FIKAUPPMANING: Svenska folkets vanor döms ut
2022 11 10
Enligt WWF:s vegoguide bör vi tänka på vad vi slår i koppen på morgonen eller under dagens fikapaus. Kan du gå från malda bönor till snabbkaffe är mycket vunnet för miljön, skriver man i ett pressmeddelande.
Sverige är på medaljplats vad gäller kaffekonsumtion i världen. Bara Nederländerna och Finland slår oss.
Eller kanske är det fel att kalla det medaljplats?
För nu kommer rapporter från WWF, Världsnaturfonden, om att miljön skulle må betydligt mycket bättre om vi lämnade det traditionella sättet att dricka kaffe på, i synnerhet kaffe från bönor som odlats på traditionellt sätt.
Fortsätta älska kaffe, men …
– Vi svenskar älskar vårt kaffe och det ska vi fortsätta att göra, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.
– Men, framhåller han, om vi tar vara på den stora mängden kaffesvinn och väljer ekologiskt kaffe, te och kakao kan vi minska påverkan på naturen.
Just de populära dryckerna på svenskarnas frukostbord synas speciellt i WWF:s vegoguide. Och det är till vissa delar ingen munter läsning.
Av de tre dryckerna har en kopp te lägst påverkan på miljön. Därefter följer snabbkaffe, helt sonika på grund av att det krävs mindre mängd kaffe för att få till en kopp.
Traditionellt kaffe, då?
Nja.
Stor miljöpåverkan
– Kaffe är en av de produkter i svenskarnas kost som har störst negativ påverkan på den biologiska mångfalden eftersom vi dricker sådana mängder, framhåller organisationen i pressmeddelandet.
Bättre då att dricka ekologiska kaffebönor framför de konventionellt odlade. Kan du tänka dig att välja det snabba kaffet och dessutom slå i havremjölk så är mycket vunnet, understryker organisationen.
Siffror som organisationer framhåller, och som kommer från Naturvårdsverket, gör gällande att svinnet av de ädla dropparna är gigantiskt.
Gigantiskt svinn
Bara under 2021 slogs kaffe och te motsvarande totalt 84,4 miljoner liter rätt ut i avloppet förra året.
– Jag tror att det finns ett intresse för att ändra på detta – många vill minska sitt matsvinn, för såväl miljön som för plånbokens skull säger Anna Richert, senior matexpert på WWF, i pressutskicket.
Hon tillägger:
– Kanske kan du brygga lite mindre kaffe nästa gång, hälla det överblivna kaffet i en termos eller värma på en kopp när du är sugen.
Foto: T. Heffitiba
Text: Redaktionen