MISSTÄNKT FYLLESKANDAL: Joe Bidens livvakter i slagsmål

2022 05 21

USA:s president är på besök i Sydkorea men det är istället hans livvakter som får mest uppmärksamhet.

En del av Joe Bidens livvakter följer alltid med honom på presidentplanet Air Force One men en annan grupp av livvakterna flyger i förväg till destinationen.

Sydkorea och Japan

Förtruppens uppgift är framförallt att säkra alla byggnader och platser som USA:s president ska besöka och i detta fall gällde det Sydkoreas huvudstad Seoul.

Joe Biden kommer att spendera tre dagar i Sydkorea och därefter går färden vidare till en annan allierad – nämligen Japan.

Beslutade sig för att festa

De största rubrikerna så här långt har dock skapats av Joe Bidens livvakter och då närmare bestämt förtruppen som redan funnits på plats i Seoul under några dagar.

Två av livvakterna  beslutade sig för att festa till det och gav sig ut på en rejäl barrunda i huvudstaden.

Tumult uppstod

Enligt uppgifter till amerikansk media blev det inte bara ett glas som svingades under kvällen och när de båda livvakterna skulle hem till hotellet igen uppstod tumult med taxiföraren.

Sydkoreansk polis larmades för att utreda huruvida livvakterna hamnat i slagsmål med föraren avseende alltför saltade taxikostnader.

Presidentens hotell

– Förutom polisen blev även säkerhetsvakter vid Grand Hyatt Hotell och två andra personer indragna i händelseutvecklingen, rapporterar CBS News.

Joe Biden bor själv på just Grand Hyatt Hotel under sitt besök i Seoul.

Mycket pinsamt

– Secret Service är medvetna om en icke-arbetstidsrelaterad incident med två anställda vilket kan utgöras av ett potentiellt brott mot regelverket, uppger Secret Service kommunikationschef Anthony Guglielmi till CBS News.

För Secret Service är händelsen mycket pinsam och det är inte första gången livvakter ställer till det.

Fulla eller inte

– Vi har väldigt strikta protokoll och regler för alla anställda och vi vill hålla oss till högsta professionella standard, säger kommunikationschefen.

CBS News rapporterar att den interna utredningen inte handlar om det påstådda slagsmålet med taxiföraren utan snarare om huruvida de båda livvakterna var fulla eller inte.

Skickades hem

De båda anställda i livvaktsstyrkan är dels en specialagent, dels en säkerhetsspecialist och mindre än en timme innan Joe Biden landade i Sydkorea skickades de båda personerna hem med ett flygplan tillbaka till USA.

De båda festprissarna har även fått ofrivillig ledighet till dess incidenten har färdigutretts.

Sista klunken kl 22.59

Enligt regelverket får Secret Service-livvakterna dricka alkohol om det är minst 10 timmar till de ska gå på sitt schema.

– Det innebär att om de ska börja jobba klockan 9 på morgonen så får de ta sista klunken klockan 22.59 kvällen innan, rapporterar BBC News.

Första Asienresan

President Joe Biden kommer under resan till Sydkorea att fokusera på problemen med Kina och med Nordkorea samt utveckla den redan mycket goda relationen till det USA-allierade landet Sydkorea.

Därefter går färden vidare till Japan och det är Bidens första Asienresa sedan han installerades som president.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen