MODERATERNA: – Einár skulle vittna men mördarna hann före

2021 10 23

Det som nu händer är ett hot mot hela den svenska rättsstaten.

Det anser Moderaternas partiledare som tog upp det brutala mordet på 19-åringen Einár i sitt huvudtal på Moderaternas stora partistämma i Helsingborg idag.

En ren avrättning av Einár

– I torsdags så sköts rapartisten Einár i Hammarby Sjöstad – mitt i Stockholm. Det framstår som en ren avrättning. Han blev 19 år gammal och ännu en mamma har förlorat en son, säger Ulf Kristersson (M).

Einármordet en förfärlig signal

Moderatledaren förfäras över mordet.

– Einár kidnappades förra året men han ville inte medverka i rättegången: Nu skulle han vittna i hovrätten men mördarna hann före. Signalen till människor som bevittnat brott eller utsatts för brott är ju helt förfärlig – du vittnar på egen risk, säger moderatledaren.

Vem som helst kan drabbas

Oppositionsledaren betonar att det dödliga våldet i Sverige kan drabba vem som helst.

– Det som händer nu är ett hot mot hela den svenska rättsstaten. Lägger man ihop de senaste årens skjutningar så råder det inte längre någon tvekan: Våldet kan drabba vem som helst, var som helst, säger han.

Moderaterna vill sända kraftigt budskap

Moderatledaren vill ta med hårdhandskarna mot de gängkriminella.

– Nu har vi tonåringar som skjuter ihjäl poliser. Butiker väljer mellan att lägga ner eller bli kriminellas knarklager. Klaner som ockuperar akutmottagningar och hotar den vårdpersonal som försöker rädda livet på deras släktingar. Den som bryter mot allt vad Sverige står för måste få ett budskap som inte kan missförstås, anser Ulf Kristersson (M).

Klassar dem som terrorister

Han betecknar de kriminella gängen som inhemska terrorister.

– De kriminella gängens inhemska terror måste mötas med den fulla kraften i demokratins terrorlagstiftning. Inte alls för att det är önskvärt utan för att det är absolut nödvändigt. För att värna det öppna samhället mot dess fiender, säger moderatledaren.

Han går till hårt angrepp mot S-MP-regeringen.

– Regeringen säger att de skärper straffen. Men i verkligheten gör de nästan ingenting. I Danmark dömdes svenska gängkriminella till livstids fängelse. Två 17-åringar fick 20 års fängelse. I Sverige hade de fått fyra års sluten ungdomsvård.

M vill fördubbla straffen

Moderaterna vill bland annat göra följande:

🔸 Fördubbla straffen för gängbrottslighet

🔸 Göra det straffbart att ingå i kriminella gäng,

🔸 Godkänna anonyma vittnen

🔸 Tillåta hemlig avlyssning utan konkret brottsmisstanke

🔸 Låta polisen införa tillfälliga visitationszoner

Foto: Ulf Kristersson, FB, Einar, omslag YouTube

[yop_poll id="804"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen