Mitt i invasionen – tilldelas ledande roll i världen

2023 03 31

Det låter nästan som om det vore ett illa valt aprilskämt.

Men imorgon, lördagen den 1 april, tar Ryssland över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, vars huvudsakliga syfte bland annat är att verka för fred i världen.

Övergången sker mitt under brinnande invasion av grannlandet Ukraina där rapporter om brutala krigsbrott avlöser varandra.

Skiftar ordförandeskapet

Men att Ryssland blir ordförande i säkerhetsrådet har sin förklaring.

Det beror på att regelverket i FN är uppbyggt som så att ordförandeskapet växlar mellan medlemmarna i alfabetisk ordning. Varje medlem har ordförandeskapet i en månad i taget.

Nu är det alltså åter Rysslands tur i ordningen. Senast man hade posten var i februari 2022 – samma månad som diktatorn Vladimir Putin beordrade sina trupper över gränsen och inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

"Väldigt stötande"

Ryssland är dessutom en av rådets permanenta medlemmar. Enligt stadgarna har man ett särskilt ansvar att värna om fred och säkerhet.

Här har vi en stat som gjort motsatsen till detta. Att den staten nu blir ordförande i säkerhetsrådet är en utveckling som kan tyckas väldigt stötande, säger folkrättsexperten Ove Bring till Dagens Nyheter.

"Kan styra dagordningen"

Ordförandeskapet är till stor del dock enbart en formalitet och har liten effekt i praktiken.

Men det är inte heller helt utan betydelse.

– Visst kan de i viss mån styra vilka frågor som tas upp på dagordningen och ordningsföljden av frågor och när man kallar till möten. Men ordföranden är förpliktigad att låta alla som vill säga vad de har på hjärtat, säger Ove Bring.

Den som kan personifiera Rysslands ledarskap i säkerhetsrådet skulle mycket väl kunna bli FN-ambassadören Vasilij Nebenzia.

Mannen som kanske mest gjort sig känd för att han var den som avbröt en tyst minut för de ukrainska offren som hölls i säkerhetsrådet i samband med årsdagen av invasionen.

Massivt motstånd

Ryssland, och i synnerhet dess pågående krig i Ukraina, möter ett massivt motstånd i FN.

I en omröstning för en dryg månad sedan röstade 141 av 180 länder ja till en resolution om att Ryssland ska dra tillbaka sina trupper omgående.

Enbart sju länder röstade nej. Förutom Ryssland fanns länder som exempelvis Belarus, Nordkorea och Syrien på listan.

Permanent medlem och vetorätt

Samtidigt är Ryssland permanent medlem i säkerhetsrådet. Likt USA, Kina, Frankrike och Storbritannien har man dessutom vetorätt, vilket i praktiken omöjliggör diskussioner om Ukrainakriget, än mindre en lösning.

– Vetorätten innebär att om något av länderna röstar emot ett resolutionsförslag kommer resolutionen inte antas, oavsett hur många av de resterande medlemmarna som röstar för förslaget, framhåller FN på sin hemsida.

Använt flest gånger

Ryssland är också det land som använt vetorätten flest gånger. 

Sedan 1946 har totalt 288 veton slängts in. Av dessa har 119 stycken kommit från dåvarande Sovjetunionen. Sedan 1991 har Ryssland lagt 22 veton.

Bland annat i frågor om Ukraina.

Uteslöts förra året

Att Ryssland borde fråntas sin roll som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd har krävts av flera aktörer, inte minst Ukraina.

Man har dock uteslutits ur rådet för mänskliga rättigheter, vilket skedde redan för ett år sedan.

En omröstning resulterade i att 93 länder röstade för att utesluta Ryssland. 24 röstade emot och 58 avstod från att rösta.

– Krigsförbrytare har inget att göra i FN-organ som ska skydda mänskliga rättigheter, twittrade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba efter voteringen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Trafikverket varnar – 3 000 kronor i böter om du blir påkommen

2025 07 14

Trafikverket har fått nog.

Ett livsfarligt problembeteende växer kraftigt.

Antalet incidenter med spårspring, det vill säga när folk olagligt korsar tågspår, har ökat med 50 procent på ett år.

Under 2024 rapporterades 20 148 obehöriga spåröverträdelser över hela landet, rapporterar TV4.

