som redan finns.
[forminator_poll id="1132"]