Moderaterna redo ta över Sverige – Inleder samtal med SD, KD och L

2021 06 29

– Nu prövar jag stödet för en borgerlig regering.

Det meddelar Moderaternas statsministerkandidat tillika partiledare Ulf Kristersson som har utsetts av talmannen att sondera sina möjligheter att bli Sveriges nya statsminister.

– Om det finns parlamentariska förutsättningar att nu bilda en borgerlig regering, så är Moderaterna och jag redo att ta ansvar för att Sverige får en fungerande ledning igen, framför Ulf (M).

– Nu har talmannen meddelat sitt beslut, att han ger mig uppdraget att undersöka stödet för en sådan regering. Det betyder att jag de kommande dagarna helt kommer att fokusera på de viktiga samtal som nu ska föras med de andra partierna i Sverige som också vill ha maktskifte, partier som sätter de politiska sakfrågorna framför det politiska spelet, menar han.

M-ledaren betonar att en ny regering skulle tillträda i en mycket speciell situation.

– Bara ett år till nästa val och efter en unikt stökig tid som slutade i regeringskris. En ny regering måste bli en verklig omstartsregering, och den måste kunna samla, inte fortsätta splittra. Den måste prioritera några få, riktigt viktiga frågor det kommande året, och plöja marken för långsiktiga reformer under 2030-talet. Den måste självklart respektera alla riksdagens partier och kunna prata och förhandla med alla. Den måste ha tydlig färdriktning men vara pragmatisk i konkreta lösningar, framhåller moderatledaren i sociala medier.

– Sverige kan inte vänta. Skjutningarna och arbetslösheten slår rekord, utanförskapet växer och både kriminalitet och barnfattigdom breder ut sig i Sveriges utsatta områden. Det är nu dags att ta tag i våra problem så vi sedan kan ta fasta på våra möjligheter. Och nu vet alla i vårt land att det kräver en ny regering, meddelar Ulf (M).

Foto: Ulf Kristersson, Instagram

[yop_poll id="292"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen