Mobiler i Sverige kommer skicka ut masslarm: ”Hoppas de har fel”
2024 09 30
Svenska mobiler kan komma att skicka ut flera miljoner larm, vilket riskerar att bli ett stort problem.
Redan idag har den nya tekniken lett till att det skickas mängder av falsklarm till SOS Alarm.
Det handlar om bland annat mobiler, bilar och klockor som larmar SOS på egen hand när de misstänker en olycka.
Tekniken kan rädda liv, men den leder också till stora mängder falsklarm som tynger SOS verksamhet.
Och snart kan det bli ännu värre, rapporterar SVT.
”Många miljoner larm”
I takt med att gamla mobiler byts ut mot nya så finns risk för allt fler falsklarm eftersom nyare mobiler har den nya larmtekniken.
– Tillverkarna själva har sagt att man kan räkna med strax under ett felaktigt larm per mobil. Då är vi uppe i många miljoner larm. Jag hoppas verkligen att de har fel, Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm, till kanalen.
I slutet av 2022 skedde exempelvis en mycket kraftig ökning av antalet falsklarm på bara några månader, sedan Android släppt en ny uppdatering.
Från skidbackar och berg- och dalbanor
Tre av fyra automatiska larm från mobiler, bilar och klockor är falsklarm, vilket ställer till stora problem för SOS.
Det leder också till att resurser skickas ut i onödan. Ett exempel kan vara om någon har glömt en mobil på biltaket och sedan kört i väg så att mobilen faller ner.
– Vi har även fått automatlarm från folk som åkte berg- och dalbana eller ramlade i skidbacken, säger Björn Skoglund till kanalen.
SOS Alarm hoppas på att framöver få bli mer delaktiga i utvecklingsprocessen av automatiska larm för att kunna förebygga problemet.
Riskerar kosta liv
SOS Alarm har tidigare tagit upp problemet på sin hemsida.
Den nya tekniken leder både till att man kan rädda fler liv – och att liv kan gå förlorade när SOS verksamhet störs för mycket.
– Det positiva är att tekniken kommer kunna hjälpa till att fånga upp dem som av en eller annan anledning inte kan prata. Vi kommer att kunna rädda fler liv, sade Björn Skoglund då.
– Men den allvarliga baksidan är att det också riskerar att kosta fler liv, eftersom vi har en så hög felprocent på den här typen av larm, tillade han.
Foto: J. Leupe
Text: Redaktionen