Vädjar till regeringen om nej till ryska kunder – Skänk pengar säger minister

2022 03 17

Svenska hamnarbetarförbundet hotar med en blockad om regeringen inte stoppar ryska fartyg från tillträde till svenska hamnar.

– Vi vill inte jobba med fartyg på väg till eller från Ryssland, ryskt gods eller ryskflaggade eller ryskägda fartyg, säger Erik Helgeson, vice ordförande i hamnarbetarförbundet, till SVT.

Skickat brev till ministern

För två veckor sedan skickade förbundet ett brev med krav till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Hamnarbetarförbundets medlemmar uttrycker en stark motvilja mot att befatta sig med ryska fartyg och gods på väg till och från Ryssland under landets pågående angreppskrig mot Ukraina. Hamnarbetarna vill göra det man kan för att med civila påtryckningsmedel höja den ekonomiska och politiska prislappen för Putin-regimens agerande, skriver förbundet i brevet.

Har inte svarat

Eneroth har inte svarat på brevet, men fastlår att diskussionen är en EU-fråga.

– Det är viktigt att det inte är upp till varje enskild medlemsstat, EU måste ha en gemensam hållning gentemot Ryssland. De handelssanktioner som nu införs är de mest omfattande vi någonsin sett, säger han till SVT.

Skänk pengar till UNHCR

Hamnarbetarnas hot om blockad kvarstår, men Eneroth hänvisar till en annan lösning.

– Vill man göra en egen insats så kanske det viktigaste är att skänka pengar till UNHCR, att stödja och hjälpa det ukrainska folket. Så ser vi till från politisk nivå till att få tuffa sanktioner mot ryska statsledningen, säger Tomas Eneroth till SVT.

Aktuell fråga

Frågan har nyligen varit aktuell i Gävle hamn, som tog emot en oljetanker med flygbränsle från Ryssland. I Södertälje hamn fattades dock ett annat beslut, då ett ryskt fartyg nekades att lägga till, uppger SVT.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp Hamnarbetarnas Fackförening FB

Text: Redaktionen