Moderaterna vill se vaccinbevis även på restauranger

2021 11 19

I takt med att smittspridningen riskerar att förvärras vill nu Moderaterna att vaccinbevis även införs på restauranger.

Partiet befarar att om de ovaccinerade tillåts cirkulera runt på platser där många andra vistas så kan det sluta med att Sverige tvingas införa ännu hårdare restriktioner som skulle kunna slå mycket hårt mot restaurang- och krogbranschen.

Bekymrade över restauranger

– Vi är ju bekymrade över att verksamheter som till exempel restauranger – alltså områden och branscher som farit väldigt illa i pandemin – att de återigen ska göra detta, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall till Sveriges Radio.

101 personer på en restaurang

I nuläget vankas det vaccinbevis för till exempel sportevenemang, biografer, teaterföreställningar och konserter men Moderaterna anser att man även behöver införa vaccinbevis på till exempel restauranger.

– Där måste ju regeringen svara på vad det är som gör skillnad på 101 personer på ett event och vad som gör skillnad att var 101 personer på en restaurang, säger Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall till SR.

För att stödja sjukvården

Regeringens plan är att införa vaccinkrav enligt följande modell på önskemål av Folkhälsomyndigheten för att rädda liv och hälsa i Sverige och för att stödja svensk sjukvård:

🔸 Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

🔸 Till exempel sportevenemang, biografer, teaterföreställningar och konserter

🔸 För personer som är 18 år och äldre

🔸Från den 1 december

🔸Vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare

🔸Vaccinationsbevisen utgörs av de intyg som utfärdas av E-hälsomyndigheten

Alla partier inbjudna

Socialminister Lena Hallengrens statssekreterare har bjudit in alla partiers socialpolitiska talespersoner till ett samtal om utformningen av vaccinationsbevis på tisdag rapporterar Ekot. Om inte S-MP-regeringen skärper vacccinupplägget till att även omfatta bland annat restauranger så är Moderaterna öppna för att agera på egen hand.

Kan ta eget initiativ

Partiet kan då tänka sig att ta egna initiativ i Socialutskottet i riksdagen.

– Det vi gör detta för, det är ju för att vi ska hindra att vi faktiskt får införa restriktioner i samhället igen och nedstängningar – för att undvika detta med allt vad det innebär, inte minst med ekonomiska konsekvenser för vissa branscher, säger Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall till SR.

Foto: Riksdagen

[yop_poll id="891"]