MISSTÄNKT FYLLESKANDAL: Joe Bidens livvakter i slagsmål

2022 05 21

USA:s president är på besök i Sydkorea men det är istället hans livvakter som får mest uppmärksamhet.

En del av Joe Bidens livvakter följer alltid med honom på presidentplanet Air Force One men en annan grupp av livvakterna flyger i förväg till destinationen.

Sydkorea och Japan

Förtruppens uppgift är framförallt att säkra alla byggnader och platser som USA:s president ska besöka och i detta fall gällde det Sydkoreas huvudstad Seoul.

Joe Biden kommer att spendera tre dagar i Sydkorea och därefter går färden vidare till en annan allierad – nämligen Japan.

Beslutade sig för att festa

De största rubrikerna så här långt har dock skapats av Joe Bidens livvakter och då närmare bestämt förtruppen som redan funnits på plats i Seoul under några dagar.

Två av livvakterna  beslutade sig för att festa till det och gav sig ut på en rejäl barrunda i huvudstaden.

Tumult uppstod

Enligt uppgifter till amerikansk media blev det inte bara ett glas som svingades under kvällen och när de båda livvakterna skulle hem till hotellet igen uppstod tumult med taxiföraren.

Sydkoreansk polis larmades för att utreda huruvida livvakterna hamnat i slagsmål med föraren avseende alltför saltade taxikostnader.

Presidentens hotell

– Förutom polisen blev även säkerhetsvakter vid Grand Hyatt Hotell och två andra personer indragna i händelseutvecklingen, rapporterar CBS News.

Joe Biden bor själv på just Grand Hyatt Hotel under sitt besök i Seoul.

Mycket pinsamt

– Secret Service är medvetna om en icke-arbetstidsrelaterad incident med två anställda vilket kan utgöras av ett potentiellt brott mot regelverket, uppger Secret Service kommunikationschef Anthony Guglielmi till CBS News.

För Secret Service är händelsen mycket pinsam och det är inte första gången livvakter ställer till det.

Fulla eller inte

– Vi har väldigt strikta protokoll och regler för alla anställda och vi vill hålla oss till högsta professionella standard, säger kommunikationschefen.

CBS News rapporterar att den interna utredningen inte handlar om det påstådda slagsmålet med taxiföraren utan snarare om huruvida de båda livvakterna var fulla eller inte.

Skickades hem

De båda anställda i livvaktsstyrkan är dels en specialagent, dels en säkerhetsspecialist och mindre än en timme innan Joe Biden landade i Sydkorea skickades de båda personerna hem med ett flygplan tillbaka till USA.

De båda festprissarna har även fått ofrivillig ledighet till dess incidenten har färdigutretts.

Sista klunken kl 22.59

Enligt regelverket får Secret Service-livvakterna dricka alkohol om det är minst 10 timmar till de ska gå på sitt schema.

– Det innebär att om de ska börja jobba klockan 9 på morgonen så får de ta sista klunken klockan 22.59 kvällen innan, rapporterar BBC News.

Första Asienresan

President Joe Biden kommer under resan till Sydkorea att fokusera på problemen med Kina och med Nordkorea samt utveckla den redan mycket goda relationen till det USA-allierade landet Sydkorea.

Därefter går färden vidare till Japan och det är Bidens första Asienresa sedan han installerades som president.

Foto: The White House

Text: Redaktionen