Moderaterna får hård kritik för sina sexanklagelse-utredningar

2021 09 17

Moderaterna mottar nu kritik för sin hantering av sexanklagelser inom partiet.

Detta rapporterar SVT som talat med flera kvinnor som varit berörda av en tidigare utredning som avser sexanklagelser mot en man inom partiet.

Vän ingick i utredning

TV-kanalen har dels summerat uppgifter från Moderaternas situation i samband med MeToo-vågen, dels erhållit ny information från ett antal berörda kvinnor som de talat med:

-Efter MeToo uppmärksammades 20-talet fall av misstänkta övergrepp och trakasserier inom partiet.

-Ett antal kvinnor uppger till SVT att partiets arbete med en nyligen genomförd sexanklagelse-utredning i somras omgärdades av tystnadskultur och svågerpolitik. 

-En kvinna uppger att en vän till den anklagade personen – som senare avgick – deltog i utredningen vilket har bekräftats av partiet enligt SVT.

– Facket har flera gånger begärt ut utredningen men inte fått den uppger en kvinna till SVT.

Detta rapporterar SVT.

Ytterligare kritik

En av kvinnorna riktar ytterligare kritik mot Moderaternas hantering av sexanklagelser.

– De borde agera betydligt mer skyndsamt, speciellt när det rör sig om minderåriga. Det är partiet själva som måste besluta om någon ska avgå. Annars händer ingenting, säger kvinnan.

Välkomnar förbättringsförslag

SVT har har även talat med Moderaternas organisationschef Karin Juhlin  som lämnat följande besked.

Välkomnar kritiska synpunkter och förslag till förbättringar eftersom vi löpande utvecklar vårt sätt att arbeta med dessa frågor.

Lämnar inga namn

SVT har frågat Moderaterna om vilka som håller i den pågående sexanklagelseutredningen som pågår mot den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali men partiet har inte meddelat några namn.

Partiet har dock upprepade gånger och på ett tydligt sätt betonat att man tar alla uppgifter på allvar och att man ska gå till botten med det hela.

Under M-stämman 2019 presenterades flera interna krav som bland annat handlade om krav på oberoende utredare och visselblåsarfunktion. 

ANALYS

Situationen är besvärande för Moderaterna och inte bara när det gäller det just nu pågående fallet – utan även när det gäller kritiken mot partiets sätt att hantera sexanklagelser generellt på.

Rent allmänt när det gäller utredningar om interna problem så är det centralt att oberoende aktörer ingår i utredningen. Antingen genom att de helt och hållet genomför utredningen eller att de åtminstone ingår som en del i det team som genomför utredningen.

Kan ha vänskapsband

Om till exempel banker tillsätter och genomför interna utredningar av sina egna missförhållanden så inger det ett försvagat förtroende för allmänheten så länge externa och oberoende aktörer saknas i utredningen. Samma sak gäller för partier – där många känner varandra och kan ha vänskapsband sedan många år.

Oberoende och externa personer

Att utredningarna uppfattas som trovärdiga och professionella är inte bara viktigt för den som anklagar utan även för den som anklagas.

Min bedömning är att M bör kunna uppge om oberoende aktörer ingår som en del i utredningen. Att oberoende och externa personer ingår som en del i utredningen är ett sätt att öka trovärdigheten och det är även ett plus att kunna uppge namnet eller namnen på de oberoende aktörerna som deltar.

Foto: Sveriges Riksdag

[yop_poll id="620"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen