Moderater och Socialdemokrater i fajt om Systembolagets öppettider

2022 02 12

Systembolagets ledning vill utöka öppettiderna på helger och nu fajtas moderater och socialdemokrater om frågan.

Det är i samband med de regelbundna så kallade ägardialogerna som frågan om Systembolagets öppettider kommit på tapeten.

Hålla öppet längre

Dialogmötena hålls mellan Systembolagets ledning och dess ägare, det vill säga staten, vilken utgörs av Socialdepartementet. Systembolagets ledning har lyft upp frågan om att ändra butikernas öppettider och det handlar om utökade öppettider.

Senare än klockan 15

– Utifrån omvärldsförändringar i termer av exempelvis öppettider generellt och bolagets legitimitet finns behov av att i vissa butiker utöka öppettiderna på lördagar till senare än klockan 15, framhåller Systembolagets ledning enligt SVT.

Systembolaget vill att S-regeringen tar frågan till riksdagen för omröstning uppger SVT.

Oro för ökat drickande

Men regeringen säger nej i form av socialminister Lena Hallengrens (S) statssekreterare Maja Fjeastad. Socialdemokraterna menar att utökade öppettider kan leda till att svenska folket börjar dricka mer alkohol vilket inte är bra för hälsan.

– [Det] skulle medföra ökad tillgänglighet, vilket utifrån ett folkhälsoperspektiv inte är önskvärt, framför Maja Fjaestad till SVT.

Hemleveranser när det är stängt

Förutom att utöka öppettiderna på lördagseftermiddagarna vill Systembolaget även köra igång med hemleveranser av alkohol från Systembolagets butiker när butikerna håller stängt.

– För att nå effektivitet och hållbarhet inom logistiken samt för att möta kundernas behov, motiverar Systembolaget saken enligt SVT.

Moderater protesterar

Moderaterna protesterar nu mot den socialdemokratiska regeringens nej till utökade öppettider och nej till hemleverans utanför öppettiderna.

– Regeringen omyndigförklarar svenska medborgare när man har den här moralistiska och omoderna inställningen, framhåller Moderaternas kommunalråd i Växjö Oliver Rosengren till SVT.

Handlar om myndiga människor

Han anser att Sverige bör göra som andra länder.

– Det rimliga är att man låter myndiga personer ta egna vuxna beslut. Det kan man klara i andra länder. Det kan vi klara av i Sverige också, framför Växjös M-kommunalråd.

NTO glada

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är dock nöjda.

– Det ska finnas skillnad i att köpa en liter mjölk och en liter starksprit, poängterar NTO:s ordförande till SVT.

Systembolaget har nu lagt sina planer på hyllan.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen