Mina Tankar: Otroligt starkt och gripande av Lena Hallengren

2021 05 09

Det var otroligt starkt av Lena Hallengren när hon berättade i TV igår om att hon drabbats av bröstcancer och opererat bort ena bröstet. Hennes gripande och rörande ord kan ha stor betydelse för många andra drabbade och alla vi anhöriga till de 8 000 – 9 000  som drabbas av bröstcancer runt om i Sverige varje år.

Först och främst känner man så starkt för Lena och hennes familj och man hoppas av hela sitt hjärta att allt ska gå bra. Och det finns många andra fall där det med hjälp av fantastisk sjukvård har slutat bra.

Att hon berättade öppet i TV om vad hon går igenom kan också fungera som hjälp och stöd för alla drabbade och alla vi anhöriga som får någon att relatera till. Det är lättare när man vet att man inte är ensam och det är värdefullt när man kan tala om det öppet. Det var en så stark och rörande berättelse av Lena Hallengren.

Lena berättade hur hon upptäckte att det kändes inte som vanligt och hur hon till slut tänkte att nu måste hon ta tag i det här och inte ignorera utan istället kontakta vården. Sen förklarade hon att det kanske svåraste var att berätta för nära och kära. Hon delade med sig om ett bra knep vilket var att hon försöker skicka SMS när hon ska berätta för någon och då hinner personen landa lite innan Lena ringer och berättar närmare om det. Hon talade också om att hon tagit bort ett bröst och hon berörde frågan om rekonstruktion. Frågor som många drabbade funderat på.

Jenny Strömstedt genomförde med värme och känsla en väldigt fin och rörande intervju med Lena Hallengren. Hon ställde både svåra och gripande frågor på ett rakt men samtidigt fint sätt.

❤ ❤ Vi är många som vill sända tusentals styrkekramar och hopp om värme och tillfrisknande till Lena och vi hoppas att allt ska gå bra.

Se hela TV-intervjun här.


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen