En stor svaghet hos de ryska soldaterna

2022 03 02

De var inte beredda på att möta så hårt motstånd.

USA framhåller nu att man har sett flera indikationer på att moralen sjunker hos flera ryska enheter, uppger en högt uppsatt amerikansk försvarstjänsteman till CNN.

Oförberedda

Tjänstemannen berättar att de ryska styrkorna inte var beredda på att de ukrainska styrkorna skulle bjuda på så hårt motstånd.

– Vi har plockat upp oberoende indikationer på att moralen sjunker i vissa av dessa enheter. De förväntade sig inte det motstånd de skulle få. Deras egen moral har blivit lidande som ett resultat av detta, säger tjänstemannen.

Oerfarna soldater

Ett stort antal av de av de ryska militärstyrkorna som används för att invadera Ukraina är "värnpliktiga, mycket unga män som tagits in i tjänst". Vilket är en möjlig förklaring till att moralen sjunker hos de ryska styrkorna.

– Många är tydligen inte fullt utbildade och förberedda eller ens medvetna om att de skulle skickas in till en stridsoperation, tillade tjänstemannen.

Kapitulerar utan kamp

I vissa fall har de ryska trupperna kapitulerat helt utan kamp. Det är därför sannolikt att de inte ens var medvetna om att de skulle hamna i strid, menar den amerikanske tjänstemannen.

Ryssland lyckas inte avancera mot Kyiv

Ryssarna ska också ha "bränsle- och underhållsproblem" och det finns även tecken på att deras mat börjar ta slut. Allt detta i kombination med det ukrainska motståndet gör att Ryssland inte lyckats avancera mot Kyiv i samma utsträckning som tänkt.

Omgrupperar

Tjänstemannen lyfter dock att det är möjligt att Ryssland har valt att pausa sin framryckning på grund av att de omgrupperar och förändrar sin taktik med anledning av det hårda motståndet. Han framhåller att ryska försvarsministeriet öppet medgett att de skulle börja rikta in sig på civila områden i Kyiv.

Ryssarna bombar vanliga bostäder

Det senaste dygnet har den ryska diktaturens styrkor allt mer börjat rikta in sig på civila mål och har bland annat bombat vanliga bostadslägenheter i Ukrainas näst största stad, Kharkiv med 1,4 miljoner invånare.

Foto: Russian Ministry of Defence

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz