Migranter till attack vid gränsen – Diktatorn beväpnar dem enligt Polen

2022 01 30

Migranter vid Polens gräns har attackerat polsk polis med rökgranater och sten och nu anklagas Belarus diktator för att beväpna migranterna

Situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus blir nu allt hätskare.

Gick till attack

Enligt Polens polismyndighet har Belarus försett migranterna med vapen för att pressa migranterna till att skapa en allt hetsigare stämning och polska myndigheter uppger att sju poliser skadades när migranterna gick till attack med stenkastning och rökgranater. Dessutom ska en soldat och en gränsvakt ha skadats.

Utnyttjar migranterna

– Vi är mycket oroade över att Lukasjenkos regim utnyttjar sårbara migranter som hybridtaktik mot andra länder. Han sätter de här migranternas liv på spel, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Svarade med vattenkanoner

Polsk gränspolis besvarade angreppet med vattenkanoner och polisen lade sedan ut filmklipp på Twitter där man ser hur de använder vattenkanonerna mot migranterna. Omkring 100 av de 2 000 migranterna skall ha deltagit i tumultet uppger AP.

Tvingar migranterna till desperation

Polen bedömer att diktatorn Lukashenko orkestrerat det hela genom att först pressa migranterna till en desperat situation och sedan beväpnat dem. Belarus anklagas dessutom av Polen för att ha koordinerat migranternas attack med hjälp av drönare.

ANALYS

Samtidigt som Belarus angriper Polens gräns så bygger Europas andra diktatur – Ryssland – upp en gigantisk militär närvaro nära Ukrainas gräns. Oron är stor i Ukraina att Ryssland planerar en storskalig attack och invasion av landet och det kan inte uteslutas att den plötsliga upprusningen har en tydlig koppling till Belarus angrepp på Polens gräns.

Befarar invasion

Atlantic Council framhåller att Belarus och Ryssland kan komma att styra om migrantströmmen mot Ukraina istället och i Ukraina oroas man för att Ryssland vill skapa en fejkad incident som ursäkt för invasion.

Polens och Ukrainas regeringar har redan börjat koordinera sina insatser för att motverka en sådan utveckling.

USA och Frankrike oroade

Två ukrainska soldater har dödats den senaste veckan i det pågående lågintensiva ryska kriget mot Ukraina och USA:s och Frankrikes utrikesministrar har talats vid om de oroande ryska manövrarna.

Belarus och Rysslands båda diktatorer försöker klamra sig fast vid makten på sina respektive folks frihets bekostnad genom att hetsa mot Europas demokratier.

Sveriges och EU:s omedelbara och ökade stöd för att försvara Polens och Ukrainas gränser är av yttersta vikt för både EU:s sammanhållning och Europas säkerhet.

Redaktionen

Foto: Polens gränspolis, Twitter


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen