Mobilkunder luras med ny metod – är inte olagligt

2023 08 21

En ny form av bedrägeri tycks ha fått ett stort uppsving.

Fenomenet har uppdagats efter att folk sett på sina telefoner att de har missade samtal från en person – som i sin tur påstår sig inte alls ha ringt samtalet i fråga.

Vad det handlar om är att bedragare lyckas få det att se ut som att de ringer från ett helt annat telefonnummer än vad som faktiskt är fallet, rapporterar Göteborgs-Posten.

"Chefen ringer"

Metoden kallas för “Spoofing” och upptäcktes egentligen redan 1996.

Från början användes det skämtsamt för att lura vänner och bekanta med att “chefen ringer”, men har nu enligt polisen istället börjat utnyttjas i kriminella syften.

– Det är oerhört enkelt och i grunden inte olagligt, såvida bedragaren inte utger sig för att vara någon annan. Då kan det bli olovlig identitetsanvändning, säger kriminalkommissarie Jan Olsson till GP.

Ser ut som banksamtal

Samtalen kan framstå som att det är exempelvis din bank som ringer, eller för den delen privatpersoner.

Egentligen är det dock ofta utländska bedragare som använder svenska nummer eftersom det ökar chansen att folk svarar, skriver tidningen.

De stora svenska operatörerna arbetar för närvarande tillsammans med myndigheter för att försöka blockera bedrägerierna.

Och trots att de tekniskt sett inte är olagligt bör man anmäla till polisen, enligt Jan Olsson.

Det kan vara bra att polisanmäla det i förebyggande syfte, ifall en massa personer senare skulle höra av sig och säga att du har ringt upp och lurat dem på massa pengar.

Ofta länkar från "myndigheter"

En av operatörerna som aktivt arbetar mot Spoofing är Telenor, som menar att det redan nu finns flera sätt att skydda sig mot bedrägerierna.

Ett av dem är att skaffa ett antivirusprogram då många bluff-sms ser ut att komma från till exempel Skatteverket eller Polismyndigheten och innehåller länkar.

Många program hindrar dig från att klicka på länkar eller filer genom att skicka en varning om skadligt innehåll. Även om du har ett virusprogram installerat är det viktigt att välja var du klickar med omsorg, framhåller Telenor på sin hemsida.

Telekomjätte varnade

Telia har gått ut med med liknande rekommendationer efter att den här typen av telefonbedrägerier nyligen fick ett ordentligt uppsving.

– Mottagaren ombeds att slå in ett knappval för att få mer information, eller för att få kontakt med en fysisk person. Går man vidare med knappvalet hamnar man hos en fysisk person som sedan försöker få kunden att lämna ut känslig information, varnade Telia för i ett pressmeddelande då.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen