Misstänker att kvinna mördats med samurajsvärd

2021 11 03

– Jag hörde polisen ropa att det låg en död person på golvet med ett svärd bredvid.

Det säger en granne till Aftonbladet i samband med att många grannar vaknade av sirener i förrgår i en radhuslänga i Stockholm.

45-årig sambo

Nu kommer uppgifter om att en man misstänks ha mördat sin 45-åriga sambo och enligt flera medier tros ett samurajsvärd ha använts som mordvapen.

Sambon har i dag häktats av Södertörns Tingsrätt och är på sannolika skäl misstänkt för mord, rapporterar DN. Sannolika skäl är den högre misstankegraden och skäligen misstänkt är den lägre misstankegraden.

Skrek hans namn

Det blev en otäck söndagsmorgon i grannskapet i Haninge i Stockholm. Polisens sirener gjorde att många grannar hoppade till vid 06-tiden och enligt Aftonbladet hörde en granne hur polisen skrek namnet på kvinnans sambo innan de med vapen tog sig in i bostaden.

– Det var ett väldigt pådrag. Jag hörde polisen ropa att det låg en död person på golvet med ett svärd bredvid, säger en granne.

Tros ha avlyssnat sin flickvän

Kvinnan hade drabbats av allvarliga stickskador och förlorade livet.

Expressen erfar att mannen ska ha avlyssnat sin sambo och lagt avlyssningsapparater i hennes handväska inför att hon träffade sina vänner. Tidningen rapporterar att det ska ha funnits ytterligare övervakningsapparater i bostaden och bedömer att den misstänkte mördaren kan ha drivits av svartsjuka.

Barnet tros ha varit hemma

Enligt tidningen ska även parets minderåriga barn ha funnits i hemmet när kvinnan mördades med samurajsvärdet.

Den ett år yngre sambon hävdar dock att han inte har mördat sin flickvän.

– Han förnekar brott, säger kammaråklagare Karin Borg vis Södertörns Tingsrätt till P4 Stockholm.

14 år i radhuset

Den misstänkte mördarens advokat framhåller emellertid att sambon vidgår vållande till hennes död.

– Min klient förnekar anklagelserna avseende mord. Han vidgår dock ansvar för vållande till annans död, grovt brott. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger försvararen Marcus Lodin till Aftonbladet.

Enligt tidningen har kvinnan som stacks ihjäl och hennes sambo bott under hela 14 år i radhuset och i grannskapet är det nu dystert.

Idylliskt område

– Det här är ett idylliskt område och det känns jättekonstigt att se vårt område avspärrat av polisband, säger en boende till tidningen.

Aftonbladet summerar att det Sverige i september hade nått upp till 10 kvinnor som mördats av sin tidigare eller nuvarande man. Siffran tros sedan dess ha stigit ytterligare.

Arkivfoto: Polisen Norrmalm, FB


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen