Möte mellan Kina och Ryssland idag – uppvisning av vänskap

2022 02 04

Under fredagens öppningsceremoni av vinter-OS kommer Putin och Xi Jinping mötas för ett vänskapligt och viktigt samtal, det rapporterar The New York Times.

Kina har uttryckt sitt stöd till Putins klagomål mot USA och Nato samt anslutit sig till Ryssland för att försöka blockera åtgärder mot Ukraina, och det verkar som att vänskapen kommer fortsätta.

Förväntas inleda samarbete

Mötet förväntas bli ännu en offentlig uppvisning av vänskapen mellan de två makterna. Enligt The Guardian kommer Putin gå in i mötet för att starta ett samarbete. Mötet kommer innehålla 15 kontrakt och överenskommelser som man vill underteckna med den kinesiska ledningen, inklusive ett gemensamt uttalande som stärker ländernas samarbete.

Första mötet på två år

Fredagens möte kommer bli Xi Jinpings första samtal med en världsledare på nästan två år.

Putin kommer ha sällskap

Putin kommer att åtföljas av en handfull höga diplomater och energitjänstemän, inklusive hans utrikes- och energiministrar. Vilket höjer misstankar om att mötet kommer ha ett fokus på både ett ekonomiskt samarbete och ett energisamarbete.

Kan undergräva Bidens plan

Ett kinesiskt löfte om ekonomiskt och politiskt stöd till Putin kan undergräva Bidens strategi att utfrysa Putin för hans militära uppbyggnad vid Ukrainas gränser.

Ryssland söker allierade

När krisen i Ukraina börjar öka står Ryssland återigen inför internationellt tryck och söker utländska allierade i sitt motstånd mot väst. I den nuvarande situationen behöver Ryssland Kina mycket mer än tvärtom, sa Alexander Gabuev, ordförande för Ryssland vid Carnegie Moskva Centre, det rapporterar The Guardian.

Mötet kommer gynna Kina

Praktiskt sett gynnas Kina på två fronter. För det första kommer en stor säkerhetskris i Europa att suga upp mycket syre som Biden behöver för att ta itu med Kina. För det andra kommer Ryssland att flytta ännu närmare Kina – på Pekings villkor, säger Alexander Gabuev.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen