MODERATERNA: – Einár skulle vittna men mördarna hann före

2021 10 23

Det som nu händer är ett hot mot hela den svenska rättsstaten.

Det anser Moderaternas partiledare som tog upp det brutala mordet på 19-åringen Einár i sitt huvudtal på Moderaternas stora partistämma i Helsingborg idag.

En ren avrättning av Einár

– I torsdags så sköts rapartisten Einár i Hammarby Sjöstad – mitt i Stockholm. Det framstår som en ren avrättning. Han blev 19 år gammal och ännu en mamma har förlorat en son, säger Ulf Kristersson (M).

Einármordet en förfärlig signal

Moderatledaren förfäras över mordet.

– Einár kidnappades förra året men han ville inte medverka i rättegången: Nu skulle han vittna i hovrätten men mördarna hann före. Signalen till människor som bevittnat brott eller utsatts för brott är ju helt förfärlig – du vittnar på egen risk, säger moderatledaren.

Vem som helst kan drabbas

Oppositionsledaren betonar att det dödliga våldet i Sverige kan drabba vem som helst.

– Det som händer nu är ett hot mot hela den svenska rättsstaten. Lägger man ihop de senaste årens skjutningar så råder det inte längre någon tvekan: Våldet kan drabba vem som helst, var som helst, säger han.

Moderaterna vill sända kraftigt budskap

Moderatledaren vill ta med hårdhandskarna mot de gängkriminella.

– Nu har vi tonåringar som skjuter ihjäl poliser. Butiker väljer mellan att lägga ner eller bli kriminellas knarklager. Klaner som ockuperar akutmottagningar och hotar den vårdpersonal som försöker rädda livet på deras släktingar. Den som bryter mot allt vad Sverige står för måste få ett budskap som inte kan missförstås, anser Ulf Kristersson (M).

Klassar dem som terrorister

Han betecknar de kriminella gängen som inhemska terrorister.

– De kriminella gängens inhemska terror måste mötas med den fulla kraften i demokratins terrorlagstiftning. Inte alls för att det är önskvärt utan för att det är absolut nödvändigt. För att värna det öppna samhället mot dess fiender, säger moderatledaren.

Han går till hårt angrepp mot S-MP-regeringen.

– Regeringen säger att de skärper straffen. Men i verkligheten gör de nästan ingenting. I Danmark dömdes svenska gängkriminella till livstids fängelse. Två 17-åringar fick 20 års fängelse. I Sverige hade de fått fyra års sluten ungdomsvård.

M vill fördubbla straffen

Moderaterna vill bland annat göra följande:

🔸 Fördubbla straffen för gängbrottslighet

🔸 Göra det straffbart att ingå i kriminella gäng,

🔸 Godkänna anonyma vittnen

🔸 Tillåta hemlig avlyssning utan konkret brottsmisstanke

🔸 Låta polisen införa tillfälliga visitationszoner

Foto: Ulf Kristersson, FB, Einar, omslag YouTube

[yop_poll id="804"]