Miljardsmäll för pensionsbolag – så påverkas svenska pensionärer

2023 03 13

Pensionsbolaget Alecta riskerar att förlora mångmiljardbelopp med anledning av bankkraschen i USA.

Två amerikanska nischbanker har kraschat, vilket riskerar att slå hårt mot Alecta som haft ett större innehav i bankerna.

Pensionsbolaget räknar med att förlora minst tolv miljarder kronor.

– Det är ett misslyckande att vi har investerat i de här två bolagen och hamnat i den här situationen, säger Alectas vd Magnus Billing till SR Ekot.

Ingen fara för svenska pensionärer

Alecta förvaltar i dag drygt 1 200 miljarder och har 2,4 miljoner kunder.

Förlusten på tolv miljarder kommer nödvändigtvis inte innebära en större förlust för svenska pensionärer.

Det framhåller Kristian Åström, ekonomireporter på SR Ekot.

– Tolv miljarder är inte så mycket i det stora hela, säger han till radion.

– Eftersom Alecta är överkapitaliserat, vilket innebär att de har mer pengar än vad de har i åtagande att betala ut i framtiden, så behöver det inte betyda något för tjänstepensionstagarna, fortsätter han.

Finansinspektionen kallar till möte

Samtidigt meddelar Finansinspektionen att man kallar försäkrings- och tjänstepensionsbolag samt banker till ett extrainsatt möte med anledningen av bankkraschen i USA.

FI vill få vetskap om de exponeringar som kan finnas mot de amerikanska bankerna som har problem.

– I dag kommer FI att ha möten med Alecta och andra bolag för att prata om de investeringar som de har i amerikanska banker och andra exponeringar mot den sektor som de amerikanska bankerna har riktat in sig mot. FI kommer att undersöka hur stora innehav bolagen har i de amerikanska bankerna, höra vilken analys bolagen gör om läget och hur bolagen ska hantera situationen framåt, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande.

”Ser en viss dramatik”

FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman har även uttalat sig om myndighetens plötsliga beslut.

– Vi ser en viss dramatik och turbulens på den amerikanska bankmarknaden. Vår bedömning är dock att stabiliteten i det svenska finansiella systemet inte påverkas av detta, eftersom det har en betydande motståndskraft. Däremot är det viktigt att vi nära följer hur de snabba förändringarna i ränteläget påverkar de finansiella företagen överlag, vilket redan är i vårt fokus, säger hon.

Foto: Riksbanken resp Anne Nygård

Text: Redaktionen