Nu har Trafikverket tröttnat och går ut med varning till allmänheten. 

Två meter höga stängsel har satts upp vid vissa spår. Men det är svårt att bygga bort incidenterna.

Istället måste beteende tförändras.

– Respektera järnvägen och sluta med spårspring. Var ute i god tid så du slipper stressa och använd de övergångar som är avsedda för att korsa spåren, säger Kimmo Luokka från Trafikverket till tv-kanalen.

3 000 kronor i böter

Sommaren är högsäsong för spårspringet.

Tidigare har Trafikverket vädjat till föräldrar att uppmana sina barn och ungdomar, som gått på sommarlov, att hålla sig undan från spåren.

– Jag vill uppmana föräldrar som bor i närheten av en järnväg att prata med sina barn om riskerna, sade  Rami Yones, regional direktör för Trafikverket, inför förra sommaren.

Förutom att beteendet är förenat med livsfara väntar också dryga böter för den som åker fast.

– Dyrt blir det också för den som blir påkommen. Vistas man i spårområdet riskerar man böter på 3 000 kronor, har Trafikverket tidigare deklarerat.

LÄS MER: Många bilägare får oväntad faktura – betala inte

Tusentals timmar försenade

Ytterligare en konsekvens av obehöriga i spåren är förseningar i tågtrafiken. Förra året sammanlagt med 3 200 timmar.

Även lokförare och annan tågpersonal slår nu larm om det ökade problemet.

Det här är något som blir vanligare i min vardag på tågnätet. Och det är inte kul att gå till jobbet och vara orolig för att man ska köra på någon som chansar och korsar spåret på platser där man inte ska, säger Siv Rönnholm, lokförare, till TV4.

LÄS MER: Tusentals anställda får lämna stor bilfabrik

Foto:

Text: Redaktionen


Natoland har skickat ut två krigsfartyg – “en nödsituation”

2025 07 14

Natoländerna Italien och Grekland slår larm om ett nytt land.

Ryska vapen flödar till Libyen i Nordafrika.

Det varningen kommer nu allt intensivare från de två Natomedlemmarna och riktas direkt till Europa, rapporterar Politico.

– Libyen är en nödsituation som Europa måste hantera tillsammans, framhåller Italiens utrikesminister Antonio Tajani enligt tidningen.

Skickat ut två krigsfartyg

Enligt Italien och Grekland riskerar Natos och EU:s stora fokus på Ukraina att allianserna missar ett allvarligt hot mot Europas säkerhet som växer fram i Lybien.

Dels ökar flyktingströmmen från landet, dels ökar Rysslands inflytande. Ryska vapen flödar in i landet och planer på en ny flottbas i hamnstaden Tobruk finns på agendan.

Grekland oroas dessutom över att det Natoallierade landet Turkiet söker hjälp från Libyen i den territoriella frågan om Medelhavets uppdelning.

Aten har också skickat två krigsfartyg för att utföra patruller utanför Libyen som svar på migrationsökningen och dess strategiska oro över att dess ärkerival, Turkiet, samarbetar med libyerna för att dela upp Medelhavet i maritima zoner för energiutvinning, rapporterar Politico.

Hjälper Ryssland

Även enskilda EU-diplomater har slagit larm om utvecklingen i Libyen. Gensvaret från övriga Europa och Nato har dock hittills varit svalt.

– Rysslands roll i Libyen fortsätter att expandera och används som den centrala noden i sin afrikanska strategi, framhåller en diplomat enligt samma tidning.

Bland annat uppges Libyen hjälpa Moskva att kringgå sanktioner och använda migration som “vapen”.

Tusentals anländer till Kreta

Grekland gav förra veckan besked om nya hårda migrationslagar för att hantera ökningen av antalet migranter från Libyen på Kreta. 

Det sker mitt under högsäsongen för turismen. Hittills har 9 000 personer anlänt till Kreta från Libyen sedan årets början. De flesta har kommit de senaste veckorna.

– En nödsituation kräver nödåtgärder och därför har den grekiska regeringen fattat beslutet att informera Europeiska kommissionen om att den kommer att avbryta handläggningen av asylansökningar, initialt i tre månader, för de som anländer till Grekland från Nordafrika sjövägen, framhäver Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Foto: Jim Hampshire, US Navy

Text: Redaktionen