Mette firade med öl i natt

2021 03 23

Danmarks statsminister var strålande glad efter beslutet att införa coronapass för att kunna öppna upp landet i vår.

Kravet på coronapass ska kombineras med krav på munskydd och alla Danmarks partier från höger till vänster röstade ja till beslutet i går kväll utom högernationalistiska Nye Borgerlige.

– Coronapassen ska visa om man är vaccinerad, om man testat negativt eller om man har haft en avslutad infektion , säger statsminister Mette Frederiksen (S).

Coronapasset kommer att behövas för att besöka frisören, museum, restauranger, konserter, tatuerare, bibliotek med mera förklarar DR och det blir helt enkelt en slags entrébiljett till ett vanligt liv igen.

Man får passet genom att använda sin inloggning till danska 1177 och efter hand ska en användarvänlig app skapas. Det blir även möjligt att få ett fysiskt coronapass per posten enlig DR.

När alla över 50 år vaccinerats ska det mesta i Danmark ha öppnats upp.

– Fram till dess öppnar vi gradvis i 14-dagars intervaller säger statsminister Mette Frederiksen.

I höst ska passet avvecklas och förhoppningen är då att vaccineringen blivit en succé.

ANALYS

Tanken är att coronapasset både ska göra att folk känner sig tryggare när de vistas i butiker och restauranger med mera och att smittspridningen ska minska när personer som struntar i att skaffa coronapass inte får komma in. Coronapasset ska även bidra till att näringslivet kan komma igång igen.

[forminator_poll id="2170"]