MOSKVA: Här är texten som ger 23-åring 8,5 år i fängelse

2023 03 08

En 23-årig rysk student döms till ett långt fängelsestraff för att ha berättat sanningen.

Den ryska regimens förföljelse av alla som kritiserar det brutala anfallskriget och invasionen av Ukraina blir allt värre.

Studentens inlägg

Studenten Dmitry Ivanov döms för att ha spridit falsk information i sociala medier kopplat till Putins krig mot Ukraina – som enligt regimen bara får kallas för en ”militär specialoperation”.

23-åringen hade bland annat gått ut med följande texter i sociala medier:

- Kallar Rysslands agerande i Ukraina för ett ”krig”

- Framhåller att civilbefolkningen har drabbats av ryska trupper

- Klargör att ryska styrkor anfallit civil infrastruktur

- Framhäver att invånare i Kyivs förorter Bucha och Irpin drabbats av ryska krigsbrott

- Framhåller att Ryssland attackerat Ukrainas kärnkraftverk i Zaporizhzhia

Tillåter inte sanningen

Det som 23-åringen framför i sociala medier är med andra ord sanningen – ryska armén har gjort sig skyldig till samtliga angrepp och brott som studenten framhåller.

Men med hjälp av Putinregimens nya lagar om så kallad ”falsk information” så fälls studenten för sina inlägg i sociala medier. Han döms till 8,5 år i fängelse.

Sänds till straffkoloni

De flesta inlägg som 23-åringen döms för hade han inte ens skrivit själv. I stället handlar det om delningar av texter som andra personer har skrivit.

Han har spridit inläggen på sitt Telegramkonto.

Telegram är en sociala medie-plattform som har uppskattningsvis omkring 800 miljoner användare världen över och är mycket populär i bland annat Ryssland, Ukraina och Kaukasien

– Ivanov ska genomgå sin fängelsetid i en straffkoloni och förbjuds från att vara administratör på sociala medier i fyra års tid, uppger Reuters.

Vägrade böja sig i domstolen

Studenten vägrade att gå med på att han hade gjort något fel och stod kvar vid sina sociala medieinlägg i samband med rättegången.

Putinregimens nya lagar går ut på att censurera ryska folket med syfte att lura så många invånare som möjligt och ge dem en falsk bild av verkligheten.

Personer som bryter mot lagen kan dömas till upp till 15 år i fängelse.

Foto: N. Vorobyev

Text: Redaktionen