MP nära stor förändring – hårt slag för språkrören

2023 05 03

Miljöpartiet brottas alltjämt med låga opinionssiffror.

Fler tunga MP-profiler kräver nu en omfattande förändring.

En betydande andel miljöpartister vill byta ut språkrören mot en partiledare, rapporterar DN.

– Vi behöver bli kända, man måste kunna relatera till våra ledare. Det är svårare att få fram två ledare och skapa förtroende kring dem, säger Janne Grönholm, kommunalråd i Malmö, till tidningen.

Han är en av flera MP-profiler som nyligen ändrat sig och vill sen en partiledare i stället för två språkrör.

Hon kan ta över

Henrik Ölvebo, kommunalråd i Gällivare, är inne på samma linje.

Han vill även se ett skifte till en partiledare.

Och enligt honom finns det bara en som kan lyfta MP.

Den före detta kulturministern Alice Bah Kuhnke, som numera representerar Miljöpartiet i EU-parlamentet.

– Den naturliga ledaren jag ser är Alice Bah Kuhnke. Hon är sjukt kompetent och kan använda media och gå igenom rutan, säger Henrik Ölvebo till DN.

I EU-parlamentet har Alice Bah Kuhnke engagerat sig i klimat- och miljöfrågor. Hon har även förespråkat en öppnare flyktingpolitik i Europa.  

Ungdomsförbund kräver förändring

Miljöpartiets ungdomsförbund, Gröna studenter och Grön ungdom, har även tagit ställning  för att frångå modellen med två språkrör och övergå till en ensam ledare för partiet.

– Det vi märker är att politik mer och mer handlar om personer, vilket är olyckligt egentligen. Hela idén med två språkrör var att politiken skulle stå i fokus, inte personerna, sa Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom, till Expressen i slutet av mars.

Tillsammans med ett tio andra tongivande miljöpartister skrev Forsberg även en debattartikel i SvD, där kravet på en övergång till en ensam partiledare lyftes.

– Ett huvudbudskap är bättre än två, ett fåtal prioriterade frågor är bättre än många, och en stark företrädare är bättre än två. Ett språkrör betraktas helt enkelt som lite mindre värt än en partiledare, just därför att det finns två. 

– Det blir dessutom mycket svårare för väljarna att hinna lära känna våra företrädare när de hela tiden måste turas om att medverka i debatter och utfrågningar, framhöll MP-profilerna.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen