MISSTÄNKT FYLLESKANDAL: Joe Bidens livvakter i slagsmål

2022 05 21

USA:s president är på besök i Sydkorea men det är istället hans livvakter som får mest uppmärksamhet.

En del av Joe Bidens livvakter följer alltid med honom på presidentplanet Air Force One men en annan grupp av livvakterna flyger i förväg till destinationen.

Sydkorea och Japan

Förtruppens uppgift är framförallt att säkra alla byggnader och platser som USA:s president ska besöka och i detta fall gällde det Sydkoreas huvudstad Seoul.

Joe Biden kommer att spendera tre dagar i Sydkorea och därefter går färden vidare till en annan allierad – nämligen Japan.

Beslutade sig för att festa

De största rubrikerna så här långt har dock skapats av Joe Bidens livvakter och då närmare bestämt förtruppen som redan funnits på plats i Seoul under några dagar.

Två av livvakterna  beslutade sig för att festa till det och gav sig ut på en rejäl barrunda i huvudstaden.

Tumult uppstod

Enligt uppgifter till amerikansk media blev det inte bara ett glas som svingades under kvällen och när de båda livvakterna skulle hem till hotellet igen uppstod tumult med taxiföraren.

Sydkoreansk polis larmades för att utreda huruvida livvakterna hamnat i slagsmål med föraren avseende alltför saltade taxikostnader.

Presidentens hotell

– Förutom polisen blev även säkerhetsvakter vid Grand Hyatt Hotell och två andra personer indragna i händelseutvecklingen, rapporterar CBS News.

Joe Biden bor själv på just Grand Hyatt Hotel under sitt besök i Seoul.

Mycket pinsamt

– Secret Service är medvetna om en icke-arbetstidsrelaterad incident med två anställda vilket kan utgöras av ett potentiellt brott mot regelverket, uppger Secret Service kommunikationschef Anthony Guglielmi till CBS News.

För Secret Service är händelsen mycket pinsam och det är inte första gången livvakter ställer till det.

Fulla eller inte

– Vi har väldigt strikta protokoll och regler för alla anställda och vi vill hålla oss till högsta professionella standard, säger kommunikationschefen.

CBS News rapporterar att den interna utredningen inte handlar om det påstådda slagsmålet med taxiföraren utan snarare om huruvida de båda livvakterna var fulla eller inte.

Skickades hem

De båda anställda i livvaktsstyrkan är dels en specialagent, dels en säkerhetsspecialist och mindre än en timme innan Joe Biden landade i Sydkorea skickades de båda personerna hem med ett flygplan tillbaka till USA.

De båda festprissarna har även fått ofrivillig ledighet till dess incidenten har färdigutretts.

Sista klunken kl 22.59

Enligt regelverket får Secret Service-livvakterna dricka alkohol om det är minst 10 timmar till de ska gå på sitt schema.

– Det innebär att om de ska börja jobba klockan 9 på morgonen så får de ta sista klunken klockan 22.59 kvällen innan, rapporterar BBC News.

Första Asienresan

President Joe Biden kommer under resan till Sydkorea att fokusera på problemen med Kina och med Nordkorea samt utveckla den redan mycket goda relationen till det USA-allierade landet Sydkorea.

Därefter går färden vidare till Japan och det är Bidens första Asienresa sedan han installerades som president.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen