Moderaterna och KD riskerar att hamna under stor press

2021 06 16

Moderaterna och KD kan hamna under stor press kopplat till V:s nya plan att stoppa marknadshyror.

Vänsterpartiet har flera gånger upprepat att man kommer att försöka fälla regeringen om inte statsminister Stefan Löfven drar tillbaka förslaget om att införa friare hyressättning i nyproducerade lägenheter, så kallade marknadshyror, vilket är en av huvudpunkterna i Januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Kommer gå snabbt

Och i helgen beslutade V:s partistyrelse om en färdplan framåt i frågan enligt SR som uppger att V kommer att agera i misstroendefrågan redan före sommaren, om statsminister Stefan Löfven inte lyssnar på Vänsterpartiet.

– Det kommer att gå snabbt nu. Vi vill agera innan riksdagen går på ledighet, uppger en V-källa till SR som från flera personer fått besked om att V tänker agera redan denna vecka.

ANALYS  

M, KD och SD har framhållit att de tror att V bluffar om att vilja fälla regeringen och det har även spekulerats en hel del i att orsaken till att V skulle avstå är att om V bidrar till att fälla regeringen så slutar det med ett M-KD-SD-styre istället vilket V inte vill.

Men det är med stor sannolikhet fel ty om regeringen faller blir det nya talmansrundor varpå V åter torde rösta på Löfven som statsminister – precis som när V fällde Regeringen Carlsson (S) 1990 på grund av löne- och strejkstoppet men i den efterföljande statsministeromröstningen återigen röstade fram Carlsson.

Ett sådant agerande från V skulle gynna V på flera sätt:

✅ Visa väljarna att man menar allvar med att försöka stoppa marknadshyror.

✅ Visa att man säger nej till att agera dörrmatta och att man istället kräver en aktiv plats i regeringsunderlaget inför valet 2022.

✅ Tvinga M-KD att välja mellan att rösta fram Löfven till statsminister eller att stödja V:s linje.

Moderaterna och KD har lovat att ta varje tillfälle att fälla Regeringen Löfven men nu tycks de båda partierna tveka – eftersom de är positiva till friare hyressättning.

SD är däremot positiva till att fälla Regeringen Löfven i frågan och kontentan kan bli att Moderaterna och KD hamnar under stor press inom kort om de räddar kvar S-MP-regeringen. Det är dock oklart om V väljer att ta stöd av SD vilket krävs då man behöver 35 riksdagsledamöter för att väcka misstroendeförklaring och V har bara 27 på egen hand.

[yop_poll id="190"]