Migranter till attack vid gränsen – Diktatorn beväpnar dem enligt Polen

2022 01 30

Migranter vid Polens gräns har attackerat polsk polis med rökgranater och sten och nu anklagas Belarus diktator för att beväpna migranterna

Situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus blir nu allt hätskare.

Gick till attack

Enligt Polens polismyndighet har Belarus försett migranterna med vapen för att pressa migranterna till att skapa en allt hetsigare stämning och polska myndigheter uppger att sju poliser skadades när migranterna gick till attack med stenkastning och rökgranater. Dessutom ska en soldat och en gränsvakt ha skadats.

Utnyttjar migranterna

– Vi är mycket oroade över att Lukasjenkos regim utnyttjar sårbara migranter som hybridtaktik mot andra länder. Han sätter de här migranternas liv på spel, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Svarade med vattenkanoner

Polsk gränspolis besvarade angreppet med vattenkanoner och polisen lade sedan ut filmklipp på Twitter där man ser hur de använder vattenkanonerna mot migranterna. Omkring 100 av de 2 000 migranterna skall ha deltagit i tumultet uppger AP.

Tvingar migranterna till desperation

Polen bedömer att diktatorn Lukashenko orkestrerat det hela genom att först pressa migranterna till en desperat situation och sedan beväpnat dem. Belarus anklagas dessutom av Polen för att ha koordinerat migranternas attack med hjälp av drönare.

ANALYS

Samtidigt som Belarus angriper Polens gräns så bygger Europas andra diktatur – Ryssland – upp en gigantisk militär närvaro nära Ukrainas gräns. Oron är stor i Ukraina att Ryssland planerar en storskalig attack och invasion av landet och det kan inte uteslutas att den plötsliga upprusningen har en tydlig koppling till Belarus angrepp på Polens gräns.

Befarar invasion

Atlantic Council framhåller att Belarus och Ryssland kan komma att styra om migrantströmmen mot Ukraina istället och i Ukraina oroas man för att Ryssland vill skapa en fejkad incident som ursäkt för invasion.

Polens och Ukrainas regeringar har redan börjat koordinera sina insatser för att motverka en sådan utveckling.

USA och Frankrike oroade

Två ukrainska soldater har dödats den senaste veckan i det pågående lågintensiva ryska kriget mot Ukraina och USA:s och Frankrikes utrikesministrar har talats vid om de oroande ryska manövrarna.

Belarus och Rysslands båda diktatorer försöker klamra sig fast vid makten på sina respektive folks frihets bekostnad genom att hetsa mot Europas demokratier.

Sveriges och EU:s omedelbara och ökade stöd för att försvara Polens och Ukrainas gränser är av yttersta vikt för både EU:s sammanhållning och Europas säkerhet.

Redaktionen

Foto: Polens gränspolis, Twitter