Migranter till attack vid gränsen – Diktatorn beväpnar dem enligt Polen

2022 01 30

Migranter vid Polens gräns har attackerat polsk polis med rökgranater och sten och nu anklagas Belarus diktator för att beväpna migranterna

Situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus blir nu allt hätskare.

Gick till attack

Enligt Polens polismyndighet har Belarus försett migranterna med vapen för att pressa migranterna till att skapa en allt hetsigare stämning och polska myndigheter uppger att sju poliser skadades när migranterna gick till attack med stenkastning och rökgranater. Dessutom ska en soldat och en gränsvakt ha skadats.

Utnyttjar migranterna

– Vi är mycket oroade över att Lukasjenkos regim utnyttjar sårbara migranter som hybridtaktik mot andra länder. Han sätter de här migranternas liv på spel, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Svarade med vattenkanoner

Polsk gränspolis besvarade angreppet med vattenkanoner och polisen lade sedan ut filmklipp på Twitter där man ser hur de använder vattenkanonerna mot migranterna. Omkring 100 av de 2 000 migranterna skall ha deltagit i tumultet uppger AP.

Tvingar migranterna till desperation

Polen bedömer att diktatorn Lukashenko orkestrerat det hela genom att först pressa migranterna till en desperat situation och sedan beväpnat dem. Belarus anklagas dessutom av Polen för att ha koordinerat migranternas attack med hjälp av drönare.

ANALYS

Samtidigt som Belarus angriper Polens gräns så bygger Europas andra diktatur – Ryssland – upp en gigantisk militär närvaro nära Ukrainas gräns. Oron är stor i Ukraina att Ryssland planerar en storskalig attack och invasion av landet och det kan inte uteslutas att den plötsliga upprusningen har en tydlig koppling till Belarus angrepp på Polens gräns.

Befarar invasion

Atlantic Council framhåller att Belarus och Ryssland kan komma att styra om migrantströmmen mot Ukraina istället och i Ukraina oroas man för att Ryssland vill skapa en fejkad incident som ursäkt för invasion.

Polens och Ukrainas regeringar har redan börjat koordinera sina insatser för att motverka en sådan utveckling.

USA och Frankrike oroade

Två ukrainska soldater har dödats den senaste veckan i det pågående lågintensiva ryska kriget mot Ukraina och USA:s och Frankrikes utrikesministrar har talats vid om de oroande ryska manövrarna.

Belarus och Rysslands båda diktatorer försöker klamra sig fast vid makten på sina respektive folks frihets bekostnad genom att hetsa mot Europas demokratier.

Sveriges och EU:s omedelbara och ökade stöd för att försvara Polens och Ukrainas gränser är av yttersta vikt för både EU:s sammanhållning och Europas säkerhet.

Redaktionen

Foto: Polens gränspolis, Twitter


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen