Moderaterna och KD riskerar att hamna under stor press

2021 06 16

Moderaterna och KD kan hamna under stor press kopplat till V:s nya plan att stoppa marknadshyror.

Vänsterpartiet har flera gånger upprepat att man kommer att försöka fälla regeringen om inte statsminister Stefan Löfven drar tillbaka förslaget om att införa friare hyressättning i nyproducerade lägenheter, så kallade marknadshyror, vilket är en av huvudpunkterna i Januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Kommer gå snabbt

Och i helgen beslutade V:s partistyrelse om en färdplan framåt i frågan enligt SR som uppger att V kommer att agera i misstroendefrågan redan före sommaren, om statsminister Stefan Löfven inte lyssnar på Vänsterpartiet.

– Det kommer att gå snabbt nu. Vi vill agera innan riksdagen går på ledighet, uppger en V-källa till SR som från flera personer fått besked om att V tänker agera redan denna vecka.

ANALYS  

M, KD och SD har framhållit att de tror att V bluffar om att vilja fälla regeringen och det har även spekulerats en hel del i att orsaken till att V skulle avstå är att om V bidrar till att fälla regeringen så slutar det med ett M-KD-SD-styre istället vilket V inte vill.

Men det är med stor sannolikhet fel ty om regeringen faller blir det nya talmansrundor varpå V åter torde rösta på Löfven som statsminister – precis som när V fällde Regeringen Carlsson (S) 1990 på grund av löne- och strejkstoppet men i den efterföljande statsministeromröstningen återigen röstade fram Carlsson.

Ett sådant agerande från V skulle gynna V på flera sätt:

✅ Visa väljarna att man menar allvar med att försöka stoppa marknadshyror.

✅ Visa att man säger nej till att agera dörrmatta och att man istället kräver en aktiv plats i regeringsunderlaget inför valet 2022.

✅ Tvinga M-KD att välja mellan att rösta fram Löfven till statsminister eller att stödja V:s linje.

Moderaterna och KD har lovat att ta varje tillfälle att fälla Regeringen Löfven men nu tycks de båda partierna tveka – eftersom de är positiva till friare hyressättning.

SD är däremot positiva till att fälla Regeringen Löfven i frågan och kontentan kan bli att Moderaterna och KD hamnar under stor press inom kort om de räddar kvar S-MP-regeringen. Det är dock oklart om V väljer att ta stöd av SD vilket krävs då man behöver 35 riksdagsledamöter för att väcka misstroendeförklaring och V har bara 27 på egen hand.

[yop_poll id="190"]

OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen