DUBBELMORDET: 18-åringen erkänner – Har redogjort i detalj för dådet

2022 03 22

18-åringens advokat bekräftar att hans klient under ett polisförhör har erkänt att han dödade kvinnorna.

Den misstänkte 18-åringen är en elev Malmö Latinskola, han bor i Trelleborg och har inte varit misstänkt för några brott sedan tidigare.

Erkände under ett långt förhör

– Det blev ett långt förhör där 18-åringen fick berätta fritt utan avbrott, det tog ganska lång tid för honom att formulera sina tankar. Men han har i detalj redogjort för det han gjort och han har erkänt, säger 18-åringens advokat Anders Elison, till DN.

Oklart vad motivet var

Det är i nuläget inte fastställt vad motiven till den tragiska gärningen har varit. Men det finns inget som tyder att det var något impulsivt bakom händelsen, berättar 18-åringens advokat.

Tagen av händelsen

18-åringen uppges vara mycket tagen av händelsen men han har ändå kunnat berätta hur han genomförde gärningen på ett lugnt och sansat sätt.

– 18-åringen är mycket tagen och det han har gjort har ruskat om honom väldigt mycket. Han kan redogöra för det klart och samlat men har svårt att få fram orden, även om han är välformulerad och detaljrik. Men det märks att det är en ung pojke, framhåller advokaten.

Tyst minut för att hedra lärarna

Det har under dagen hållits en tyst minut för de mördade lärarna på flera platser, bland annat utanför stadshuset i Malmö, där flera hundra människor samlades. Kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S) var där och höll ett tal för hedra kvinnorna.

– Det här ska aldrig kunna hända. Jag skulle vilja framföra mina djupaste sympatier till de drabbade. De anhöriga, deras nära och kära, all personal på skolan och elever, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, enligt Expressen. 

Säkerheten kommer inte förändras

Katrin Stjernfeldt Jammeh fortsätter med att berätta det inte kommer ske några förändringar i säkerheten på Malmös skolor den närmsta tiden. Det måste först klarläggas vad det var för motiv som låg bakom den här händelsen.

– I dagsläget vet vi ju inte riktigt vad som ligger bakom, det finns många teorier och många frågor men vi har få svar. Tills vi vet vad som ligger bakom, så blir det bara spekulationer om vad som skulle kunna ha gjorts, säger hon.

Foto: Malmö Latinskola FB

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen


Stoppar export av bensin

2024 03 01

Rysslands diktator Vladimir Putin och hans regim stoppar exporten av bensin från landet.

Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin har godkänt ett förbud.

Förbudet gäller bensinexport.

Det rapporterar Reuters.

Undantag

Det finns några undantag i och med förbudet.

– Det tillfälliga exportförbudet gäller inte de överenskomna volymer av leveranser till Mongoliet, Uzbekistan, Abchazien och Sydossetien, uppger RBC.

I övrigt kommer förbudet att realiseras från och med den 1 mars 2024.

Då börjar det gälla

Förbudet gäller i sex månader från och med i morgon, fredag.

Det finns en förklaring till varför Ryssland väljer att införa förbud mot export av bensin.

– Vice premiärminister Alexander Novak talade tidigare till premiärministern och föreslog att införa det tillfälliga förbudet, uppger Reuters.

Anledningen till förslaget är att Alexander Novak insett att den säsongsmässiga efterfrågan på bränsle snart kommer att ta fart på den inhemska marknaden, något som premiärministern nu bestämt sig för att lyssna på.

Genom att stoppa exporten räknar man med att kunna hålla de inhemska priserna nere.

Inte första gången

Det är inte första gången som Ryssland inför ett förbud mot export av bränsle.

I september förra året införde landet ett förbud mot bränsleexport.

Det fanns dock några undantag från exporten. Vitryssland, Kazakstan, Armenien och Kirgizistan behövde inte följa beslutet. 

Anledningen till förbudet var detsamma då som nu.

Nästan alla restriktioner togs sedan bort i november.

Jättefartyg till Sverige

Tidigare i veckan anlände ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige. 

Fartyget ankom till Nynäshamn utanför Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas AB att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm tidigare i veckan uppgav bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppgav Nynas kommunikationsdirektör Hans Östlin i en skriftlig kommentar till P4 Stockholm.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen