Moderaterna: Dråpslag mot kollektivtrafiken om lättnaden på biobränsle tas bort

2022 02 08

Regeringen har föreslagit att skattelättnaden för biodrivmedel ska tas bort. Istället vill de se reduktionskatt där bensin och diesel måste blandas med biodrivmedel. 

Inget är ännu beslutat, just nu pågår en remissrunda i frågan. Moderaternas trafikregionråd i Stockholm, Kristoffer Tamsons, är starkt kritisk till förslaget.  

– Det vore ett dråpslag mot svensk kollektivtrafik. När vi har frågat våra medlemmar vad det här skulle kunna riskera innebära i ökade kostnader så talar vi här och nu om närmare 800 miljoner kronor, så det här skulle vara ett dråpslag mot kollektivtrafiken i Sverige, säger Tamsons till SR. 

Biodrivmedel får idag skattelättnader  

Biodrivmedel slipper i nuläget energi- och koldioxidskatt, efter ett godkännande av EU-kommissionen. Regeringen anser dock att det är oklart om detta beslut kommer att förlängas. Därför föreslår regeringen istället en så kallad reduktionsskatt. Vilket i praktiken innebär att bensin och diesel måste blandas med biodrivmedel. 

Redan ställt om till biodrivmedel 

Kollektivtrafiken har redan lagt mycket pengar på att ställa om till biodrivmedel. Skulle skattereglerna ändras riskerar bolagen att drabbas av skattechock – som i sin tur kan gå ut över resenärerna i form av höjda biljettpriser, menar Tamsons (M) som även är ordföranden för Svensk kollektivtrafik.

Kräver att regeringen agerar 

– Regeringen måste agera. Fram till den första mars så kan man skicka in en begäran om fortsatta undantag. Man måste tala klarspråk, man måste agera. Och de signaler vi får från kommissionen är att det absolut är möjligt med förlängda undantag. Det är inte bara rätt och rimligt, det är ett måste, säger Tamsons (M).

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen


JUST NU: 22 personer gripna i Sverige

2025 05 12

Sverige har ansvarat för en stor europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet.

Under insatsen ”EMPACT Trident” kontrollerades över 20 000 personer och 15 000 fordon i tio länder i främst Östersjöområdet. Syftet var att upptäcka organiserade stöldbrott, smuggling och organiserad brottslighet.

Nu bekräftar polisen att operationen var framgångsrik. Flera personer har gripits och omfattande beslag har gjorts, uppger myndigheten som publicerat statistik från insatsen:

  • 57 personer har gripits för brott, varav 22 i Sverige. Ett 100-tal brottsanmälningar har upprättats för grova stölder, häleri, miljöbrott, penningtvätt och grova narkotikabrott. Närmare 300 böter har utfärdats för olika mindre brott.
  • Flera kilo narkotika har beslagtagits vilket lett till gripanden.
  • Beslag har gjorts till ett värde av närmare 5 miljoner kronor och gods har utmätts av Kronofogden till ett värde av 6 miljoner kronor.
  • 13 fordon med miljöfarligt avfall har stoppats vid gränsen efter misstankar om otillåten avfallstransport.
  • Ett 60-tal personer har avvisats eller nekats inresa enligt utlänningslagstiftningen.

Förhindrat nya brott

Utöver Sverige deltog Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge och Island i insatsen. Den europeiska säkerhetspolisen Europol var också på plats tillsammans med flera myndigheter från länderna. Från Sveriges sida deltog Polismyndigheten, Tullverket, Kronofogden, Kustbevakningen, Transportstyrelsen och länsstyrelserna. 

Polismyndighetens insatsledare Mikael Eliasson är mycket nöjd med utfallet.  

– Insatsen visar att den gränsöverskridande brottsligheten i Östersjöområdet är omfattande. Genom informationsutbyte och operativ samverkan har vi kunnat avbryta organiserad stöldbrottslighet, narkotikasmuggling, illegala avfallstransporter samt framför allt flera fall av misstänkt penningtvätt där vi tagit stora summor i beslag, säger han i ett uttalande.

 Katarina Erman, insatsledare på Kronofogden, delar bedömningen.

–  När vi arbetar tillsammans, både de svenska myndigheterna och med våra kollegor i Europa, kan vi på allvar störa och motverka den gränsöverskridande kriminaliteten.

– Genom att gå på de kriminellas tillgångar kan vi förhindra att de investeras i nya brott, och göra det svårare för de kriminella att tjäna pengar på sin verksamhet. Vi lär också mycket av varandra, för att bli ännu effektivare i framtiden.

Foto: 

Text: Redaktionen


Europa ställer ultimatum till Putin – diktatorn får 12 timmar

2025 05 12

Europa förbereder ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Om inte Moskva ger grönt ljus till en vapenvila under måndagen kommer sanktionerna att implementeras.

Det uppger Stefan Kornelius, talesperson för den tyska regeringen.

– Klockan tickar. Vi har fortfarande 12 timmar kvar innan dagen är över. Om vapenvilan inte har trätt i kraft då kommer den europeiska sidan att börja förbereda sanktionerna, säger han på en pressträff enligt Reuters.

Hotar med "massiva sanktioner"

Det är oklart vilka ytterligare sanktioner Kornelius syftar på.

Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot har tidigare under dagen hotat Ryssland med nya ”massiva sanktioner”.

Ryssland är redan hårt drabbat av sanktioner från väst, men Europa har möjlighet att vrida år kranen ytterligare. Enligt källor till Wall Street Journal kan en permanent stängning av den ryska gasledningen Nord Stream 2 vara en tänkbar åtgärd.

Det har också spekulerats om en blockad mot rysk sjöfart.

En marin blockad eller sjöblockad syftar till att stoppa fartyg från att komma in i ett specifikt geografiskt område. Vanligtvis används örlogsfartyg för att blockera infarten.

Zelenskyj bekräftar fredsavtal

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommenterar den föreslagna vapenvilan i ett inlägg på X.

På plattformen skriver Zelenskyj att han talat i telefon med den nye påven Leo XIV.

– Jag tackade Hans helighet för hans stöd till Ukraina och hela vårt folk. Vi värdesätter djupt hans ord om behovet av att uppnå en rättvis och varaktig fred för vårt land och frigivning av fångar. Vi diskuterade också de tusentals ukrainska barn som kidnapapts av Ryssland, framhåller Zelenskyj och tillägger:

– Jag informerade också påven om avtalet mellan Ukraina och våra partners om att ett fullständigt och ovillkorligt eldupphör i minst 30 dagar måste inledas från och med i dag. Ukraina är redo för förhandlingar i alla format, inklusive direkta samtal. Det är en ståndpunkt vi upprept  många gånger.

– Ukraina vill avsluta detta krig och vi kommer göra allt för att uppnå det.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen