Miljontals katt- och hundägare uppmanas agera – betydande förändring bekräftad

2024 03 08

Hundar och katter lever längre än någonsin.

Det konstaterar veterinärkliniken Anicura i en ny kampanj.

– I dag är ungefär var tredje hund och katt en senior, framhåller kliniken.

Beskedet är glada nyheter för katt- och hundägare som får behålla husdjuren under en längre tid.

Men den nya livslängden medför även problem. 

Anicura flaggar för att det blir  allt vanligare med åldersrelaterade sjukdomar och åkommor hos katter och hundar.

Sandra Douglas, chefsveterinär på Anicura, uppmanar katt- och hundägare att agera.

– Åldersrelaterade hälsoproblem uppfattas ofta av djurägarna som normala följder av åldrande. Många äldre hundar och katter lider av artros vilket är ett smärtsamt tillstånd som yttrar sig som hälta eller stelhet, säger hon och tillägger:

– Det finns i dag goda möjligheter att lindra symptomen med hjälp av läkemedel och djuret ska inte behöva lida i onödan. Även tandsjukdomar, högt blodtryck och tumörsjukdomar är vanligt förekommande hos åldrande hundar och katter.

Vill öka medvetenheten

Anicura har beslutat att lansera en seniorkampanj för att öka medvetenheten bland sina 12 000 medarbetare och hos miljontals djurägare över hela Europa om den seniora hunden och kattens särskilda behov och utmaningar. 

Kampanjen innehåller information om hur man bäst kan hjälpa äldre katter och hundar. Den belyser även de vanligaste förekommande sjukdomar som drabbar djuren när de når en hög ålder.

– Med regelbundna hälsokontroller finns möjlighet att på ett tidigare stadium identifiera hälsorelaterade problem vilket kan göra stor skillnad för den seniora hunden eller kattens livskvalitet, framhåller Sandra Douglas.

Viktigaste råden

Här är veterinärens viktigaste råd för äldre hundar och katter:

- Anpassa fodret. Med stigande ålder förändras hundens och kattens näringsbehov. Se till att din senior får ett foder anpassat efter dess ålder. Ta gärna hjälp av din veterinär i valet av foder.

- Välavvägd motion. Även den äldre hunden och katten behöver få röra på sig regelbundet. För hundar är det oftast bättre med flera korta promenader än färre och längre promenader. Tänk på att du kan behöva sänka tempot på promenaderna och ta pauser längs vägen.  

- Prioritera tänderna. Att borsta hundens eller kattens tänder är viktigt, inte minst när djuret blir äldre. Att vänja djuret vid tandborstning tidigt i livet är en god investering i dess hälsa. Besök veterinären regelbundet för bedömning av djurets tänder. Att arbeta förebyggande med tandstensborttagning och rengöring minskar risken för allvarliga munhåleproblem.

- Trygg miljö. Den äldre hunden kan ha fått sämre syn eller hörsel, det kan skapa problem om hunden till exempel vistas lös under promenaderna. Säkerställ att den inte råkar illa ut i trafiken! Den seniora katten kan ha fått svårt att ta sig upp till favoritplatsen – hjälp den genom att till exempel skapa en ramp som den kan gå på.

- Mental stimulans. Trots en ofta sjunkande energinivå hos äldre djur, är det viktigt att stimulera deras sinnen. Ge din hund möjlighet att lära sig nya tricks eller aktivera den med till exempel noseworkövningar. Den äldre katten kan fortfarande uppskatta lek med laserpekare eller en ny leksak.  

Foto: Andrew S

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen