FIKAUPPMANING: Svenska folkets vanor döms ut

2022 11 10

Enligt WWF:s vegoguide bör vi tänka på vad vi slår i koppen på morgonen eller under dagens fikapaus. Kan du gå från malda bönor till snabbkaffe är mycket vunnet för miljön, skriver man i ett pressmeddelande.

Sverige är på medaljplats vad gäller kaffekonsumtion i världen. Bara Nederländerna och Finland slår oss.

Eller kanske är det fel att kalla det medaljplats?

För nu kommer rapporter från WWF, Världsnaturfonden, om att miljön skulle må betydligt mycket bättre om vi lämnade det traditionella sättet att dricka kaffe på, i synnerhet kaffe från bönor som odlats på traditionellt sätt.

Fortsätta älska kaffe, men …

– Vi svenskar älskar vårt kaffe och det ska vi fortsätta att göra, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

– Men, framhåller han, om vi tar vara på den stora mängden kaffesvinn och väljer ekologiskt kaffe, te och kakao kan vi minska påverkan på naturen.

Just de populära dryckerna på svenskarnas frukostbord synas speciellt i WWF:s vegoguide. Och det är till vissa delar ingen munter läsning.

Av de tre dryckerna har en kopp te lägst påverkan på miljön. Därefter följer snabbkaffe, helt sonika på grund av att det krävs mindre mängd kaffe för att få till en kopp.

Traditionellt kaffe, då?

Nja.

Stor miljöpåverkan

– Kaffe är en av de produkter i svenskarnas kost som har störst negativ påverkan på den biologiska mångfalden eftersom vi dricker sådana mängder, framhåller organisationen i pressmeddelandet.

Bättre då att dricka ekologiska kaffebönor framför de konventionellt odlade. Kan du tänka dig att välja det snabba kaffet och dessutom slå i havremjölk så är mycket vunnet, understryker organisationen.

Siffror som organisationer framhåller, och som kommer från Naturvårdsverket, gör gällande att svinnet av de ädla dropparna är gigantiskt.

Gigantiskt svinn

Bara under 2021 slogs kaffe och te motsvarande totalt 84,4 miljoner liter rätt ut i avloppet förra året.
– Jag tror att det finns ett intresse för att ändra på detta – många vill minska sitt matsvinn, för såväl miljön som för plånbokens skull säger Anna Richert, senior matexpert på WWF, i pressutskicket.
Hon tillägger:
– Kanske kan du brygga lite mindre kaffe nästa gång, hälla det överblivna kaffet i en termos eller värma på en kopp när du är sugen.
Foto: T. Heffitiba
Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen