MP nära att anta förbud för flygresor mellan Göteborg och Stockholm

2021 10 07

Miljöpartiet vill att Sverige inför ett förbud mot att flyga sträckor där man kan åta tåg på mindre än 3 -4 timmar.

Partiet väntas rösta igenom förslaget på sin kongress som hålls nästa vecka.

Tidsgränsen i fokus

Man har ännu så länge inte beslutat den exakta tidsgränsen när flygresor ska förbjudas men partiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt är på det klara med att det bör vara en längre tidsgräns än de 2,5 timmar som Frankrike inför som förbudsgräns nästa år.

Uppåt 3-4 timmar

– I Sverige måste det utredas från fall till fall. Vi har olika geografiska förutsättningar här, vissa sträckor är svårare att nå med tåg även om det går att göra det. Men jag skulle säga uppåt 3–4 timmar, ungefär, säger han till SvD.

Bra läge nu

Det skulle innebära att det blir förbjudet att flyga mellan Stockholm och Göteborg.

– För att flygandet i Sverige ska komma ned på en hållbar nivå måste det minska. Efter pandemin är det ett bra tillfälle att starta om på mer rimliga nivåer, säger Lorentz Tovatt till SvD.

Redan i Frankrike

President Emmanuel Macrons reformsatsning för att minska utsläppen innebär att Frankrike år 2022 inför förbud för alla flygresor där man istället kan välja tåget – så länge tågresan tar max 2,5 timmar. Transitflighter är undantagna från förbudet.

ANALYS

Sannolikt går inte bara Frankrike och Europa mot begränsningar av kortare flygresor utan det lär bli en global trend över hela världen. Att vara först ut med att driva ett sådant förslag i Sverige har både fördelar och nackdelar.

🟢 Fördel: MP förstärker sin klimatprofil och får stor uppmärksamhet i media.

🔴 Nackdel: MP lär få kritik från partier som anklagar dem för att vara tillväxtfientliga.

För Miljöpartiet är det ingen nämnvärd nackdel att driva frågan eftersom deras potentiella väljare redan torde vara positiva till förslaget som även stöds av V.

MP lär samtidigt sätta viss press på både Liberalerna och Centern som vill ha en klimatvänlig profil och som kan få vissa problem att vara emot förslaget.

[yop_poll id="739"]